Kandahar, Afganistan. Locul în care militarii români sprijină Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane, dar, în același timp, sunt alături și de populația locală.

Încă o zi de misiune pentru militarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, dislocați de mai bine de o lună în Baza Militară Kandahar. Împreună cu partenerii americani, aceștia se pregătesc să execute o nouă misiune în aria de responsabilitate, având ca specific angajarea liderilor locali.

Ne alăturăm Plutonului 3 Diamond, comandat de sublocotenentul Gabriel Pășcănuț. Destinația vizată – satul Mowmand, localizat în partea de sud-est a provinciei Kandahar.

Foto: Dan Vereș

Executăm pregătirea dinaintea misiunii, aflăm ultimele informații despre riscurile din aria de securitate, verificăm armamentul, mijloacele de comunicații, tehnica și pornim la drum.

Prima oprire, cel mai apropiat sediu al Poliției Naționale Afgane. Suntem întâmpinați cu zâmbete și multă voie bună. După ce polițiștii ne poftesc înăuntru, începem să discutăm despre problemele localnicilor, despre obiceiurile și tradițiile culturii afgane.

Fiind sprijinite de forțele de coaliție, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pot gestiona mai bine amenințările cauzate de activitățile insurgenților. Astfel, o bună colaborare a tuturor forțelor reprezintă cheia asigurării securității locale.

În doar câteva minute, afganii ne aduc ceai cald. Acest obicei tradițional afgan ne arată că suntem bine primiți. Cunoașterea culturii locale se dovedește a fi deosebit de importantă, ajutând militarii să interacționeze mult mai ușor cu populația locală. Acest aspect este unul dintre elementele obligatorii pe care infanteriștii gălățeni și l-au însușit înainte de dislocarea în teatrul de operații din Afganistan.

Am băut ceai și am discutat despre diferite probleme. Ospitalitatea lor este uimitoare. La plecare, aceștia ne cer să le facem o fotografie pe care să o aibă amintire.

Ajunși la marginea satului, o mulțime de copii se apropie de noi și ne fac cu mâna. Ei știu că vor primi dulciuri, pixuri sau caiete din partea militarilor români.

Foto: Dan Vereș

Am mai venit în acest sat, iar oamenii ne cunosc. Nu poți să fii indiferent la zâmbetele copiilor care se bucură atât de mult de venirea noastră, ne precizează sergentul Ionuț Țurcanu, comandantul unei grupe.

Prin misiunile pe care le desfășurăm, încercăm, în permanență, să aflăm informații despre activitatea insurgentă din aria de responsabilitate, dar și care sunt principalele nevoi și probleme cu care aceștia se confruntă. Încercăm să menținem o legătură strânsă cu Forțele Afgane de Securitate, fie ele militare sau de poliție, și să ne sprijinim reciproc.

Prezența noastră în arie îi ajută pe aceștia să își îndeplinească misiunea proprie, tot aceea de a patrula și împiedica activitatea insurgenților, astfel putând să ne atingem obiectivele, ne explică sublocotenentul Gabriel Pășcănuț.

Mowmand este unul dintre cele mai mari sate din districtul Damand; are o moschee, două școli, dar niciun spital. Pentru tratamente medicale, populația locală trebuie să se deplaseze la distanțe de aproximativ 15 km. Majoritatea localnicilor se ocupă cu creșterea animalelor și cu agricultura.

Informațiile primite din aria de responsabilitate sprijină misiunile militarilor Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. Astfel, se conturează o imagine exactă a amenințărilor prezente în aria de responsabilitate, care contribuie la analiza situației de securitate.

În timp ce o parte din efectivul plutonului discută cu localnicii, ceilalți militari se dispun circular, formând cordonul exterior necesar protecției celor care angajează populația locală. Chiar dacă relația dintre localnici și militarii Plutonului 3 Diamond este cordială, infanteriștii gălățeni sunt în alertă la orice indicator care poate demasca un potențial pericol.

Este foarte important să ne dispunem în așa fel încât toate flancurile dispozitivului să fie asigurate. Trebuie să fim vigilenți și atenți în permanență pentru a asigura siguranța îndepărtată a plutonului, ne mărturisește fruntașul Cătălin Viorel Gurău.

Acesta se află la prima misiune într-un teatru de operații și are grijă, împreună cu caporalul clasa a III-a Adrian Petrovan și cu alți colegi, ca toți membrii echipajului care interacționează direct cu populația locală să fie în siguranță.

Pentru militarii gălățeni, dislocați de mai bine de o lună în Afganistan, se încheie o zi de misiune în care și-au îndeplinit din nou obiectivele.

Colaborarea cu militarii americani este foarte strânsă, executându-se în permanență misiuni în comun cu aceștia. În ceea ce privește militarii Forțelor Naționale de Securitate și Apărare Afgane, aceștia ne primesc mereu bine; ei știu că suntem aici pentru a-i ajuta ca pe viitor să își poată desfășura singuri misiunile.

Consider că obiectivele propuse la începutul misiunii au fost îndeplinite. Militarii Plutonului 3 Diamond au aplicat corect tehnicile și procedurile de lucru și sunt foarte mulțumit de aceștia, ne împărtășește locotenentul Vasile Pop, locțiitorul comandantului Companiei 2 Diamonds.

Cam așa se derulează un episod din viața militarilor Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, unul dintre multe altele.

Militarii Forțelor Terestre române dislocați în Afganistan continuă să execute zi și noapte misiunile ordonate, acționând în parteneriat cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pentru interzicerea libertății de mișcare a insurgenților și pentru asigurarea protecției forței în Baza Militară Kandahar.

  • Locotenent Mirela Căpîlnean
  • Foto: plutonier-major Dan Vereș

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu