Cu toate că nu sunt în centrul atenţiei atunci când se vorbeşte despre trupele româneşti aflate în Afganistan, militarii din cadrul Elementului Naţional de Sprijin (ENS) au una dintre cele mai importante misiuni: asigurarea sprijinului logistic de linia a 3-a pentru toate forţele dislocate permanent sau care tranzitează teatrul de operaţii.

Foto: Toni Ene

Cu o structură flexibilă şi tot mai eficientă, ENS se adaptează în mod continuu la nevoile de sprijin logistic ale forţelor româneşti din teatrul de operaţii  din Afganistan.

Foto: Toni Ene

I-am cunoscut în misiunea din 2012, atunci când am fost alături de ei şi am îndeplinit, în colaborare, misiuni specifice structurii. Am cunoscut oameni de care m-am ataşat, oameni dedicaţi profesiei lor, adevăraţi profesionişti. Pe câţiva dintre cei cu care am lucrat în urmă cu cinci ani i-am regăsit în teatrul de operaţii în august 2017. Mai maturi, mai dornici de muncă şi mai devotaţi meseriei, cu acelaşi zâmbet şi stăpânire de sine.

Colonel Ginel Blaga.
Foto: Toni Ene

L-am revăzut pe căpitanul Daniel Bunel, acum maior, pe plutonierul-major Gabriel Niţu, pe maistrul militar principal Sandu Mocanu, dar şi pe caporalul Ilie Vasile. Despre provocările care stau în faţa lor şi a colegilor acestora, ne-a vorbit comandantul ENS, colonel Ginel Blaga, cel care în ţară îndeplineşte funcţia de locţiitor al comandantului Bazei 2 Logistică Teritorială Şelimbăr:

În afara forţelor principale dispuse în baza KAF, ENS mai are în compunere două elemente de sprijin înaintate în bazele aeriene din Bagram şi Kabul, care asigură permanent legătura logistică între ENS, celelalte structuri româneşti din teatrul de operaţii şi ale partenerului cu care colaborăm.

Militarii ENS construiesc, cultivă şi menţin o relaţie foarte bună cu partenerul american, în special cu o structură de tip Base Support Group, dislocată aici, în Kandahar, cu subunităţi care sunt responsabile de lucrările de reparaţii şi mentenanţă a autovehiculelor tactice, non-tactice, precum şi cu contractori civili ce asigură sprijinul logistic pentru activităţile de zbor şi serviciile de hrănire.

Foto: Toni Ene

La compartimentul comunicaţii al ENS-ului, locotenentul Ioana Pop avea să ne introducă în atmosfera de lucru şi să ne explice cum funcţionează acest angrenaj necesar comenzii şi controlului.

Şi aici avem toate serviciile de voce, de date şi VTC. Cooperăm cu toate structurile dislocate în teatrul de operaţii pe linie de comunicaţii, cărora le oferim sprijinul. Suntem interfaţa între structurile româneşti şi partenerul american cu care avem o colaborare deosebită, totul pentru a asigura batalionului de infanterie tehnica şi materialele necesare pentru îndeplinirea misiunii, ne-a menţionat Ioana.

Foto: Toni Ene

Inima acestei structuri este însă compania logistică, acolo unde maiorul Daniel Bunel tocmai îşi adunase echipa de mentenanţă, condusă de maistrul militar principal Mocanu Sandu, pentru o intervenţie la un autovehicul militar. M-am simţit, pentru un moment, ca la un circuit de Formula 1, atunci când maşinile vin la stand.

Mentenanţa tehnicii de luptă şi a echipamentelor de comunicaţii şi informatice este o prioritate a ENS, a afirmat maiorul Bunel. Reparaţiile complexe sunt executate, de obicei, de partenerii americani, însă putem spune că am avansat şi noi, întrucât la  problemele tehnice care apar, de multe ori, mecanicii noştri găsesc soluţii mai rapid. Astfel, nu mai este necesară imobilizarea tehnicii pe perioade îndelungate la firma specializată.

Iar acest pas înainte, am putea spune, se datorează oamenilor deosebiţi conduşi de maestrul Sandu.

Împreună cu echipa mea facem totul pentru remedierea defecţiunilor constatate la un autovehicul şi repunerea lui în funcţiune. Suntem conştienţi că şi de munca noastră, de priceperea noastră depinde  modul de executare a misiunilor batalionului, este de părere acesta.

Foto: Toni Ene

Caporalul  Ilie Vasile, aflat la a doua misiune în Afganistan, este încadrat ca stivuitorist. Utilizat ca specialist pe mai multe utilaje, absolventul de geografie, încadrat în ţară pe funcţie la o structură de  poliţie militară, asigură aici transportul componentelor defecte ale MRAP-urilor către ENS, ulterior către Motorpool (locul unde se repară mine roller-ele) şi AC1st (locul unde se repară MRAP-urile). Mereu cu zâmbetul pe buze, gata oricând să fie de folos, caporalul Vasile constituie un exemplu de seriozitate şi dăruire.

Ei sunt doar câţiva din militarii ENS, rotaţia a VI-a. Se mândresc cu ceea ce fac şi consideră că munca lor este cel puţin la fel de preţioasă ca aceea a colegilor care merg în misiuni, în afara bazei. Sunt o echipă şi, chiar dacă nu mai ştiu dacă este zi sau noapte, sunt bucuroşi că, prin munca lor, contribuie la succesul misiunii batalionului românesc din Afganistan.

Locotenent-colonel Toni Ene.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu