La Gondomar, în Portugalia, a avut loc turneul preolimpic de calificare la tenis de masă. Echipa națională feminină a României, dublă campioană europeană, a parcurs cu brio traseul, calificându-se la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În semifinală, România și-a confirmat statutul de favorită în partida cu Italia, câștigată în minimum de meciuri, 3-0. Apoi, în barajul olimpic, România s-a impus în fața puternicei naționale a Indiei, cu 3-2, după o confruntare care a durat mai mult de 3 ore.

Structura unei partide, la turneul preolimpic, a început cu un meci de dublu, urmat de alte patru jocuri de simplu. Naționala României s-a axat pe un nucleu stelist. Două dintre jucătoarele de bază, Eliza Samara și Bernadette Szocs, sunt legitimate la CSA Steaua București, tot acolo fiind încadrat și antrenorul lotului național, Viorel Filimon. A treia componentă a echipei a fost Dana Dodean-Monteyro.

Într-o declarație consemnată la Radio România Actualități, Viorel Filimon vorbea despre performanța deosebită realizată prin această calificare olimpică, opinând că actuala generație a ajuns la maturitate și se poate lupta pentru o medalie la Tokyo. Tehnicianul stelist a mai spus că sunt mai multe naționale asiatice foarte puternice, candidate certe la medaliile olimpice, acestora adăugându-li-se câteva națiuni europene care au jucătoare chinezoaice naturalizate.

La același turneu preolimpic, naționala masculină a României a ratat calificarea. Grație performanței echipei naționale feminine a României, s-au obținut și două locuri la Tokyo, pe tabloul de simplu feminin, Federația Română
de Tenis de Masă urmând să desemneze jucătoarele participante la proba individuală. De asemenea, Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs au șanse să intre în primii 16 ai clasamentului mondial, fapt care le-ar asigura calificarea pentru Tokyo, în competiția de dublu mixt.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu