Duminică, 9 iunie, aproximativ 1.200 de paraşutişti au reconstituit celebra D-Day pe cerul Normandiei.

Militarii din SUA, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie şi România au reconstituit o parte din asaltul uriaş din 6 iunie 1944, cunoscut ca D-Day sau Ziua Z, debutul de proporţii colosale al Operaţiei Overlord, pentru a aduce un omagiu eroilor căzuți acum 75 de ani în unul dintre cele mai importante evenimentele militare din istoria umanităţii:

Debarcarea din Normandia, când pe ţărmul francez a pătruns forţa aliată compusă din peste 150.000 de militari.

Foto: Adrian Sultănoiu

În perioada 5-10 iunie, un detașament românesc – format din 41 de militari parașutiști din Statul Major al Apărării, Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale, împreună cu o aeronavă militară de transport C-130 Hercules – a participat la operaţia aeropurtată organizată cu prilejul comemorării a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia (D-Day Landings Commemoration), la Sainte-Mère-Église.

Foto: Adrian Sultănoiu

Detașamentul românesc este la a doua participare la acest eveniment.

La această operaţie au participat 1.200 de paraşutişti militari din SUA (Divizia 82 Aeropurtată, Brigada 173 Aeropurtată, Regimentul 75 Ranger/Forțele Speciale SUA), Marea Britanie, Franța, Belgia, Germania, Olanda şi România.

Foto: Adrian Sultănoiu

Desfășurarea de forțe aeriene a fost impresionantă, 24 de aeronave militare de transport C-130 Hercules au reconstituit traiectul de zbor utilizat în noaptea de 5/6 iunie 1944, pentru transportul forţelor aeropurtate din Marea Britanie pe coastele Normandiei.

Foto: Adrian Sultănoiu

Alături de parașutiștii militari, au participat și peste 200 de parașutiști sportivi cu numeroase aeronave civile (12 aeronave C-47 Dakota, model utilizat în timpul asaltului aeropurtat din Normandia).

La aceste activităţi de comemorare au participat veterani de război, iar unul din aceștia, Tom Rice, în vârstă de 97 de ani, a sărit în tandem, dintr-un avion C-47 Dakota.

Foto: Adrian Sultănoiu

În cadrul activităţilor de comemorare a operaţiei aeropurtate, conform tradiţiei, militarii paraşutişti au făcut schimb de paraşute şi au participat împreună la activităţile specifice de instruire prin paraşutare (Wing Exchange).

Foto: Adrian Sultănoiu

Astfel, 20 de militari paraşutişti români au sărit cu paraşute americane, franceze, belgiene şi olandeze, iar 20 de militari americani, germani şi belgieni au executat paraşutarea din aeronava Forţelor Aeriene române C-130 Hercules, utilizând tehnica de paraşutare românească – PSPM 1.

Paraşutările au fost executate de la înălţimea de 1.000 de picioare, din 17 aeronave în formaţie, realizând o suprapunere a paraşutiştilor pe trei paliere de înălţime.

Foto: Adrian Sultănoiu

Operaţia aeropurtată a fost încheiată cu executarea salturilor cu paraşute din categoria aripă, prin procedeul HALO, de 81 de militari, din care 21 români, cu paraşuta PGS 9-310.

Lansați succesiv, din patru aeronave, de la înălţimea de 8.500 de picioare, aripiştii au încântat şi ei privirile celor peste 10.000 de spectatori prin evoluțiile din aer, performanța parașutiștilor români fiind apreciată și aplaudată la scenă deschisă.

Generalul de brigadă Constantin-Adrian Ciolponea, reprezentantul SMAp la SHAPE, la ceremonia de comemorare a eroilor din iunie 1944. Foto: Adrian Sultănoiu

La finalul activităţii, parașutiștii americani au apreciat manevrabilitatea și siguranța oferite de paraşuta PSPM 1.

Participarea la această activitate a constituit o bună oportunitate pentru ridicarea nivelului de interoperabilitate privind planificarea, organizarea, conducerea şi executarea operațiilor aeropurtate, similare Operației Neptun desfăşurată în noaptea de 5/6 iunie 1944, desfăşurată atunci cu un număr de 24.000 de militari cu peste 1.400 de aeronave de transport şi 600 de planoare.

Foto: Adrian Sultănoiu

Din echipa de planificare, organizare şi conducere a exercițiului au făcut parte comandantul detașamentului și reprezentantul SMAp la SHAPE, general de brigadă Constantin-Adrian Ciolponea, ofițerul de proiect, locotenent-colonel Cătălin Gheorghiu (Statul Major al Forţelor Terestre), și comandanții echipelor de la categoriile de forțe, căpitan-comandor Paul Adochiei, căpitan-comandor Mircea Ţibu, căpitan-comandor Emil Băjinaru şi căpitan-comandor Sorin Niţă.

Comandantul detașamentului român, general de brigadă Constantin-Adrian Ciolponea a participat, alături de autoritățile franceze și numeroși oficiali americani, la ceremonia de comemorare a generalului Gavin James, la Monumentul forţelor aeropurtate (Iron Mike Memorial).

Foto: Adrian Sultănoiu

Generalul-maior James J. Mingus, comandantul Diviziei 82 Aeropurtată, a apreciat participarea tuturor națiunilor și în mod deosebit a detașamentului românesc, prezent la ceremonie.

Activitatea s-a încheiat într-o notă de optimism, unitate și încredere în viitor.

Foto: Adrian Sultănoiu

Generalul-maior Mingus a subliniat că astfel de momente ne demonstrează importanța înțelegerii istoriei comune, a păstrării tradițiilor și educării generațiilor viitoare în scopul evitării conflictelor militare și a tragediilor pe care acestea le generează.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu