Coeziunea Alianței Nord-Atlantice, prin conceptul de cunoaștere reciprocă, a fost evidențiată în timpul exercițiului Naples Blueprint 2019 (NABL 19), care s-a desfășurat în perioada 21-24 octombrie, în diverse locații din România și Bulgaria.

Membri-cheie ai structurilor NATO au avut posibilitatea de a identifica și de a cunoaște omologii lor, dobândind o înțelegere clară a capacităților, limitărilor, riscurilor și oportunităților aliaților.

Fiind un exercițiu NATO, planificat de Comandamentul Aliat Suprem din  Europa (SHAPE) și condus de către Comandamentul Aliat Întrunit din Napoli (JFC NAPOLI), NABL 19 a fost conceput pentru a oferi o înțelegere clară a capacităților operaționale naționale combinate, precum și pentru a întări coordonarea și cooperarea între JFC NAPOLI, comandanții de componente (LANDCOM, AIRCOM, MARCOM, JLSG, NSHQ) și Comandamentele Forțelor Întrunite din România și Bulgaria.

Această prezenţă dovedeşte angajamentul aliaţilor NATO pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune, a declarat, la 24 octombrie, în Portul Constanţa, cu ocazia închiderii exerciţiului Naples Blueprint 19, șeful JFC Napoli, amiralul James Foggo III.

La rândul său, locţiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a accentuat faptul că activităţile comune ale aliaţilor din ultima perioadă evidenţiază importanţa consolidării apărării comune în regiune şi pe flancul estic al NATO. De asemenea, a mai punctat faptul că Armata României constituie o ancoră pentru valorile transatlantice şi este în măsură să îşi îndeplinească toate angajamentele luate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu