Un oraș întreg aleargă pentru mai bine! Este deviza unui eveniment unic, desfășurat în Sibiu, aflat la a șaptea ediție, menit să contribuie la ajutorarea comunității și la transmiterea unui puternic mesaj inspirațional.

Este cel mai important eveniment sportiv filantropic din România, iar studenții și cadrele militare din Sibiu s-au alăturat acestui proiect, îmbinând fericit bucuria de a alerga cu aceea de a dărui.

Sâmbătă, 26 mai, echipa Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a aliniat la start 100 de alergători – studenți, cadre militare, personal civil contractual – în cursele de maraton, semimaraton, cros și ștafete. Alături de ei au fost antrenorii, comandanții, profesorii și publicul sibian.

Au participat, de asemenea, șapte cadeți greci, aflați la Sibiu în cadrul proiectului de cooperare universitară „Erasmus militar”, și o grupă de 30 de preșcolari, de la Grădinița nr. 22, în frunte cu educatoarea lor, Lăcrămioara Teodorescu, care sprijină AFT în vederea materializării proiectului educațional „Scrisori din tranșee”, o călătorie în timp în tranșeele Marelui Război, o lecție de istorie despre jertfa Armatei României și Marea Unire de la 1918, prin rememorarea unor momente din viața militarilor români din acele timpuri.

S-a cutremurat Piața Mare a Sibiului de strigătul participanților militari care au invocat deviza AFT, „Semper Una!”, iar rezultatele au fost pe măsura așteptărilor.

La cros, pe distanța de 5 km, cele trei locuri ale podiumului au fost ocupate, în ordine, de plutonierul-adjutant principal Francisc Șaroși, maistrul militar Cătălin Bertescu și studentul caporal Robert Călin.

Locul întâi, la Team Run 4×5,3km, a fost adjudecat de ștafeta Invictus România 100, compusă din studenții caporali Răzvan Codrin și Ionuț Ionașcu, maistrul militar Vasile Mihai-Matei și elevul Alexandru Teodorescu.

La cros pe distanța de 10 km, studentul caporal Alexandru Alunguleasă s-a clasat pe locul al doilea, la semimaraton masculin studentul caporal Ion Ivanciuc a reușit să ajungă al patrulea la finalul probei, iar studenta sergent-major Petronela Lungu a obțiunut locul al cincilea la maratonul feminin.

Și dumneavoastră puteți susține în continuare proiectul educațional „Scrisori din tranșee” aici: http//maratonsibiu.ro/inscrieresustinator/?alergator=3936

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu