Artă

Metafore vizuale și dans spațial

Mircea Paul Goreniuc este un maestru al simfoniei culorilor în tablouri ingenioase și al sculpturii în bronz, aluminiu, oțel și marmură, care poartă amprenta spiritului său rebel, dar câteva din picturile și sculpturile sale le puteți admira, într-o expoziție inedită, la Galeria Artelor a Cercului Militar Național, în perioada 2-19 septembrie.

Rară ocazie, pentru că maestrul Goreniuc este scump la vedere în România, cele mai multe înfățișări spre public și vernisaje petrecându-se în SUA, Franța, Italia și China. Este răsfățatul saloanelor de artă plastică din Occident, membru al unor asociații internaționale de profil, multipremiat, iar lucrările sale se află în aer liber sau în colecții municipale ori particulare în SUA, Germania, Elveția, Franța, Finlanda, Suedia, Danemarca, Australia și China. În 2002, Beijingul a achiziționat și instalat în aer liber sculptura Dans în spațiu pentru Pace IV.

Născut la 12 decembrie 1942, în București, Mircea Paul Goreniuc a studiat la Academie der Bildende Kunst din Munchen, Germania. Stabilit din 1972 în Statele Unite, artistul a desfășurat o prodigioasă carieră plastică, făcându-se remarcat prin expoziții personale sau colective în Statele Unite, Europa și Asia. El propune o abordare sculpturală dinamică, alertă, viguroasă, în care formele esențiale, sfera, poliedrul, dar și încrucișarea liniilor drepte și curbe, compun metafore plastice ale contrastelor și problemelor lumii contemporane.

De la nonfigurativul sculpturilor simbolice, artistul trece cu ușurință la abordarea plastică figurativă, realizată în bună tradiție clasică. Bronzul și lemnul sunt materialele predilecte prin care sculptorul introduce privitorul în cealaltă dimensiune a operei sale. Reunite prin viziune și implicare afectivă în același demers plastic coerent, cele două abordări sculpturale ale lui Mircea Paul Goreniuc prezente în expoziția personală oferă o imagine cuprinzătoare a personalității sale artistice, aflate în clipa fastă a deplinei maturități creatoare.

Valentin Tănase, directorul Studioului Plastic al Armatei

 

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu