Baza Aeriană Bagram, cunoscută și ca Bagram Airfield (aeroportul Bagram, BAF), este cea mai mare baza militară americană din Afganistan. A fost aleasă în repetate rânduri pentru vizite surpriză sau oficiale pe care președinții americani le-au făcut trupelor dislocate în acest teatru de operații.

Bagramul a fost și punctul de plecare al invaziei pe care Uniunea Sovietică a inițiat-o în Afganistan, în 1979. Acest conflict s-a încheiat în 1989, odată cu retragerea sovieticilor. BAF este la 40 de kilometri de capitala Kabul, în munții Hindu Kush, la 1.490 de metri înălțime.

Un contingent de 20 de polițiști militari români își desfășoară misiunea aici, la fel și un element de sprijin înaintat, parte a Elementului Național de Sprijin din Kandahar.  Maistrul militar clasa a II-a Aurelian Radu și plutonierul-major Daniel Iancu sunt pivotul operațiunilor logistice românești de pe această bază aeriană care este de multe ori, volens nolens, punct de trecere pentru a ajunge pe Kabul din alte locații din Afganistan. (B.O.)

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu