Anul acesta, Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor lua startul în martie, valoarea primelor de casare fiind neschimbată, raportat la anul anterior. Bugetele, în schimb, vor fi mai mari deoarece autorităţile promit că vor aloca fonduri mai mari pentru achiziţia de autoturisme electrice şi hibrid.

În 2019, conform datelor prezentate public de producători şi importatori, aproximativ 500.000 de autoturisme rulate au fost înmatriculate în ţara noastră. Specialiştii spun că acest număr de înmatriculări reprezintă un record pentru România, care are unul dintre cele mai vechi şi mai poluante parcuri auto din Europa, dar şi printre cele mai puţine maşini prietenoase cu mediul.

Din numărul total de aproximativ şapte milioane de autoturisme care circulă pe şoselele patriei, sub 1% este reprezentat de autoturisme electrice. Încurajator este că înmatriculările cresc pe acest segment, doar anul trecut fiind achiziţionate peste 1.500 de maşini electrice, de peste două ori mai multe decât în 2018.

Se estimează că, pentru Rabla Clasic, vor fi oferite 60.000 de vouchere, fiecare având o valoare de 6.500 de lei, acesta putând fi cumulat, în funcţie de motorizare, cu un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 de lei, pentru maşinile hibrid. Pentru achiziţionarea unei maşini electrice, valoarea voucherului este de 10.000 de euro.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu