Sanatoriul de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală Dr. Dimitrie Cantemir din Bălţăteşti este amplasat pe drumul național 15 C, la 33 km N de municipiul Piatra Neamț și la 12 km S de orașul Tg. Neamț.

O analiză a apelor minerale de la Bălțătești a fost făcută, pentru prima dată, în anul 1839. În urma acesteia, savantul român Petre Poni stabilește că apele au în compoziția chimică sodiu, clor, magneziu, calciu, fier, iod, acid clorhidric, bromură de magneziu și sulfați.

După aproape 40 de ani, în 1878, doctorul Dimitrie Cantemir, descendent al domnitorului, construiește Stabilimentul de slatină din Bălțătești, compus din șase băi cu sare, apreciindu-se că apele de aici sunt cele mai bogate în săruri minerale din toate apele omologate pe continentul european.

Timp de 15 ani, doctorul Dimitrie Cantemir a derulat un amplu program de investiții vizând captarea sistematică a izvoarelor, construirea unor rezervoare și bataluri pentru depozitarea apei și nămolului, precum și a unor clădiri și anexe dotate cu instalații necesare funcționării stabilimentului de băi și a unei săli de cură cu inhalații de brad.

În perioada 1916-1918, în incinta Băilor a funcționat Spitalul Militar de Campanie nr. 171 Buzău, iar în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Spitalul Militar de Campanie nr. 622, patronat de regina Maria a României.

După cum ne precizează colonelul Florin Achimoae, comandantul sanatoriului, în 1993, stațiunea Bălțătești trece în administrarea MApN, iar în 2010, Consiliul Județean Neamț și MApN semnează protocolul prin care sanatoriul trece efectiv în administrarea armatei, până în 2050.

Din momentul preluării, MApN a derulat un program masiv de investiții privind dotarea, modernizarea și dezvoltarea-diversificarea bazei de tratament din Bălțătești, care să pună în valoare toate elementele de balneație ale stațiunii.

Datorită calității deosebite a factorilor naturali de cură, sanatoriul oferă largi posibilități terapeutice, fiind principala formă de tratament din țară în afecțiuni precum: poliartrita reumatoidă, spondilită ankilopoetică, discopatiile lombare, lombosciatica, spondiloza, coxactroza, gonoartroza, artrozele mâinilor și picioarelor, periartrita scapulo-humerală, osteoporoza, sechelele postreumatice, anexitele, sterilitatea, paralizia și parezele, poliomelita, dermatoza, rinitele, sinuzitele, astmul bronșic, bolile endocrine, nevroza, neurastenia, tulburările de creștere la copii, rahitismul etc.

Unicitatea stațiunii – dată de starea complexă de mineralizare și concentrația în săruri a apelor, bogăția resurselor balneologice active, cu efecte deosebit de favorabile în tratarea afecțiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos, circulator și respirator cadrul  natural cu o atmosferă bogată în ioni negativi –  coroborată cu cadrul administrativ creat de MApN și structurile specifice din organica Consiliului Județean Neamț fac din sanatoriul Bălțătești o adevărată casă de sănătate, o stațiune balneară de renume european și mondial.

Comandantul sanatoriului, împreună cu șefii de departamente și ai celorlalte structuri organizatorice au o experiență îndelungată în materie și asigură, permanent, un management eficient, funcțional, fără distorsiuni, a întregii baze de tratament și recuperare, utilizarea la maximum a tuturor resurselor naturale și a factorilor climatici din zonă.

În prezent, în sanatoriu se pregătesc condiții propice pentru acordarea de asistență medicală și recuperatorie militarilor răniți în teatrele de operații sau în alte acțiuni ale armatei. Sunt deja în curs de amenajare spațiile necesare și a început dotarea lor cu aparatură medicală specifică și personal medical de înalt profesionalism.

Sanatoriul Bălțătești este unitatea sanitară care asigură serviciile medicale balneofizioterapeutice și de recuperare medicală prin proceduri de hidrokinetoterapie, kinetoterapie la sală, saună finlandeză, electroterapie și câmpuri electromagnetice, laserterapie, acupunctură și electroacupunctură, aerosoli și proceduri de balneație externă (ape minerale cloruro-sodice și nămol de sediment) pentru afecțiuni reumatismale degenerative și inflamatorii, afecțiuni ginecologice, neurologice și ale aparatului respirator.

Stațiunea dispune de patru hoteluri categoria I (trei de două stele și unul de trei stele), în prezent fiind funcționale trei (Ozana, Topolița și Narcisa), iar cel de-al patrulea (Bălțătești) se află în renovare și modernizare. Capacitatea de cazare este de 450 de locuri pe seria de 14-16 zile (în prezent de circa 280 de locuri). Construcțiile dispun de încălzire centrală, instalații de apă curentă rece și apă caldă menajeră, canalizare, instalații de telefonie în fiecare cameră. Spațiile de cazare dispun, de asemenea, de cablu TV, radio și internet wireless.

Sanatoriul are în structură cabinet de gardă pentru acordarea primului ajutor în caz de urgențe medico-chirurgicale și punct farmaceutic. Toate cabinetele din cadrul complexului de tratament sunt dotate cu aparatură medicală performantă, achiziționată printr-un program de finanțare al MApN.

Complexul de tratament balnear și recuperare Bălțătești este compus din:  cabinete de electrofizioterapie: curenți diadinamici – 10 posturi; curenți interferențiali – 11 posturi; ultrasunete – 12 posturi; nemectrodyn – 8 posturi; magnetodiaflux – 4 posturi; aerosoli – 4 posturi; laserterapie – 2 posturi; duș subacvatic – 6 posturi; băi galvanice cuatrocelulare – 6 posturi; aerodyn – un post;
cabinete băi cloruro-sodice – 40 cabine;  împachetări cu nămol – 16 posturi;  băi de plante – 6 posturi;  împachetări cu parafină – 6 posturi,  masaj – 2 posturi;  bazin hidrokinetoterapie de 85 de metri cubi cu o capacitate de 25 de persoane/procedură;  saună – 10 persoane/procedură;  sală de kinetoterapie cu o capacitate de 10 persoane/procedură.

Comandantul sanatoriului ne asigură că, la sfârșitul fiecărui sejur balnear, peste 90% dintre pacienți sunt pe deplin mulțumiți de tratament, cazare, masă și celelalte facilități puse la dispoziție. Am vrut să aflăm și noi părerea pacienților cu privire la calitatea și eficiența serviciilor oferite în cadrul sanatoriului, printr-o investigație proprie la fața locului, respectând, ca în orice sondaj de opinie, confidențialitatea răspunsurilor și a persoanelor intervievate.

Opinii ale pacienților

 Vin, pentru a 12-a oară, la acest sanatoriu. Am aproape 80 de ani și mă simt încă în putere și pe deplin sănătos, în cea mai mare măsură datorită tratamentului oferit aici, la Bălțătești. Totul mi se pare aproape perfect: ambianța naturală, dotarea specifică, profesionalismul cadrelor medicale, calitatea cazării și a hranei, solicitudinea întregului personal. În mod sigur, voi reveni și la anul.

 Eu și soția mea venim tocmai de la Timișoara și suntem plăcut impresionați de tot ce ni se oferă la baza de tratament a MApN. Deja ne simțim mult mai bine, mergem mai ușor, durerile de spate ne-au mai lăsat, respirăm cum trebuie, suntem mai optimiști. Am vrea să le mulțumim, în mod deosebit, domnului doctor Lucian Moraru și domnului asistent șef Sorin Bălașa.

 Anul trecut, mi-am rupt tendonul ahilian de la piciorul drept și medicul ortoped din București mi-a recomandat mai multe ședințe de recuperare post-operatorie. L-am ascultat, însă tot mai șchiopătam și mai aveam dureri. Apoi, un prieten mi-a vorbit la superlativ despre sanatoriul din Bălțătești și… minunile ce se petrec aici. Am pornit la drum și nu regret nimic. Dimpotrivă. Exercițiile de fizioterapie și kinetoterapie efectuate sub supravegherea doamnei doctor Alexandra Boancă m-au ajutat enorm. Merg mult mai bine, am un tonus bun și mă gândesc să mă apuc din nou de sportul meu preferat, tenisul de câmp.

 Tușeam des, aveam veșnic nasul înfundat și o stare generală proastă. Medicul de familie m-a sfătuit să renunț la Rinofug și să vin la Bălțătești pentru o cură de băi cloruro-sodice și aerosoli. Zis și făcut. După 10 ședințe, mă simt excelent: respir fără dificultate, nu mai tușesc, am o stare fizică pozitivă. Mulțumesc din suflet, doamnă asistentă medicală Petronela Crăcană.

 Ca fost profesor de educație fizică și sport, știu că mișcarea este esențială pentru sănătate, pentru viață, în general. Este și motivul pentru care merg, zilnic, câțiva kilometri per pedes, alerg, fac gimnastică. Iar aici, în sanatoriu, am toate condițiile pentru a mă conforma dictonului latin mens sana in corpore sano! Vin anual la Bălțătești, preventiv, pentru a-mi menține starea de sănătate, starea de bine. Și încă ceva. În stațiune se consumă nu numai un act de sănătate, ci și unul de cultură, de cunoaștere. Mă refer la ce ne oferă zona geografică – obiective turistice și istorice de renume (mănăstiri,  muzee, case memoriale, cetăți medievale etc.). Merg de fiecare dată pe urmele lui Creangă, Hogaș, Coșbuc, Ibăileanu, Slavici, Eminescu și Veronica Micle. Mă încântă și mă provoacă la meditații mănăstirile Horația, Bistrița, Pângărați, Văratec, Agapia, Neamț, Secu, Sihăstria… Mă întorc acasă sănătos, mai bogat sufletește, mai relaxat, cu mai multă poftă de viață. În ciuda celor 82 de ani ai mei.

 Cu aproape doi ani în urmă, am suferit o operație de hernie de disc. Intervenție chirurgicală grea, convalescență lungă, recuperare chinuitoare. Am încercat și aici, la Bălțătești. Am nimerit pe mâna doamnelor asistente medicale Ramona Amariei și Liliana Mihăilă, iar ședințele de curenți diadinamici și interferențiali, magnetodiaflux și ultrasunete m-au pus din nou pe picioare. În mod cert, voi mai veni la Bălțătești și la anul.

 Sunt aici, pentru a doua oară, cu nepotul meu, care are dificultăți locomotorii și crize depresive puternice. Totul ne face bine – aerul, clima, liniștea, tratamentul, procedurile recuperatorii, căldura și profesionalismul medicilor și asistentelor, bunătatea și respectul celorlalți pacienți. Le mulțumim tuturor și sperăm că vom mai face rost de bilete și în anii următori.

 Sunt impresionat profund de tot ce mi se oferă în sanatoriu – tratament, masă și cazare la prețuri extrem de… prietenoase, servicii și utilități de necesitate zilnică – telefon, televizor, internet, asistență medicală în caz de urgență. Mulțumesc, domnule comandant, mulțumesc tuturor!

 Am 68 de ani. Mai lucrez încă, sunt informatician și sunt angajatul unei corporații IT. Muncă stresantă, chiar și 10-12 ore pe zi, cu răspundere mare și cu rare momente de respiro. De aceea, vin aproape în fiecare an aici, unde mă relaxez, mă liniștesc și mă încarc cu energie pozitivă și optimism. Îmi reîncarc, realmente, bateriile, devin mai sociabil, mai vorbăreț. Atât procedurile, cât și mirificul naturii mă tonifică, gândurile mi se limpezesc, devin parcă mai vesel, mai bun și simt cu adevărat că trăiesc și că viața poate fi, totuși, atât de frumoasă…

 Sanatoriul Bălțătești! O, Doamne! O minune a naturii, o oază de liniște și reculegere,  o excelentă casă de sănătate! De când este administrată de armată, stațiunea este mai curată, mai primitoare, mai performantă. Are personalitate, cum se spune, și, cu adevărat, poate fi comparată cu suratele ei din Karlsbad, Marienbad și Vichy. Am, poate, un singur reproș: prea multă mâncare și mă cam îngraș în sejur.

În ce mă privește, mulțumirile mele au luat forma rândurilor de față…

Colonel (r) Nicolae Radu

 

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu