Azimut

Ministrul Gabriel Leș:
Industria de apărare
pe care o mai avem
este la pământ

Într-un interviu acordat unui post de televiziune, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a prezentat câteva aspecte privind înzestrarea cu tehnică de luptă a Armatei României și capacitatea de apărare a teritoriului național.

Trăim o perioadă destul de dificilă, trebuie să recunoaştem acest lucru. Capabilităţile noastre sunt învechite, din multe puncte de vedere, şi de multă vreme.

(…) Să nu uităm că industria de apărare pe care o mai avem este la pământ. Din păcate, este foarte slab tehnologizată la momentul acesta, a declarat Gabriel Leș.

Îi felicităm pe militari, felicit resursa umană a Ministerului Apărării Naţionale, aşa cum spuneam, de la soldat până la general, pentru că au reuşit să ţină în funcţiune o astfel de tehnică.

Noi, astăzi, încă umblăm cu camioane de 30 – 40 de ani şi sunt funcţionale, bineînţeles, dar, din păcate, cu posibilitatea să te lase tehnologia oricând, să nu uităm că au fost şi accidente destul de grave cu astfel de camioane.

Am felicitat personalul, dar de aici până la a continua cu o asemenea tehnică este prea mult şi nu ne dorim acest lucru, a continuat acesta.

Ministrul a mai precizat că armata română este pregătită să reacționeze atât pe timp de pace, cât și în cazul unei crize:

Noi suntem pregătiţi. Nu suficient şi de aceea încercăm să grăbim toate achiziţiile de produse militare de care avem nevoie. Suntem în toate planurile, pe timp de criză şi de conflict, putem să facem faţă conform tuturor înţelegerilor NATO, a conchis Gabriel Leș

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

1 comentariu

 • Domnule ministru,
  industria de apărare a României este la pământ pentru că așa au dorit anumite cercuri de interese… și nu în sprijinul interesului NAȚIONAL!
  Ce partid a fost cel mai mult la „butoanele” țării? …. să constatăm o stare de fapt este ușor … să căutăm vinovați este imoral… alte soluții?
  Am văzut în teatrele de operații Irak și Afganistan ce pot camioanele DAC 665T să facă în raport cu tehnica partenerilor… credeți-mă așa vechi cum sunt, întrebuințate de militari pricepuți, nu se compară (exceptând starea de confort).
  De ce școlarizăm ingineri la ATM?… în toate domeniile!
  De ce nu putem urma exemplul Poloniei, măcar acum în ultimul ceas.
  Da tehnica achiziționată din afara României poate este mai modernă dar creează dependență față de factorul mentenanță (două F16 de nici doi ani achiziționate să treacă în poziția canibalizare (asta din declarațiile dumneavoastră)… PE BUNE?…răspunde cineva de acest lucru?).
  Sunt și alte exemple triste despre care nu se vorbește … stațiile radio Panther și Jaguar, stația meteo Vaisala, modernizarea LAROMului… astea pe lângă transportorul Pirania.
  Câte achiziții mai trebuiesc făcute ca să înțelegem că cea mai bună alegere este industria națională de apărare (care ar crea și locuri de muncă)?
  Avem cu ce și avem cu cine … ce ne împiedică?
  Nu spun … dar bănuiesc(m)!

Lasă un comentariu