În plină vară, când toți românii se gândesc sau sunt în concediu de odihnă, o parte din militarii Batalionului 151 Infanterie Războieni din Iași se instruiesc asiduu. Lupii negri, așa cum sunt cunoscuți militarii ieșeni, știu că doar constanța pregătirii îi poate ajuta în menținerea unui nivel ridicat de instruire.

Fiecare infanterist își primește misiunea!
Foto: Lucian Irimia

Am fost alături de Lupii negri câteva zile. Deasupra Iașului, soarele dogorea. Uneori, ploaia mai răcorea atât atmosfera de pe terenul de instrucție, cât și pe militari. Alteori, ținea o zi întreagă, parcă dorind să strice planurile infanteriștilor ieșeni.

Lupii negri se pregăteau pentru executarea unor exerciții tactice cu trageri de luptă cu plutonul de infanterie. În ciuda căldurii sufocante, militarii ieșeni, echipați conform standardelor, se instruiau asiduu. Le-am fost alături în sălile de specialitate, pe terenul de instrucție de pe Dealul Garofeanu, ca apoi să simt în nări mirosul de praf de pușcă în poligonul automatizat Mogoșești.

La „rock drill”, fiecare militar înțelege rolul său în acțiunea plutonului!
Foto: Lucian Irimia

Pas cu pas, misiune cu misiune, detaliile erau puse la punct. Fiecare Lup negru știa care îi este locul și cum urma să-și îndeplinească sarcinile. La instrucție, totul se execută după regulamente, iar rezultatul final este suma efortului depus. A fost transpirație din plin, efort mult, uneori și nervi, puțină emoție, dar rezultatele muncii contează.

Sunt cu ochii pe tine! Și degetul e pe trăgaci!
Foto: Lucian Irimia

Pe terenul de instrucție s-a repetat până ce fiecare militar a înțeles și executat așa cum era planificat de comanda companiei. Au urmat evaluările și admiterea pentru tragerea în poligon. Experiența și devotamentul Lupilor negri s-au simțit din plin.

Instrucție temeinică este cheia succesului operațiilor viitoare!
Foto: Lucian Irimia

A urmat ziua tragerilor. Infan­teriștii ieșeni au ajuns cu TAB-urile în poligon și… a început ploaia! Acțiunea a continuat. Apoi a fost sufocant de cald și… iar ploaie, plus noroi. Lupii negri s-au adaptat și și-au desfășurat activitățile așa cum au fost planificate. Au fost provocări, dar au răspuns pe măsură.

Echipa Lupilor negri se primenește. Au venit mulți tineri, iar lucrurile au decurs bine și foarte bine.

A început evaluarea.
Foto: Lucian Irimia

Țintele au fost nimicite de focul precis și eficace al infanteriștilor ieșeni. S-au executat trageri cu toate categoriile de armament din compunerea plutonului de infanterie, de la mitraliera de pe TAB, calibru 14,5 mm, până la pistolul mitralieră, calibru 7,62 mm.

Lupii negri împlinesc, la începutul acestei toamne, 25 de ani de la înființare. Au o experiență bogată, însușită și îmbunătățită cu fiecare exercițiu. Este deja firesc, orice activitate este o lecție de învățat. Se muncește mult la perfecționare, acolo unde este necesar, și se mențin abilitățile dobândite în îndeplinirea baremelor. Nu este deloc ușor! Cu resursele necesare, se instruiesc din plin.

După o zi grea de instrucție…
Foto: Lucian Irimia

A fost planificată și executată evaluarea plutoanelor de infanterie prin exerciții tactice cu trageri de luptă, a declarat locotenentul Ionuț Popa, comandantul Companiei 1 Infanterie.

Poligonul automatizat Mogoșești este a doua casă a Lupilor negri, locul unde ne testăm puterile și unde ne dăm examenele. Aceste activități încununează efortul nostru, iar calificativele bune și foarte bune obținute ne aduc o satisfacție a muncii. Lupii negri sunt o familie, se mobilizează foarte bine la efort, așa că lucrurile ies foarte bine. Este adevărat că mulți români sunt în concediu, dar Lupii negri sunt la datorie.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu