Fără steag de cultură, un popor e o gloată, nu o oaste, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Și poate, deloc întâmplător, singurul monument dedicat muzicii românești, indiferent de gen sau de epocă, va fi realizat în întregime de armată, avându-l ca autor pe Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei.

De la idee – o propunere venită din partea generalului-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cercului Militar Național în care era omagiată cântăreața Marina Voica – până la realizare și, în viitorul foarte apropiat, inaugurare, Monumentul Muzicii Românești, unicul din țară, a trecut prin mai multe variante, însă întreaga lucrare se apropie de final.

O premieră este și pentru pictorul și sculptorul Valentin Tănase, care își trece în palmares o nouă lucrare de anvergură, însă cu o tematică diferită.

Am pornit de la cheia sol, care este frumoasă ca desfășurare spațială și, ca în orice început, un portativ, pe care l-am continuat cu o aripă, semnificând inspirația fiecărui artist, spune Valentin Tănase.

Proiectul final a fost prezentat într-o altă ceremonie, tot la Palatul Cercului Militar Național, când a fost omagiat compozitorul Dumitru Lupu.

Toată lumea a fost încântată de proiect și, din acel moment, s-a lucrat intensiv la el. Au mai urmat diverse întâlniri cu artiști din zona muzicii ușoare – Marius Țeicu, Stela Enache, Octavian Ursulescu, Zsolt Kerestely, Corina Chiriac, în ideea de a continua lucrarea cu adăugarea unor nume care s-au consacrat, de-a lungul vremii, în muzica românească.

Însă pentru că nu putea fi exclus niciun stil de muzică, indiferent că vorbim de cea clasică, ușoară sau populară, s-a ajuns la peste 500 de nume.

Fiind prea multe, n-ar fi încăput pe soclul lucrării, așa cum era prevăzut inițial, astfel că am dus ideea mai departe și am hotărât să facem un fel de zid, înalt de doi metri jumătate, care să creeze un cadru al monumentului.

Pe acel zid urmează a fi montate plăci de marmură, care vor include toate aceste nume, cu posibilitatea de a mai adăuga, în timp, și altele. Două plăci vor fi destinate corifeilor muzicii militare, care au, la rândul lor, un loc important în muzica românească.

Un proiect de o asemenea amploare este rodul muncii unei întregi echipe, cu care colaborez de ani mulți și împreună cu care am dus la bun sfârșit lucrări foarte cunoscute și apreciate. Este vorba despre plutonierii-adjutanți Paul și Gabriela Muscalu, sculptori, și plutonierul-adjutant principal Ion Teodor Bâltac, tehnicianul pentru sculptură.

– Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei

Monumentul, de trei metri și zece centimetri înălțime, va avea un soclu de doi metri și jumătate.

Întreaga lucrare va depăși cinci metri înălțime, deci va fi un monument destul de vizibil și impozant.

Locația a fost aleasă pe Bulevardul Iuliu Maniu, în fața Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, într-un spațiu deschis.

S-au făcut câteva modificări în zona respectivă, în acest moment șantierul este în plină desfășurare, s-a nivelat terenul, a fost săpată fundația pentru soclu și urmează a fi construit zidul ce împrejmuiește monumentul.

Proiectul prevede ca inaugurarea să aibă loc la începutul lunii iunie și, chiar dacă monumentul este aproape gata, trebuie finalizată și amenajarea întregii zone.

Este posibil să ducem inaugurarea undeva spre sfârșitul lunii iunie, dată care ar coincide cu Ziua muzicilor militare. Va fi o ceremonie publică, cu mulți invitați, mai ales că este singurul monument al muzicii din țară.

Lucrarea este realizată conform unei tehnologii actuale, adică se toarnă din rășină – o soluție de ultim deceniu, foarte folosită la nivel internațional, având avantajul de a fi mai ieftină decât o sculptură în bronz și putând fi executată relativ mai repede.

Șantierul viitorului monument.
Foto: Eugen Mihai

Această rășină se va turna pe o structură, un schelet metalic, care vine îmbrăcat cu această cămașă de rășină. Un alt avantaj, față de bronz, este acela că nu oxidează, nu își schimbă culoarea, este impermeabilă și are un grad de ignifugare ridicat.

La sfârșit, va fi aplicat un strat de vopsea pe bază de rășină care încorporează granule de piatră și care îi dă un aspect ca de piatră cioplită. Soclul va fi de granit închis la culoare, ne dorim un contrast între albul monumentului și culoarea închisă a granitului.

Am tras cu ochiul câteva clipe în atelierul artistului. În clipa de față, lucrarea este descompusă în părți, rășina a fost deja turnată și urmează să fie ranforsată cu structura metalică.

Vor fi etanșate toate îmbinările și urmează să fie aplicat ultimul strat de vopsea, pentru aspectul final. După ce noi terminăm acest monument, rămâne partea de montare pe soclu, când vom avea nevoie de o macara.

Pentru că statuia are o desfășurare mai amplă, echipa care a lucrat la acest monument a luat în calcul vântul puternic și alți astfel de factori naturali, astfel că a căutat soluții pentru a o ancora cât mai bine, folosindu-se de experiența anterioară, cu alte lucrări similare.

Examenul timpului a confirmat că toate lucrările realizate până acum au fost bine gândite și cântărite din punct de vedere al structurii și al rezistenței. 

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu