Linia Întâi

Misiune îndeplinită!

După șase luni de la plecarea în Afganistan, militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei au raportat vineri, 6 septembrie, în cadrul unei ceremonii desfăşurată în municipiul Galaţi, Misiune îndeplinită!

La festivitate au participat, alături de personalul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei şi familiile acestora, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, printre care șeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dorin Blaiu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrșu, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Gheorghiţă Vlad, şi comandantul Brigăzii 282 Blindată Unirea Principatelor, general de brigadă Iulian Daniliuc, precum și autorităţi publice locale din judeţul Galaţi.

Ceremonia a început cu un moment de reculegere pentru cinstirea memoriei sublocotenentului (pm) Ciprian-Ştefan Polschi, decedat în timpul executării unei misiuni în Afganistan.

Șeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dorin Blaiu, a decorat drapelul de luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor, cu însemn de război, pentru militari. De asemenea, militarii gălăţeni au fost felicitaţi pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunea, trei dintre aceştia fiind avansaţi la gradul următor înainte de termen, iar alţi 35 primind embleme de merit și embleme de onoare, în semn de recunoaştere pentru rezultate bune obţinute în timpul misiunii. În încheiere, militarii batalionului au defilat în aplauzele familiilor şi a gălăţenilor prezenţi la eveniment.

După o perioadă de mai bine de şase luni de provocări, Batalionul 300 Protecţia Forţei Sfântul Andrei se întoarce acasă cu sentimentul datoriei împlinite. Sunt onorat să fiu comandantul unor militari destoinici, profesionişti, devotaţi meseriei armelor, care au acţionat ca o echipă pentru îndeplinirea misiunii încredinţate, a spus comandantul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei, locotenent-colonel Ilie Melinte. Am demonstrat că suntem capabili să ne ridicăm la cele mai înalte standarde, alături de unii dintre cei mai buni ostaşi ai lumii, reprezentând cu cinste Armata României şi România în efortul susţinut de normalizare a situaţiei de securitate, într-unul dintre cele mai fierbinţi locuri din lume, a completat ofițerul.

La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dorin Blaiu, a spus: Batalionul 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei a demonstrat capacitate de reacţie şi profesionalism, demonstrând că este o structură care poate să îşi îndeplinească misiunea în orice condiţii. Este pentru prima dată când pe structura batalionului a fost generată şi o forţă din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină. Am fost bucuroşi că v-aţi integrat şi aţi realizat o mare familie a Batalionului de Protecţie a Forţei din teatrul de operaţii din Afganistan. V-aţi făcut cu cinste datoria şi aţi acţionat într-un mod exemplar. Felicitări, dragi camarazi şi bine aţi revenit acasă!

Detașamentul Forțelor Navale, care a executat această misiune împreună cu militari din Forțele Terestre, a fost alcătuit din 60 de infanteriști marini și a marcat o premieră pentru istoria recentă a Marinei Militare Române.

• Locotenent Mirela Căpîlnean

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu