Maistrul militar clasa a IV-a Vlad Roman, dintr-o companie de radiolocație dislocată pe dealurile Moldovei, este unul dintre tinerii ce demonstrează că noua generație dorește performanță.

De câte ori nu ați auzit formula generația tânără nu vrea… sau generația tânără nu este interesată…? Expresii care confirmă disputele, inevitabile, dintre generații, marcând diferențele de opinii, dar, mai ales, dezvăluind orgoliile întemeiate pe ceva mai multă experiență.

Sunt mulți tinerii care vor să fie profesioniști. Care vor să se perfecționeze continuu, să învețe de la cei cu mai multă experiență. Iar aceasta, mai ales în armată este de neprețuit.

Maistru militar clasa a IV-a Vlad Roman.
Foto: Lucian Irimia

Știm, cei de astăzi nu pot fi decât produsul celor de ieri. Al investiției lor în viitorul armatei. Am observat, în multe unități, buna colaborare între generații, o mai bună comunicare, întemeiată pe multitudinea de sarcini.

Cei cu experiență și-au dat seama că pe timpul meu este o formulă care nu mai funcționează. Contează ceea ce știi și felul în care poți lucra în echipă.

Am avut de la cine să învăț meserie, dar am reușit să prind ceva mai ales despre radarele analogice, cele de origine estică. Am învățat mult documentația tehnică, schemele de funcționare. Aici suntem tineri, dar cam puțini. Au trecut mulți cu experiență în rezervă. Am tras de ei să mă învețe meserie, unii nu prea mai aveau răbdare, dar am reușit să aflu multe din secretele meseriei.

– Maistru militar clasa a IV-a Vlad Roman

Am descoperit o astfel de schimbare la o companie de radiolocație de pe dealurile Moldovei. Mulți dintre aceia cu experiență au trecut în rezervă, iar tinerii le-au luat locul. Tehnica din dotare este de ultimă generație, dar și analogică. Așa că, generațiile au trebuit să lucreze împreună, să se completeze. Adevărat, pe o scurtă perioadă de timp.

Pe maistrul militar clasa a IV-a Vlad Roman l-am găsit în serviciu. De loc este din Suceava, a absolvit școala militară în 2013, are 26 de ani, este căsătorit și urmează să aibă un copil. La 18 ani, s-a gândit foarte serios la viitorul său. Avea multe opțiuni. Nu știa mare lucru despre ceea ce înseamnă armata și mai ales radiolocația.

Am absolvit un liceu tehnic, iar în clasa a XII-a cei de la Biroul de Informare-Recrutare au venit la noi și am aflat de oferta educațională. Am fost mai mulți colegi interesați. Inițial, ne-am înscris toți la Academia Forțelor Terestre, la infanterie. M-am interesat mai bine și am aflat de unitățile militare din zonă. Atunci am aflat de radiolocație. Așa am ajuns la această specialitate, a declarat Vlad.

A dat examen și a luat. Au fost vreo 15 în promoție, după care a venit în companie. Zi de zi a început să învețe meserie. A tras de cei cu experiență, și-a dorit, a vrut, iar rezultatele muncii nu au întârziat să apară.

S-a înscris la facultate cum a sosit în companie. A mai urmat și câteva cursuri de specialitate pentru radare. Acum, este foarte apreciat la locul său de muncă. Între timp, a absolvit facultatea de electrotehnică din Iași și este în anul II la master.

În armată, este un serviciu stabil. Lucrez în ture, într-un mediu curat, oarecum la adăpost. Nu am multe deplasări în afara unității. Pentru a fi un bun radiolocatorist trebuie să ai înclinații spre tehnică și să te adaptezi rapid la mediul izolat în care se lucrează, a spus maistrul militar Roman.

Este tot timpul la radar. De asemenea, asigură și mentenanța acestuia. Consideră că are un salariu acceptabil, față de atunci când a venit în armată, grevat de un credit contractat pentru prima casă.

La început, a avut emoții atunci când lucra. Este conștient de responsabilitatea ce apasă pe umerii săi și ai colegilor. Știe că acele puncte de pe ecran sunt aeronave, cu oameni, cu destine, că trebuie să fie atent la o întreagă rețea de traiecte aeriene.

Radarele digitale sunt un mare pas înainte, plus ce am mai învățat la facultate mă ajută foarte mult în meserie. Acum m-am obișnuit! Îmi văd de munca mea, care este foarte importantă pentru că informațiile pe care le transmit ajung la comandamentele naționale și NATO. Pare o meserie grea, dar dacă îți place ceea ce faci, e o normalitate, a afirmat maistrul militar clasa a IV-a Vlad Roman.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu