În zilele de 5 și 6 noiembrie, militarii detașamentului Carpathian Pumas, dislocați în baza Camp Castor din Gao, Mali, au executat misiuni de cercetare în sprijinul MINUSMA, împreună cu partenerii germani și belgieni.

În cele două zile, un elicopter IAR-330 Puma L-RM, configurat pentru transport, a decolat cu militari din cadrul contingentului german și a celui belgian. Aceștia au realizat cercetarea și recunoașterea zonelor de interes, în vederea planificării unor misiuni viitoare.

Timp de două zile, personalul tehnic a pregătit aeronava, a executat verificările necesare, pentru ca aceasta să fie gata de zbor, iar la întoarcerea din misiune a realizat controlul și refacerea capacității de luptă. Pe timpul misiunilor, pe lângă piloți și tehnicul de bord, în elicopter au fost și doi operatori ai grupului căutare-salvare care au avut scopul de a realiza protecția echipajului și implicit a aeronavei. De asemenea, militarii implicați au participat la mai multe ședințe de planificare și coordonare pentru a stabili în detaliu toate aspectele misiunilor.

Am realizat cercetarea, recunoașterea și supravegherea zonei, pe o rută prestabilită, în vederea pregătirii unei misiuni viitoare a partenerului german, a spus pilotul comandant al echipajului, căpitan-comandorul Florin Bogdan. Planificarea și organizarea misiunii au fost facilitate de faptul că suntem membrii NATO. Lucrăm după aceleași proceduri și utilizăm un limbaj comun, ceea ce duce la creșterea gradului de înțelegere a misiunii, a completat căpitan-comandorul Bogdan.

În ciuda faptul că vorbim limbi diferite, a zgomotelor de fundal din stații și a lipsei contactului vizual direct cu piloții pe timpul zborului, comunicarea și cooperarea au fost excelente, a spus, la rândul său, comandantul grupei de militari germani, maior Jonas Lengeman.

• Locotenent Lorena Băhnaru, Foto: Lorena Băhnaru

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu