La început de primăvară, la Baza de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic (BAIFPA), de la Boboc, activitatea de zbor este în plină desfășurare, ziua și noaptea. Instructori și elevi, ingineri și maiștri militari, controlori de trafic aerian și mulți alții duc mai departe visul lui Icar.

Foto: Lucian Irimia

Primăvara își face simțită prezența din ce în ce mai mult pe valea Buzăului. Temperaturile oscilează din când în când. Ploaia mai strică planurile, câteodată, iar vântul se mai înfurie de câteva ori pe zi.

Foto: Lucian Irimia

Avioanele IAR-99, Iak-52 și elicopterele IAR-316 B Alouette brăzdează aproape în fiecare zi cerul județului Buzău.

Foto: Lucian Irimia

Am fost alături de aviatorii buzoieni câteva zile și am simțit din plin atmosfera de aerodrom. Boboc este locul unde tinerilor piloți le cresc aripi, unde se nasc și se împlinesc vise, unde se formează caractere.

Foto: Lucian Irimia

Am fost alături de instructorii piloți, de tinerii învățăcei, de furnicile albastre fără de a căror grijă aeronavele nu ar putea zbura, de toți aviatorii ce fac posibil visul lui Icar. Am simțit emoțiile celor aflați la început de drum, dar și vântul rebel care încerca să strice planurile aviatorilor, brăzdând chipurile încercate ale celor prezenți.

Foto: Lucian Irimia

Am ajuns în zona de aerodrom și am fost luat în primire de câteva elicopterele IAR-316 B ce aveau la bord tineri elevi. Aterizări, decolări, ture de aerodrom, emoții. Vântul îi mai scutura din când în când.

Foto: Lucian Irimia

Maiștrii militari, după ce au pregătit temeinic aeronavele de zbor, priveau evoluțiile tinerilor piloți. La fiecare schimb de echipaj, verificau sistemele elicopterelor. Totul era ok.

Foto: Lucian Irimia

Pe pista betonată a bazei, instructorii de la Iak-52 și IAR-99 își păstrau clasificarea de zbor și efectuau diferite exerciții de antrenament. Rând pe rând, solo sau în formații, avioanele, pregătite cu responsabilitate la sol, te uimeau cu evoluțiile lor. Eram martorul unui adevărat regal aerian. Rezultatul unor antrenamente intense.

Foto: Lucian Irimia

Orele zburau, iar noaptea a acoperit ușor pista fără să se simtă. Zborul nu s-a oprit. Părea că, la adăpostul întunericului, a luat amploare. În turnul de control, totul era monitorizat cu atenție. Avioanele și elicopterele reveneau la sol, se revitalizau și… iarăși pe cer.

Foto: Lucian Irimia

Fotografiile spun, sper, mai mult decât o mie de cuvinte meșteșugit alăturate. Ele vă prezintă viața aerodromului militar de la Boboc.

Foto: Lucian Irimia

Ne desfășurăm activitatea de zbor, ziua și noaptea, conform planificărilor. Avem studenți la elicoptere, iar la avioane pregătim noi instructori, plus menținem clasificarea la cei cu experiență.

Foto: Lucian Irimia

Aici, la Boboc aviația este la ea acasă. Aici sunt începuturile, aici crești ca un adevărat luptător al Forțelor Aeriene Române, a declarat locțiitorul BAIFPA, comandorul Ovidiu Bălan.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu