La 15 septembrie 1994, lua fiinţă, la Iași, Batalionul 151 Infanterie Războieni din Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt. Unitate de elită a armatei române, a reprezentat cu onoare România în misiuni internaționale în Angola, Irak și Afganistan. Acolo, departe de cei dragi, militarii ieșeni și-au câștigat renumele de Lupii Negri. De asemenea, prin activitățile desfășurate în capitala moldavă, au devenit un reper militar al Iașiului.

Săptămâna trecută a fost una specială pentru militarii Batalionului 151 Infanterie Războieni. Acum 25 de ani, în cazarma de pe dealul Garofeanu se înființa unitatea lor. În această perioadă, militarii ieșeni au îndeplinit
mai multe misiuni internaționale în Angola, Irak și Afganistan. Acolo și-au câștigat renumele de Lupii Negri.

În toți acești ani, militarii batalionului, parte a comunității ieșene, s-au instruit, au luptat și s-au sacrificat pentru România. Au făcut-o cu cinste și onoare. Au devenit un brand al Iașului. Au devenit un colectiv unit, o familie adevărată, unită mai ales la greu. S-au călit la instrucție pe terenurile de pregătire și în poligoanele din țară și străinătate. Au demonstrat țării și lumii întregi că sunt o unitate de elită, cu rezultate deosebite. Au suferit atunci când camarazii au căzut la datorie sau au fost răniți. Au strâns rândurile atunci când le-a fost greu și au răzbit. Au un crez, al Lupilor Negri, pe care îl știe fiecare militar al batalionului. S-a format un spirit, o stare de fapt ce continuă să se dezvolte, chiar dacă generațiile se schimbă. Semper paratus!

Acțiunile desfășurate cu prilejul împlinirii celor 25 de ani de la înființare au debutat la 31 august cu competiția Aleargă cu Lupii Negri, unde peste 100 de ieșeni au alergat 15 kilometri alături de militarii ieșeni. La 1 septembrie, în comuna Andrieșeni, din județul Iași, au oferit copiilor din localitate ghiozdane, rechizite și alte materiele necesare începerii noului an școlar. În perioada 3-5 septembrie, la Baza sportivă Ciric, din Iași, s-a desfășurat un turneu de minifotbal la care au luat parte loturile instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională din municipiul Iași, precum și echipele structurilor din compunerea Diviziei 4 Infanterie Gemina. La competiție au luat parte 16 echipe.

Săptămâna trecută a fost plină de evenimente. Marți, 10 septembrie, a avut loc la Palatul Culturii, din Iași, în sala Henri Coandă,  simpozionul Batalionul 151 Infanterie, vector de calitate și încredere în armata română și comunitatea ieșeană. Au susținut prelegeri istoricul dr. Sorin Iftimi despre Regimentul XIII Ștefan cel Mare, în tradiția ieșeană, preotul Valentin Pățăligă despre Batalionul 151 Infanterie, parte a comunității ieșene, generalul-maior(r) Vasile Roman despre Batalionul 151 Infanterie – model de reprezentare a armatei române și a comunității ieșene și locțiitorul comandantului Batalionului 151 Infanterie, locotenent-colonel Vasile Mironescu – Locul și rolul Batalionului 151 Infanterie în viitoarea arhitectură a Forțelor Terestre. A fost vernisată expoziția Lupii Negri. Batalionul 151 Infanterie – 25 de ani în slujba păcii. Timp de o săptămână, vizitatorii Complexului Muzeal Moldova au putut vedea, în două săli ale Palatului Culturii, fotografii, armament, distincții, decorații, diplome, ținute militare din cei 25 de ani de activitate ai Lupilor Negri, o parte a ceea ce înseamnă spiritul de luptă al acestui batalion.

Miercuri, 11 septembrie, la sediul unității militare, ÎPS Teofan, arhiepiscopul Iașilor și mitropolitul Modovei și Bucovinei, a oficiat slujba de sfințire a monumentului dedicat eroilor unității – sublocotenent (p.m.) Iosif Silviu Fogoraşi şi sublocotenent (p.m.) Anton Mihail Samoilă, căzuți la datorie în anul 2003 în teatrul de operații din Afganistan. La ceremonie au participat împuternicitul la comanda Brigăzii 15 Mecanizată, colonel Ionel-Lucian Sandu, reprezentanți ai autorităților locale, foști comandanți ai unității, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Bacău, precum și persoane din afara Ministerului Apărării Naționale care au contribuit la ridicarea acestui monument. Acesta este construit din piatră, pe dealul Cireșoaia, locul sfânt al militarilor ieșeni, unde în Primul Război Mondial au căzut la datorie mulți dintre înaintașii Lupilor Negri.

Joi, 12 septembrie, pe bulevardul Ștefan cel Mare, în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Primăriei Iași, la kilometrul zero al urbei moldave a avut loc ceremonia militară și religioasă prilejuită de aniversarea celor 25 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie. Alături de ieșenii ce i-au sărbătorit și onorat pe Lupii Negri au fost prezenți locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie Gemina, general de brigadă Nicolae Tonu, împuternicitul la comanda Brigăzii 15 Mecanizată, colonel Ionel-Lucian Sandu, comandantul Bazei 95 Aeriene, comandor Leonard Baraboi, colonel Georgel Florescu, reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre, IPS Teofan, arhiepiscopul Iașilor și mitropolitul Moldovei și Bucovinei, membrii asociațiilor veteranilor de război, militari activi, în rezervă și în retragere, reprezentanți ai autorităților locale și din structurile Ministerului Apărării Naționale și cele ale Ministerului Afacerilor Interne. S-au susținut alocuțiuni, iar militarii batalionului au primit distincții și decorații. Tot cu această ocazie, ÎPS Teofan i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Lupilor Negri, în aplauzele ieșenilor și pe acordurile muzicii militare a garnizoanei Iași.

Activitățile prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni s-au încheiat vineri, 13 septembrie, la primele ore ale dimineții, când militarii batalionului au fost iar alături de ieșeni. Peste 70 de Lupi Negri au donat sânge pentru semenii lor. Un gest salutar, mai ales că spitalele ieșene au nevoie întotdeauna de acest strop de viață!

Este extraordinar să fii în mijlocul ieșenilor, acum, la această aniversare, a declarat comandantul Batalionului 151 Infanterie, locotenent-colonel Daniel Cioran. De obicei, suntem în cazarmă sau în poligoane. Astăzi, ne-am bucurat să vedem că suntem apreciați de români, ceea ce ne dă mai multă putere pe viitor, în îndeplinirea misiunilor. În cei 25 de ani, au fost multe sacrificii, mai ales prin cei doi eroi ai noștri, Fogorași și Samoilă. Zi de zi ne-am pregătit să fim gata oricând de a spune prezent atunci când suntem chemați la datorie.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu