Ca în fiecare an, comuna Siliștea-Gumești, județul Teleorman, a fost gazda Concursului Național de Creație și de Literatură Marin Preda – Pe  urmele Moromeților, competiție deschisă elevilor din școlile gimnaziale și din licee.

Organizatorii concursului ajuns la ediția a 18-a sunt Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, în colaborare cu Școala Generală Marin Preda din Siliștea-Gumești. Modalitatea de desfășurare este și ea una inedită.

Proiectul cultural, dedicat marelui scriitor Marin Preda, are două secțiuni. La secțiunea A, care a început în 24 iulie și s-a încheiat pe 5 august, este stimulată creația elevilor de liceu, care participă prin redactarea unor povestiri/nuvele pe care le transmit apoi către comisia de jurizare.

Sala de clasă unde a învățat Marin Preda. Centrul Memorial „Marin Preda”.
Foto: Cristian Frisk

Câștigătorii declarați sunt următorii: clasa a IX-a – Maria Nicolescu (Colegiul Național Pedagogic Mircea Scarlat, Alexandria) cu Căutând parfumul teilor; clasa a X-a – Antonia Lata (Colegiul Național George Coșbuc, Motru) cu Pescărușii se aruncă în mare; clasa a XI-a – Elisa Pasăre (Colegiul Național Spiru Haret, Tg. Jiu) cu Concert în trei părți; clasa a XII-a – Beniamin Băluță (Liceul teoretic Sfânta Maria, Galați) cu Iubirea – „un straniu joc” sau o legendă cu final neprevăzut.

Concursul de creație a avut, în acest an, participare internațională.

Cea mai spectaculoasă parte a manifestării este însă secțiunea B, literatură, care propune o competiție deschisă pentru elevii de la clasele gimnaziale, tematica fiind cunoașterea operei lui Marin Preda.

Practic, copiilor li se oferă drept bibliografie cele două volume ale romanului Moromeții, dar și Viața ca o pradă. Comisia de jurizare întocmește întrebări din operele amintite, iar respondenții se exprimă în fața celorlalți concurenți și a publicului. Răspunsul greșit la o întrebare atrage, automat, eliminarea din concurs.

Casa degradata a lui Marin Preda.
Foto: Cristian Frisk

Sala de festivități a Căminului Cultural din Siliștea-Gumești a fost scena derulării acestei competiții, la care au luat parte 68 de elevi, susținuți de părinți și de prieteni. Emoțiile unui concurs de acest gen au fost foarte mari, iar ineditul ideii face ca manifestarea dedicată lui Marin Preda să nu poată fi închisă între limitele simpliste ale unei definiții.

Până la urmă, o ierarhizare a existat: premiul I – Florentina Militaru (Școala Gimnazială nr. 1 Videle); premiul al II-lea – Florin Dragomir (Școala Gimnazială Ciolănești), premiul al III-lea – Florentina Puricel (Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Roșiorii de Vede); mențiunea I – Lorena Călin (Școala Gimnazială Marin Preda, Siliștea-Gumești), mențiunea a II-a – Mari Albu (Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Roșiorii de Vede), mențiunea a III-a – Mustafa Teke (Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Roșiorii de Vede).

Intâmpinare românească.
Foto: Cristian Frisk

Primii clasați au primit premii în bani, obiecte și diplome. Vizibil emoționată de succesul organizării, profesorul Alexandra Mocanu, inspector pentru limba română în Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, ne-a declarat:

Sunt mândră că am reușit să atingem 18 ediții consecutive ale acestui concurs care dorește să valorifice opera monumentală a lui Marin Preda. Ne bucurăm de emulația pe care Marin Preda, prin scrisul său inegalabil, o creează în rândul copiilor din comuna sa natală, și nu numai.

Anul acesta am avut elevi participanți inclusiv din județele din apropiere, cum ar fi Giurgiu sau Argeș, dar și de la Bistrița-Năsăud. La partea de creație, competiția a fost deschisă întregii țări, precum și copiilor din străinătate. Sperăm să putem duce mai departe tradiția deja împământenită.

Colțul generalului (ret.) Marin Dragnea.
Foto: Cristian Frisk

În afara concursului propriu-zis, vizitatorii comunei Siliștea-Gumești au putut admira Centrul Memorial Marin Preda, care se află în incinta vechii școli unde a studiat scriitorul. Pe holul fostei școli este și portretul generalului (ret) Marin Dragnea, fiu al satului și figură emblematică a localității.

Oaspeții au fost primiți, în buna conduită ospitalieră a românilor, cu pâine și sare. De asemenea, participanților la concurs li s-au asigurat, într-un anumit moment, chiar și gustoasele gogoși românești făcute în casă.

În comuna Siliștea-Gumești se află și casa în care s-a născut Marin Preda, dar aceasta este părăsită și degradată, nefiind deschisă publicului.

Felicităm organizatorii, pe această cale, pentru devotamentul și dragostea cu care și-au pus la dispoziție resursele și timpul, pentru ideea conservării unui patrimoniu cultural de mare valoare: opera lui Marin Preda.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu