Parada Militară Națională, organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, reprezintă, poate, cel mai aşteptat moment al zilei de 1 Decembrie. Zecile de mii de privitori ai acestei desfăşurări impresionante de forţe urmăresc, an de an, defilarea militarilor români, bucurându-se de explozia de culori şi amestecul de trăiri sufleteşti care vin dinspre cei care le trec prin faţă.

În spatele spectacolului militar de 1 Decembrie, stau zeci de ore de muncă asiduă, împărţite între repetiţii zilnice, executate de fiecare unitate participantă în parte, şi repetiţii colective, care au loc în preajma evenimentului. Una dintre aceste repetiţii colective a avut loc luni, 25 noiembrie, pe terenul de instrucție Ghencea, a doua de acest fel desfăşurată aici, anul acesta.

Miercuri, 27 noiembrie, va avea loc a treia repetiţie, iar sâmbătă, 30 noiembrie, în Piaţa Arcului de Triumf, se va desfăşura ultimul antrenament dinaintea Paradei Militare Naționale. Fiecare exerciţiu de acest fel, desfăşurat în Ghencea, cuprinde două şedinţe de defilare, cu pauză de aproximativ 30-40 de minute între ele.

Burniţa de la primele ore ale dimineţii de luni s-a transformat într-o ploaie mocănească veritabilă, zgomotul stropilor de ploaie, captat de microfoanele de fond, auzindu-se în boxe mai tare decât cel produs de tobele care asigurau ritmul cadenţat. Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, personal şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază.

Dincolo de desfăşurarea evenimentelor, am vrut să surprindem starea de spirit a câtorva membri ai blocului de defilare, discutând cu câţiva dintre ei. Ne-am oprit la câţiva studenţi ai academiilor categoriilor de forțe și Academia Tehnică Militară, care ne-au vorbit despre trăirile sufleteşti din timpul paradei şi despre antrenamentele pe care le fac pentru a ajunge la nivelul final de pregătire, etalat în Piaţa Arcului de Triumf. Am vorbit cu aceştia la un pahar de ceai aburind, în pauza dintre cele două şedinţe de defilare.

Ionuţ-Alexandru Păun, student al Academiei Tehnice Militare
Ferdinand I, nu părea deloc deranjat de ploaia care cădea. Uitându-mă la toţi cei din jurul meu, fie că erau elevi ai Colegiului Naţional Militar Dimitrie Cantemir de la Breza, studenţi ai academiilor militare sau militari aparţinând diverselor structuri de forţe, nu am detectat vreun brrr! mai apăsat, ci doar discuţii aprinse despre evenimentul pentru care se antrenau.

Sunt în anul al II-lea, este a doua oară când particip la paradă, şi nu pot spune decât că particip la ceva inedit. Chiar dacă vremea nu a ţinut cu noi, participarea la un astfel de eveniment mă face să fiu mândru că sunt român. Am ales armata din pasiune, iar starea vremii nu reprezintă un impediment pentru un militar în îndeplinirea misiunii, a spus studentul Ionuţ-Alexandru Păun.

George-Valentin Ionescu este în anul al II-lea de studii la Institutul Medico-Militar, participă pentru a doua oară la parada militară. M-am oferit voluntar să particip anul trecut, am rămas titular şi în acest an. Pregătirea pentru paradă este continuă. Pe lângă antrenamentele din Ghencea şi de la Arcul de Triumf, avem şedinţe de pregătire şi în unitate.

Am început antrenamentele în urmă cu două săptămâni. Aproape zilnic, am alocat între două şi trei ore antrenamentelor. Mă gândesc să particip şi anul viitor, totul depinde de cum mă voi descurca cu examenele, a spus Ionescu, între două guri de ceai cald.

Un alt militar cu care am vorbit a fost Alex Bursuc, student la Academia Tehnică Militară Ferdinand I, aflat pentru al doilea an consecutiv la parada militară. Mi se pare mai lejer faţă de anul trecut, m-am obişnuit cu programul, iar totul decurge mai uşor. Primul an a fost mai plin de emoţii, o perioadă de acomodare, dacă o putem numi aşa. Sunt mult mai sigur pe propriile forţe, sunt militar şi sunt pregătit pentru orice fel de condiţii meteo, ne-a transmis Alex Bursuc.

Anul trecut, şi-a dorit să participe pentru că a fost Centenarul Marii Uniri, a ales să rămână titular şi în 2019. Am început antrenamentul în urmă cu trei săptămâni, zi de zi, de luni până vineri, am defilat câte o jumătate de oră, în curtea academiei. În ultimele zile, am făcut repetiţii şi în weekenduri, spune tânărul, motivându-şi alegerea pentru anul care vine.

Andrei Mazăre, student la Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, se află pentru prima dată în postura de membru al unui bloc de paradă. Este exact cum mă aşteptam, multă emoţie. Nu m-a speriat vremea pentru că, în fiecare an, e la fel, decembrie e lună de iarnă, la ce să ne aşteptăm? De mic aveam în minte ideea de a fi participant activ la o paradă militară.

Am început antrenamentele în urmă cu o lună, dedicând, zilnic, şase ore antrenamentelor. Rezistăm pentru că suntem pregătiţi. Este ultimul an de academie pentru mine, dar, dacă voi fi solicitat şi anul următor, de unitatea în care voi fi repartizat, voi participa cu plăcere, a încheiat studentul.

Colonelul Dorin-Corneliu Pleşcan, locțiitorul șefului Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării, ne-a oferit câteva detalii legate de planificarea Paradei Militare Naționale, vorbindu-ne şi despre schimbările care intervin de la an la an.

Planificarea paradei care urmează a început, practic, după ce s-a finalizat evenimentul similar din 2018. Am revăzut ce s-a întâmplat în 2018, ce a ieşit bine, ce nu s-a potrivit, iar în prezenţa șefului Statului Major al Apărării  şi a şefilor tuturor categoriilor de forţe, am analizat tipurile de tehnică care au defilat în 2018, numărul detaşamentelor şi modul în care acestea s-au comportat, precum şi alte detalii care au ținut de procesele de planificare și execuţie ale paradei de anul trecut.

Colonelul Pleşcan spune că încă din luna martie a început să fie gândită compunerea detaşamentelor pe care le vom vedea la parada militară de 1 Decembrie. Am analizat, pe principii de eficienţă, ce categorii de tehnică noi putem introduce în paradă, câte detaşamente ar fi potrivit să participe, care ar fi nivelul de reprezentativitate al fiecărei structuri. Prima conferinţă de planificare preiniţială pentru această paradă a avut loc în luna iunie, iar în august, am ieşit cu ordinul șefului Statului Major al Apărării pentru desfăşurarea paradei, spune colonelul.

La parada de anul acesta, vor lua parte aproximativ 500 de militari străini, din 21 de ţări. Și anul acesta vom avea detaşamente de militari străini, începând de la cei care se află pe teritoriul naţional amintindu-i aici pe militarii polonezi, împreună cu transportoarele lor Rosomak, pe militarii americani dislocaţi în baza de la Mihail Kogălniceanu şi pe partenerii  noştri canadieni, care execută serviciul de poliţie militară cu avioane F-18 – până la cei care fac parte din alte armate ale statelor partenere în NATO, a încheiat colonelul Pleşcan.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu