Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, s-a întâlnit miercuri, 8 martie, la sediul instituției, cu o delegație a Federației Sindicatelor Libere ale Salariaților Civili din Unitățile MApN (FSLSCU).

Preşedintele FSLSCU, Constantin Stoian, a fost însoțit de Dan Marin, preşedintele unei organizații sindicale din Cîmpulung Muscel, afiliate federației. În cadrul consultărilor, Constantin Stoian a prezentat o serie de aspecte legislative aplicabile personalului civil care îşi desfăşoară activitatea în unități militare.

Încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite, salarizarea şi pensiile reprezintă domenii în care se aplică măsuri considerate de sindicate injuste sau discriminatorii.

În vederea îmbunătățirii acestora, reprezentanții sindicali au solicitat sprijinul conducerii ministerului în promovarea unor inițiative legislative corective, care să pună în acord condițiile de muncă specifice sistemului militar, în care îşi desfăşoară activitatea personalul civil contractual, cu importanța atribuțiilor de serviciu.

Au fost înaintate, de asemenea, propuneri de impulsionare şi eficientizare a procesului dialogului social dintre instituția militară şi structurile sindicale ale personalului civil.

Ministrul Gabriel Leş i-a asigurat pe reprezentanții sindicali de faptul că problemele ridicate, în special cele referitoare la condițiile de muncă, drepturile salariale, incluzând aici şi situația sporurilor compensatorii, sunt cunoscute şi analizate la nivelul echipei de conducere a MApN. De asemenea, a subliniat că, după o lungă perioadă de subfinanțare a armatei, bugetul instituției a fost readus pe o pantă crescătoare, începând cu anul 2013, ajungându-se, în acest an, la o alocare de peste două procente din PIB, ceea ce permite abordarea problemelor sistemice cu o altă anvergură.

Din acest buget vom finanța, aşa cum este normal, în principal investițiile în înzestrare cu echipament performant, destinat creşterii capacității operaționale a Armatei României, însă cea mai importantă resursă a noastră rămâne cea umană şi nu vom face diferențe de tratare între personalul militar şi civil, a declarat ministrul apărării naționale, arătând că aspectele sesizate cu privire la salarizarea personalului civil vor fi armonizate şi soluționate în cadrul noii legi unice de salarizare.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu