Înființată în anul 1966, Asociaţia Internaţională a Şcolilor Militare de Munte (IAMMS) este o prestigioasă instituţie militară care reuneşte ţări cu tradiţie în instruirea în mediul montan.

Fondatorii de atunci au considerat nu doar utilă, ci şi necesară cooperarea în ceea ce priveşte instruirea în mediul montan, în scopul dezvoltării şi modernizării materialelor şi echipamentelor, a tehnicilor, tacticilor şi procedurilor utilizate în lupta în munţi.

România a devenit membru cu drepturi depline al acestei asociaţii în martie 2009, prin Baza de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, la cea de-a 43-a întâlnire a Şcolilor Militare de Munte.

Aceste întâlniri se desfăşoară anual, alternativ vară-iarnă, şi aduc în discuţie probleme legate de perfecţionarea modalităţilor de desfăşurare a instrucţiei în mediul montan şi de modernizare şi eficientizare a materialelor şi echipamentelor folosite în acţiunile la mare altitudine.

Cea de-a 52-a întâlnire a Asociaţiei Şcolilor Militare de Munte s-a desfăşurat în perioada 30 septembrie-5 octombrie, la Jaca, în Spania, gazdă fiind Şcoala Militară de Munte şi Operaţii Speciale a Armatei spaniole.

România a fost reprezentată de locotenent-colonelul Cezar Popa, comandantul Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, şi de maiorul Viorel Burlacu, instructor principal la catedra de pregătire militară de specialitate din aceeaşi instituţie.

Salutul de bun venit…

Ca de fiecare dată, întâlnirea anuală a membrilor IAMMS a constituit un schimb de experienţă benefic pentru pregătirea unităţilor specializate pentru ducerea luptei în teren muntos şi pentru identificarea celor mai eficiente procedee de salvare în condiţiile desfăşurării acţiunilor militare în munte, la mare altitudine, pe timp de vară – conform tematicii aflate pe agenda acestei reuniuni.

Pentru delegaţia română a fost un prilej în plus pentru a face cunoscut partenerilor străini câte ceva despre trecutul încercat al trupelor de vânători de munte române care în acest an sărbătoresc 102 ani de la înfiinţare.

Locotenent-colonelul Cezar Popa a prezentat aspecte şi modalităţi de desfăşurare a instrucţiei de specialitate la nivelul Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, instituţie direct implicată în formarea şi instruirea militarilor în mediul montan.

De asemenea, a remarcat ca fiind extrem de importantă experienţa dobândită de vânătorii de munte români prin participarea la misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

Maiorul Viorel Burlacu a participat la activităţile practice de lucru în echipă, desfăşurate pe secţiuni, în cadrul comisiei tehnice a Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor Militare de Munte.

Sedinta Comisiei tehnice.

Pentru desfăşurarea acestor activităţi practice în mediu natural a fost necesară o deplasare de aproximativ 30 de km, cu automobilul. A fost momentul în care cei doi ofiţeri români au remarcat avantajul deosebit de care beneficiază vânătorii de munte români, având posibilitatea de a se instrui în mediul montan natural, prin amplasarea Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte în zonă montană.

Participarea României la această activitate constituie o continuare a schimbului de experienţă efectuat în anii anteriori la nivelul structurilor de învăţământ militar specializate pentru pregătirea militarilor din ţările membre ale IAMMS.

În acelaşi timp, în urma acestor schimburi de experienţă devine tot mai evidentă necesitatea continuării colaborării cu structurile specializate din alte armate pentru armonizarea cerinţelor ce revin structurilor proprii de vânători de munte în vederea perfecţionării instrucţiei de specialitate.

Prezenţa României, prin Baza de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, ca membru al Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor Militare de Munte, alături de alte 14 state membre cu tradiţie în pregătirea trupelor alpine (Austria, Germania, Franţa, Elveţia, Suedia, Canada, SUA, Argentina,Slovenia, Belgia, Olanda, Norvegia, Spania, Italia) este onorantă.

La întâlnirea din acest an, Polonia a primit statutul de observator şi s-a stabilit ca următoarea întâlnire, cea de-a 53-a, să se organizeze la începutul anului 2019 la Aosta, în Italia, gazdă fiind Centrul de Pregătire pentru Operaţii pe timp de iarnă al armatei italiene.

Cecilia Gheorghe

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu