Pregătirea militarilor din detaşamentul românesc de elicoptere Carpathian Pumas Heli Det a ajuns la final. Elicopteriștii români vor acționa în cadrul misiunii MINUSMA (United Nation Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali).

Foto: Lucian Irimia

Această misiune din Africa este una de menţinere a păcii de către Naţiunile Unite, în Republica Mali, pe durata unui an. Detașamentul este format din patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM şi 120 de militari.

Foto: Eugen Mihai

Instruirea elicopteriștilor români din Carpathian Pumas Heli Det s-a executat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Majoritatea militarilor ce încadrează detașamentul sunt din Escadrila 572 Elicoptere a Bazei 57 Aerienă, din Statul Major al Forțelor Aeriene.

Foto: Eugen Mihai

După pregătiri intense, evaluări și alte testări, aviatorii s-au apropiat cu pași repezi de finalizarea instruirii. Pe parcursul acesteia, s-au avut în vedere patru factori esențiali.

Foto: Eugen Mihai

Primul a fost aspectul climatic din Mali, o zonă total diferită față de ceea ce este în țara noastră, cu temperaturi foarte mari vara, toamna cu ploi multe și cu vânturi puternice.

Foto: Eugen Mihai

Al doilea factor este lanțul de comandă și control al ONU, diferit față de cel cu care sunt obișnuiți în țară și în NATO. În această misiune, elicopteriștii români vor primi sarcini pe două dimensiuni – civilă și militară. Structurile de elicoptere, alături de cele de geniu și de sprijin logistic, sunt privite de ONU ca multiplicatori de forță.

Foto: Lucian Irimia

Al treilea factor este asigurarea sprijinului logistic; Mali se află la o distanță foarte mare de România. Deja s-au făcut mai multe misiuni de recunoaștere cu propriile noastre aeronave. Un zbor cu avionul, fără escală și fără timpul de odihnă al echipajului, durează între 15 și 18 ore.

Foto: Lucian Irimia

Al patrulea factor avut în vedere a fost pregătirea intensă, în România, a echipajelor și a detașamentului pentru misiune, în condiții climatice cât de cât simulate cu cele existente acolo.

Foto: Eugen Mihai

Am fost alături de militarii detașamentului de câteva ori. I-am urmărit la zbor, pe timpul derulării exercițiilor și tragerilor.

Misiunea principală a detaşamentului este de asigurare Forward Air MEDEVAC (evacuare medicală înaintată) în locaţia Gao şi împrejurimi, 24 de ore, şapte zile din şapte.

Foto: Lucian Irimia

La solicitarea ONU, detaşamentul mai poate realiza operaţiuni de transport materiale, trupe şi VIP, precum şi misiuni de căutare-salvare. Așa că elicopteriștii s-au antrenat pentru fiecare tip de misiune în parte și au insistat acolo unde simțeau că lucrurile nu mergeau așa cum ar fi trebuit.

Foto: Lucian Irimia

Au fost luni de efort, muncă, devotament, implicare și multă responsabilitate. Este o misiune pregătită până la ultimul detaliu și este sprijinită din plin de Statul Major al Forțelor Aeriene.

Foto: Eugen Mihai

Este o altă provocare pentru elicopteriștii români și chiar pentru aviația noastră. Vom acționa în Mali timp de un an, prin două rotații de personal. Ne-am antrenat așa cum ne vom desfășura misiunile.

Avem un mixt de specialiști, militari cu experiența teatrelor de operații Afganistan și Irak, cum sunt cei de la force protection. Pentru alții, misiunea este o noutate, însă au o mare experiență în cadrul escadrilei și în acțiunile noastre specifice de zbor.

Toți sunt dornici să învețe, fiind dispuși să-și asume rolul pe care îl au, și sunt sigur că vor face față acestor misiuni. Îi simt încrezători, cu un moral ridicat, ceea ce mă încântă și mă face să cred că totul va fi bine.

Deși vom acționa cu elicoptere de transport modernizate, vom executa întreaga gamă de misiuni specifice atât ale elicopterelor înarmate, cât și ale celor de transport. Pe elicoptere vom avea mai tot timpul două mitraliere pentru autoprotecție.

Vom asigura, în principal, misiuni de evacuare medicală, de supraveghere, cercetare, căutare și salvare, de transport de trupe și materiale atât pentru ONU, cât și pentru trupele aliate ce se găsesc în zona de responsabilitate, a declarat comandantul detașamentului, comandorul Ioan Mischie.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu