În primele zile ale noului an, militarii detașamentului Carpathian Pumas, aflați în Mali, au executat două misiuni MEDEVAC, pentru a evacua cinci militari ai ONU, după ce autovehiculele în care se aflau au lovit dispozitive explozive improvizate.

Pentru realizarea primei misiuni, în cel mai scurt timp de la declanșarea lanțului de alertare, un elicopter în configurație MEDEVAC a decolat în sudul regiunii Gao. Piloții, personalul tehnic de la bord, personalul medical și operatorii grupului de căutare-salvare s-au mobilizat în vederea evacuării a doi militari ai ONU din teren. După aterizare, operatorii căutare-salvare au realizat siguranța zonei, iar personalul medical, împreună cu alți militari ONU, a transportat pacienții în elicopter.

Pe timpul deplasării cu aeronava, pacienții au fost asistați de echipa medicală formată dintr-un doctor cu pregătire în medicină de urgență, doi asistenți medicali cu competențe de asistare a pacienților critici și doi membri ai echipei de protecție a elicopterului și a echipajului, care au urmat cursuri de pregătire în medicină de urgență.După aterizarea aeronavei, cei doi militari răniți au fost preluați de personalul medical din cadrul spitalului ROL 2, pentru continuarea tratamentului și supraveghere.

Am fost solicitați la un caz de urgență, după ce un autovehicul aflat în teren a lovit un dispozitiv exploziv improvizat. În mai puțin de o oră de la incident, am fost în măsură să primim pacienții în aeronavă, pentru a continua tratamentul inițiat în teren de personalul medical prezent la fața locului. Am efectuat evaluarea primară a pacienților imediat după urcarea în aeronavă și am montat branula pentru a administra analgezice. Pe parcursul evacuării, am monitorizat funcțiile vitale precum tensiunea, pulsul, rata respirației, saturația în oxigen, până la aterizare. Pacienții au fost stabili hemodinamic și respirator și nu au pus probleme deosebite. Imediat după aterizare, aceștia au fost preluați de o ambulanță și transportați la spitalul ROL 2, afirmă maiorul Mădălin Toader, medic al echipajului MEDEVAC.

În a doua misiune, militarii detașamentului Carpathian Pumas s-au mobilizat pentru a evacua din teren trei militari ONU, după ce autovehiculul în care se aflau aceștia a lovit un dispozitiv exploziv improvizat. Piloții au pornit motoarele aeronavei în 15 minute de la declanșarea lanțului de alertare, tehnicienii de la bord au făcut ultimele verificări, iar echipa medicală s-a urcat la bordul elicopterului configurat pentru misiunea MEDEVAC.

La primirea misiunii, personalul s-a pregătit cu echipamentul individual de protecție, constând în vestă, cască și armament individual. În plus, personalul medical a fost responsabil de transportarea la elicopter a substanțelor perfuzabile și a medicației. După deplasarea la elicopter a echipajului, și-a făcut apariția și medicul cu primele informații referitoare la cazul din teren.

Am primit aprobare pentru a ridica doi, maximum trei pacienți, cu precizări că, în funcție de afecțiunile fiecăruia, ne putem adapta la condițiile din teren. Din cauza faptului că timpul între declanșarea lanțului de alertare și decolare este foarte scurt, a fost necesară o actualizare permanentă a informațiilor, afirmă maiorul Vladimir Zahiu, medicul coordonator al echipajului MEDEVAC.

Pe parcursul deplasării, militarii din echipa medicală au stabilit modul de acțiune. Doctorul a prezentat informațiile obținute despre fiecare pacient, iar întreaga echipă a pregătit medicația necesară pentru șoc, durere și toate materialele pentru imobilizarea fracturii unuia dintre pacienți. Imediat după aterizarea aeronavei, militarii grupului de căutare-salvare au cercetat zona pentru a asigura securitatea perimetrului. Odată primită unda verde din partea acestora, personalul medical s-a putut deplasa către pacienți.

Medicul a discutat cu persoana abilitată de la sol, luând toate datele despre îngrijirile acordate victimelor până la aterizarea elicopterului, după care fiecare membru al echipei medicale a devenit responsabil de câte un pacient. Imediat au început manevrele, constând în montare de linii venoase, monitorizare, pansamente.Utilizând legăturile radio, personalul medical a anunțat când și-a încheiat misiunea la sol, iar piloții au decolat. Aceștia au limitat viteza aeronavei pentru ca echipa medicală să efectueze manevrele necesare.

Natura zonei ne determină să reducem pe cât posibil timpul petrecut la sol. Interesul nostru este să nu expunem echipajul, aeronava și pe noi, totodată, în câmp. Ne simțim mult mai în siguranță când suntem în aer și ne putem face manevrele știind că ne și deplasăm, economisind timp. Factorii externi, precum praful și insurgenții pot pune probleme, de aceea scopul nostru este să petrecem cât mai puțină vreme în câmp deschis, susține plutonierul Dumitru Stoica.

Fiecare pacient a fost evaluat clinic în primul rând, după care i-au fost vizualizate pe monitor funcțiile vitale precum tensiunea, saturația, frecvența cardiacă. Aceste detalii s-au transmis doctorului, după care el a îndrumat asistenții privitor la medicație.

Ținând cont de factorii de stres din teren, pentru personalul medical care își desfășoară activitatea în spitale, obișnuit cu traumele aferente mediului civil, această experiență în teatrul de operații reprezintă o provocare. Deși venim dintr-un mediu străin de câmpul de luptă, sunt de părere că ne-am adaptat destul de repede. Comunicarea a fost bună și sunt de părere că asta a reprezentat cheia pentru întreaga misiune. Totodată și experiența fiecăruia dintre noi își spune cuvântul. Drept urmare, pacienții au ajuns în siguranță, primind îngrijirile medicale corespunzătoare, până la predarea lor către personalul medical din cadrul spitalului de tip ROL 2, spune sergentul-major  Elvis Costea.

Cei doi asistenți medicali, plutonierul Stoica Dumitru și sergentul-major  Elvis Costea, sunt specialiști în medicină de urgență, iar faptul că vin din același loc este un plus. Aceștia colaborează și la Spitalul Militar din Brașov și se cunosc foarte bine. Experiența acumulată îi face să se înțeleagă din priviri, deoarece acasă, având pacienți comuni și fiind de gardă împreună, au tratat numeroase cazuri venite la secția de urgență.

Și acasă ne simțim presați de timp, deoarece ne-am confruntat cu cazuri ale unor pacienți critici. Aici în schimb, la ideea că ești presat să acționezi rapid se adaugă și nesiguranța mediului. Ce e drept, ne gândim când va fi următoarea misiune și unde, însă suntem pregătiți să intervenim oricând este nevoie. Suntem flexibili și încercăm, de la o misiune la alta, să îmbunătățim lucrurile în relația cu întreg echipajul pentru ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine, conchide Elvis Costea.

După ce aeronava a aterizat, echipa medicală ajutată de mecanicul de bord a transportat pacienții la ambulanțe, pentru a fi preluați de personalul medical al spitalului militar de campanie din Gao. În acest mod, militarii noștri și-au încheiat misiunea de evacuare medicală, nu înainte ca medicul echipajului să-l înștiințeze pe medicul coordonator al spitalului privitor la toate manevrele realizate asupra pacienților, pe timpul deplasării cu elicopterul.

Din luna octombrie a anului trecut, România contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Aflat sub comanda ONU, detașamentul execută misiuni în conformitate cu mandatul MINUSMA, precum CASEVAC/MEDEVAC, recunoaștere și cercetare, transport trupe, inserție/extracție, transport materiale, patrulare aeriană.

• Locotenent Lorena Băhnaru

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu