In memoriam

In memoriam Maricel Popa

În ceea ce mă priveşte, am îmbătrânit la umbra cuvântului. De aceea, mă simt tânăr. Sunt tânăr.

Așa spunea generalul-maior Maricel Popa în vara lui 2013, înainte de a trece în rezervă, într-un interviu acordat ziarului nostru. Din păcate, după doi ani și jumătate, la 21 ianuarie 2016, tinerețea sufletului său nu l-a ajutat să meargă mai departe. A părăsit această lume și a plecat la fiul său, Sebastian.

Sâmbăta trecută, mai mulți prieteni și colegi s-au întâlnit la locul unde Maricel și Sebi își dorm somnul de veci. După o scurtă slujbă religioasă, o prietenă dragă de-a lui Maricel, Elis Râpeanu, a recitat o poezie, iar la plecare, Gabi Popa a oferit fiecăruia din cei prezenți la comemorare câte un dar (din cadourile pe care Maricel le-a primit în ultimii ani de viață) care să le amintească de soțul ei.

Rubrica Pe loc, repaus!, pe care generalul-maior Maricel Popa o avea în ziarul nostru,  a apărut pentru prima dată în Observatorul militar nr. 51  din 23 decembrie 1997. Săptămână de săptămână, până în 2016, reluată, uneori, și acum. A publicat peste 11.500 de aforisme, pe care le numea zicerile mele. Despre acestea, tot în interviul din 2013, spunea:

Îmi mai place să cred că cititorii au înţeles faptul că, în spatele zicerilor mele, se află multă înţelegere şi admiraţie a naturii umane, a oamenilor şi a vieţii lor, cu toate calităţile şi slăbiciunile lor. În primul rând, faptul că sursa inspiraţiei – o spun, simplificând – este lumea înconjurătoare, realitatea, viaţa, cu bune şi cu rele, în toate coordonatele sale, inclusiv cele cazone.

Dacă doriţi ceva anecdotic, o să vă spun că, de-a lungul timpului, am avut cunoscuţi, prieteni, şefi, colegi care mi-au spus (de multe ori, mi-au reproşat) că s-au recunoscut în cele scrise de mine. De mine zice aici?! Dacă nu e prea mult, totuşi, da, am şi pătimit pentru asta. Am zâmbit (uneori amar) şi am mers mai departe. Vă rog să ne uităm în jur: şi dumneavoastră puteţi recunoaşte ceea ce se găseşte prin zicerile mele.

În adolescență, Maricel a visat să devină jurnalist, cercetător chimist, regizor, criminalist… A devenit însă ofițer în domeniul financiar, după ce a absolvit, în 1978, Şcoala Militară Nicolae Bălcescu.

În cei peste 35 de ani de activitate, a înaintat în ierarhia militară, ocupând funcțiile de locţiitor al şefului Direcţiei financiar-contabile, şef al Direcţiei medicale şi şef al Direcţiei audit intern din MApN. Ascensiunea sa profesională nu l-a schimbat însă. A rămas acelaşi om jovial şi prietenos, de care cei apropiați își amintesc cu drag, regretând fulgerătoarea sa plecare spre veșnicie.

Odihnește-te în pace, Maricel!

 

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu