În zilele de 10 și 11 august, autoritățile locale din Târgu Ocna, Slănic-Moldova și Pârgărești, împreună cu Brigada 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu și Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, au celebrat Centenarul luptelor de la Coșna și Cireșoaia.

Acum 100 de ani, militarii români închideau alte porți ale Moldovei inamicilor germani și austro-ungari. Denumirile de Cireșoaia, Coșna, Măgura Ocnei intrau în memoria poporului român.

Au fost lupte grele, cu foarte multe atacuri și contraatacuri, pe diferențe mari de nivel. Acești munți au fost udați din plin de sângele ostașilor căzuți la datorie. Sub conducerea unor comandanți destoinici, Măria Sa Soldatul Român a demonstrat lumii că știe să lupte cu eroism.

Măgura Ocnei, un simbol al luptelor din urmă cu 100 de ani.
Foto: Lucian Irimia

Au fost atacuri la baionetă, zi și noapte, pe pante și văi mari, cu regimente care au pierdut mai mult de jumătate din efectiv, eroi cunoscuți și necunoscuți, din toate păturile societății românești ale acelor vremuri grele. Au luptat cu dârzenie, știind că erau ultimele redute ale României. Și au reușit!

Aici a primit botezul focului primul batalion al vânătorilor de munte, în noaptea de 10 spre 11 august 1917, după un marș istovitor de la Târgu Neamț, executat în doar patru zile. Și-au tras puțin sufletul și au intrat în focul luptei.

Alături de infanteriști, artileriști, cavaleriști, grăniceri, ei au transformat aceste locuri în Porțile de Fier ale Moldovei. Trebuie specificat faptul că, în luptele de pe muntele Coșna, a fost rănit și generalul, pe atunci locotenent, Erwin Rommel, cunoscut lumii drept Vulpea Deșertului din Al Doilea Război Mondial, ce a elogiat în memoriile sale eroismul românilor din acele lupte.

Foto: Marius Sfârlea

Peste 100 de ani, urmașii acelor viteji vânători de munte au acordat onorul înaintașilor printr-o serie de activități în care au avut aproape autoritățile publice din zonă, dar și pe mulți locuitori ai urbei, ai comunelor limitrofe și turiști.

Ziua de 10 august a debutat cu trei ceremonii militare și religioase consecutive, desfășurate la schitul Cuviosul Eftimie cel Mare, dispus pe una dintre pantele masivului Cireșoaia, închinat eroilor neamului românesc, la Mausoleul Măgura Ocnei, de lângă Târgu Ocna, și la Monumentul Eroilor și la mormântul eroului Constantin Mușat, de pe vârful Coșna.

Gărzile de onoare au fost constituite din militari din cele două brigăzi de vânători de munte. Uniți, așa cum le este spiritul, aceștia duc cu mândrie mai departe și fac cunoscut lumii eroismul, dârzenia și spiritul lor de sacrificiu.

Recunoștință eroilor.
Foto: Lucian Irimia

În după-amiaza aceleiași zile, la Cimitirul Eroilor din Slănic-Moldova, a avut loc o altă ceremonie pentru militarii români, germani, unguri și ruși căzuți la datorie pe acele locuri. Primăria orașului dorește transformarea acestuia într-un cimitir internațional al eroilor.

De apreciat că, peste tot, la toate ceremoniile, au fost prezenți mulți copii. Cei mici au participat la o adevărată lecție de istorie, poate prea dură, dar așa au aflat de ce acum ei sunt români.

Seara, atunci când soarele tocmai apunea, vânătorii de munte s-au retras cu torțe din centrul orașului Târgu Ocna către Cireșoaia, Coșna și Măgura Ocnei, însoțiți de aplauzele unei numeroase asistenţe. Cu toate că au fost distanțe de câțiva kilometri, aceștia au mers alături de militari până la destinație. Nimeni nu s-a plâns de urcuș, de efort. Eroii merită mai mult, spuneau copiii, semn că astfel de activități lasă ceva în memoria celor mici.

Urmașii vânătorilor de munte de la 1917 prezintă onorul.
Foto: Lucian Irimia

Vineri, 11 august, orașul Târgu Ocna a adus cel mai profund prinos de recunoștință. Aproape întreaga suflare a acestui oraș-stațiune s-a adunat la Cimitirul Eroilor de la Biserica Sfântul Nicolae sau cimitirul cu tunuri, așa cum este cunoscut de localnici, unde, în prezența autorităților publice locale și județene, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor naționale, a avut loc cea mai impresionantă manifestare de cinstire a eroilor neamului.

Au participat consilierul de stat în Administrația Prezidențială, Constantin Dudu Ionescu, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, secretarul de stat la Departamentul Centenar din Guvernul României, Cristian Ioan Videscu, general (r) Vasile Apostol, colonel Vasile Cristea, împuternicit la comanda Brigăzii 61 Vânători de Munte, colonel Cristian Teglaș, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Ioachim însoțit de un sobor de preoți și credincioși, parlamentari, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, Asociaţiei Naţionale Tradiţii Militare Româneşti Regimentul 3 Artilerie 1877 și un numeros public.

Localnicii din Târgu Ocna au luat cu asalt „Cimitirul cu tunuri”.
Foto: Lucian Irimia

S-a efectuat un TeDeum în memoria eroilor căzuți la datorie, s-au acordat diplome și distincții și s-au susținut alocuțiuni. Consilierul de stat în Administrația Prezidențială, Constantin Dudu Ionescu, a dat citire mesajului transmis cu această ocazie de președintele României, Klaus Iohannis.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea vânătorilor de munte din cele două mari unități și a tehnicii blindate compuse din autovehicule URO VAMTAC și TAB-79. Alături de militari, au defilat și membrii Asociaţiei Naţionale Tradiţii Militare Româneşti Regimentul 3 Artilerie 1877.

Ziua a continuat cu vernisajele expoziţiei de cartofilie Regele Ferdinand I,  colecția ing. Mihai Ceucă, a foto-expoziţiei cu documente de arhivă despre luptele de la Coşna şi Cireşoaia, colecția prof. Vilică Munteanu, a expoziţiei cu obiecte din Primul Război Mondial, colecția Vasile Boboc, în holul primăriei din Târgu Ocna.

În sala Consiliului Local din oraș, au avut loc lansările cărților Zile de foc la porţile oraşului Târgu Ocna, Centenarul luptelor de la Coşna şi Cireşoaia (1917-2017), de Corneliu Stoica, Istoricul Regimentului 14 Dorobanţi Roman (1872-1944), de Sorin Grumuş, şi prezentarea cărţii File de istorie, scrisă de generalul (r) Vasile Apostol. A urmat proiecția filmului documentar Oituz, a treia poartă de fier a Moldovei, realizator colonel (r) dr. Ion Petrescu.

Oficialități.
Foto: Lucian Irimia

Ziua s-a încheiat cu un simpozion cu tema Din tainele Războiului Întregirii Neamului pe meleaguri trotuşene. Invitaţi au fost generalii Vasile Apostol și Nicolae Matei, conf. dr. Ioan Dănilă, profesorii Vilică Munteanu și Corneliu Stoica, istoricul Sorin Grumuş, colonelul (r) Paul-Valerian Timofte și Corneliu Cristea.

La 13 august, a avut loc lansarea ediției de lux a cărții Valea Trotuşului – Enciclopedie, scrisă de profesorul Corneliu Stoica.

Centenarul luptelor de la Coșna și Cireșoaia a fost celebrat așa cum se cuvine. Trebuie remarcată implicarea autorităților județene din Bacău, a primăriilor din Târgu Ocna, Slănic-Moldova și Pârgărești, a clerului ortodox și romano-catolic, a locuitorilor orașelor și comunelor din zonă, a turiștilor, precum și a vânătorilor de munte din România, sosiți de la sute de kilometri inclusiv cu tehnică blindată.

Foto: Lucian Irimia

Un efort pentru memoria unor români ce nu au dat înapoi, ci cu prețul vieților celor 14.000 de militari căzuți la datorie au oprit ofensiva inamicului acolo, la Porțile de Fier ale Moldovei.

Suntem prezenți aici pentru a onora sacrificiul, eroismul, dârzenia și curajul înaintașilor noștri. Suntem legați sufletește de Cireșoaia, Coșna, Măgura Ocnei. Pe aceste locuri, vânătorii de munte, după patru zile de marș forțat de la Târgu Neamț, și-au primit botezul focului. Au luptat și murit pentru țară și neam. Noi, cei de astăzi, îi onorăm așa cum se cuvine, le aducem prinosul nostru de recunoștință și ducem mai departe tradițiile și faptele lor de arme, a declarat colonelul Vasile Cristea, împuternicit la comanda Brigăzii 61 Vânători de Munte.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu