Un detaşament format din 20 de militari aparţinând Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani a participat la exerciţiul multinaţional Dynamic Front II, desfăşurat la Centrul de Simulare Multinațional Întrunit (Joint Multinational Simulation Center) din Grafenwoehr, Germania.

La exerciţiu au luat parte aproximativ 1.400 de militari din Cehia, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, România, SUA şi Turcia.

Planificat şi condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), Dynamic Front II a avut ca scop testarea interoperabilităţii, antrenarea şi evaluarea structurilor de conducere şi execuţie în vederea perfecţionării tehnicilor, tacticilor şi procedurilor specifice privind planificarea şi executarea sprijinului prin foc al artileriei la nivel corp de armată.

Pentru personalul Brigăzii 8 LAROM participant la exercițiu, a fost o experienţă unică, datorată cooperării nemijlocite cu personalul comandamentului unei brigăzi de artilerie americane, schimbului de cunoştințe privind întrebuințarea artileriei la nivelul unui comandament de corp de armată NATO, respectiv al unei divizii aeropurtate.

A fost, totodată, un bun prilej pentru militarii focşăneni de a-şi demonstra profesionalismul şi disponibilitatea de a contribui, în final, la asigurarea securităţii Alianței Nord-Atlantice.

Pe timpul exerciţiului au fost identificate unele lecții, cum ar fi: eficientizarea relaţiilor de comandă şi control ale artileriei între aliați; continuarea demersurilor de a atinge un nivel bun de interoperabilitate şi de armonizare între diferite sisteme de comandă şi control ale artileriei, pe de o parte, şi între aceste sisteme cu alte structuri şi/sau microstructuri cu care artileria interacţionează sau pe care le sprijină (forțele de manevră, protecția forței, managementul spaţiului aerian, forțele pentru operații speciale etc.), pe de altă parte.

De asemenea, acest exerciţiu a pus bazele unui adevărat forum de dezbateri pentru armonizarea principalelor concepte, definiţii şi tendinţe privind sprijinul prin foc la nivelul unui corp de armată în mediu multinaţional, aliat sau de coaliţie.

Locotenent-colonel Florin Coteț

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu