Sâmbătă, 13 aprilie, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. La plecarea din bază îi regăsim pe militarii Plutonului 2 Panther, ca de fiecare dată, pregătindu-și materialele, armamentul și echipamentele, cu seriozitate și entuziasm.

Au parcurs până acum zeci de kilometri, patrulând, îndeplinind diferite tipuri de misiuni atât ziua, cât și noaptea. S-au întors, de fiecare dată, sănătoși, în bază. Totul este pregătit și ultimele verificări se încheie. Primesc binecuvântarea preotului și așteaptă ordinul de îmbarcare. Porțile bazei se deschid, iar înaintea lor se întinde același traseu pe care, până acum, l-au parcurs fără probleme. Cu toate acestea, sâmbătă, 13 aprilie, avea să fie o zi cu grele încercări pentru ei.

Ora 10, ora României. La scurt timp după ce și-au început misiunea de patrulare, după doar patru kilometri, primul echipaj al plutonului acționează un dispozitiv exploziv improvizat. În urma impactului, un zgomot puternic zguduie pământul, iar primul MRAP din coloană este grav avariat. Acolo, în acea mașină, sunt cinci militari.

Aflându-te acolo și văzând suflul exploziei, un nor mare de fum și praf, cu greu ai putea crede că acei oameni nu au murit. Aceasta a fost imaginea pe care sublocotenentul Cosmin Hatnean, comandantul de pluton, a văzut-o, fiind în mașina din spate. Cu greu, prin stațiile radio, s-a auzit vocea comandantului echipajului unu și s-a putut lua legătura cu ei. Militarii sunt răniți și au nevoie de ajutor.

În frunte cu comandantul de pluton, militarii celorlalte trei echipaje acționează ca o echipă unită, securizând zona și ajutându-și colegii. Plutonierul Dănuț Donțu, caporalii clasa a III-a Cosmin Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea au răni la diferite părți ale corpului și așteaptă să fie evacuați spre spital.

Deși resimte și el dureri mari, plutonierul Valentin Ionuț Secu, comandantul echipajului unu, alege să rămână pe teren ca să își ajute camarazii. Până la sosirea MEDEVAC-ului, caporalul Ciprian David, sanitarul plutonului, împreună cu ceilalți colegi, le acordă primul ajutor răniților și au grijă ca ei să rămână stabili și conștienți.

Am ajuns cât am putut de repede la ei. Mi-a fost ușor să îi triez, pentru că am avut indicii. După ce le-am acordat primul ajutor, le-am aplicat pe rând tourniquet, garouri sau pansamente. Am făcut tot ce a fost nevoie pentru a-i menține în stare stabilă. Ceilalți colegi m-au ajutat să îi pun pe targă și să îi transport în alte mașini pentru a fi la adăpost, își amintește acum sanitarul.

În timp ce militarii din patrulă acționează pentru salvarea colegilor răniți, echipajele se lovesc de o altă încercare grea. Patrula este atacată cu foc de insurgenți. Top coverii își intră în rol și reușesc să respingă atacul.

În scurt timp, militarii răniți ajung la spitalul militar din bază, conștienți și în stare stabilă. Nu după mult timp, ajung și ceilalți camarazi ai lor. Ce este în sufletul lor, doar ei știu. La prima vedere, pe chipuri nu se poate citi nicio expresie. Nu le-a fost ușor și îi consolează gândul că nu s-a întâmplat ceva mai rău.

Într-o situație de criză, minutele se scurg extrem de repede, lucrurile se desfășoară cu o viteza crescută. În momentul exploziei, pentru câteva secunde, am crezut că mi-am pierdut oamenii. Tot ce am văzut a fost un dreptunghi portocaliu și foarte mult fum, praf. Dar fiecare militar a știut ce are de făcut.

Oamenii au reacționat bine, au fost calmi, nu s-au impacientat. Sunt mândru de oamenii mei, de modul în care au acționat.

Acest incident ne întărește și ne determină să ne ducem la bun sfârșit misiunea, spune sublocotenentul Cosmin Hatnean.

Militarii Plutonului 2 Panther au fost puși în fața unor grele încercări la doar două luni și jumătate de misiune. Au acționat conform procedurilor, luptând pentru a salva viețile camarazilor răniți, dând dovadă de mult curaj și tărie de caracter. Sunt uniți, bine instruiți și demonstrează că sunt o echipă, iar misiunea lor merge mai departe!

Doi dintre cei patru militari răniți în Afganistan au fost transportați în Germania. Caporalii clasa a III-a Cristian Gabăr și Ionel Cristea, răniți recent în Afganistan împreună cu alți doi colegi, au fost transportați marți, 16 aprilie, la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigații medicale suplimentare și tratament de specialitate, starea lor de sănătate fiind stabilă.

Caporalul clasa a III-a Cosmin Cătălin Goleanu a rămas internat în spitalul  militar al Bazei Aeriene Kandahar pentru investigaţii suplimentare, iar plutonier Dănuţ Donțu a fost externat și s-a întors în campul românesc, unde rămâne sub supravegherea echipei medicale a detașamentului.

Le dorim însănătoșire grabnică militarilor răniți, succes în continuare și putere întregului pluton!

  • Locotenent Mirela Căpâlnean
  • Foto: Plutonier-major Dan Vereș

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu