Nava-Școală Mircea și-a întins pânzele spre Hamburg.

Într-un periplu care va atinge puncte importante pe hărțile navale, cadeți români și străini, alături de comandanții și instructorii lor, vor naviga pe vechile drumuri de ape spre portul în care a luat naștere velierul Mircea.

Luni, 20 mai, de dimineață, intram în Barcelona după șase zile grele pe mare și după ce am mai adăugat la zestrea noastră nautică încă 900 de mile marine.

Velierul nostru a ajuns la Barcelona în urma unei invitații oficiale a Consulatului General al României, respectiv a ambasadei noastre de la Madrid, ceea ce evidențiază și mai pregnant cea de a doua misiune ca importanță a navei, aceea de diplomație navală, de promovare și reprezentare națională.

Gazda noastră pe parcursul escalei a fost Manuel Pleșa, consulul general al României la Barcelona care ne-a întâmpinat pe cheu, apoi a urcat la bord și s-a adresat întregului echipaj adunat la puntea centru și ne-a explicat și de ce a ținut să organizeze escala de aici a N.Ș. Mircea.

Domnia sa a mai fost consul general și la Sevilla, unde a organizat o vizită a echipajului și navei în Andaluzia, în 2017; a fost în Palma de Majorca la vizita N.Ș. Mircea (jurisdicția consulatului de aici cuprinde și Insulele Baleare), iar acum, în 2019, a ținut să fim prezenți și la Barcelona, chiar în anul în care România exercită și președinția rotativă a Uniunii Europene.

Am făcut demersurile necesare, nu doar pentru că în acest an N.Ș. Mircea împlinește 80 de ani de la intrarea în serviciu, o vârstă cu adevărat impresionantă, dar era un prilej foarte bun de a prezenta nava autorităților regionale și locale, deopotrivă catalanilor și românilor de aici, în perioada în care deținem președinția rotativă a Uniunii Europene.

Pentru dumneavoastră este o bucurie și o mândrie aparte să navigați pe mările și oceanele lumii având tot timpul la catarg tricolorul românesc și vă doresc să vă bucurați de acest lucru în fiecare clipă a acestui marș istoric. Mult succes!, a declarat Manuel Pleșa, consulul general al României la Barcelona.

Importanța acordată vizitei noastre a fost reflectată și de locul de acostare de maximă vizibilitate, cel mai bun din
Barcelona, la cheul mall-ului Mare Magnum din Port Vell, portul turistic al orașului, loc unde N.Ș. Mircea a mai fost acostată și în marșul din 2015.

Locația excelentă s-a reflectat și în numărul relativ mare de vizitatori la bord, peste 600, catalani, turiști de toate naționalitățile, dar și mulți români din Barcelona sau aflați în zonă ca turiști.

Încă de la acostarea navei am fost întâmpinați și aclamați călduros, spontan, de un grup de conaționali care fluturau energic steagul României de pe terasa complexului și cu toții ne-am simțit tare bine când am fost întâmpinați românește la 2.000 de mile marine de țară.

A doua zi, l-am întâlnit pe conducătorul micului grup vizitând nava, doctorul Vasile Bodnar din Sighetu Marmației, care s-a declarat pe loc îndrăgostit și mândru de N.Ș. Mircea:

Este o minune a României pentru că reprezintă o istorie de peste 80 de ani de activitate superbă și de calitate în serviciul țării. În același timp, N.Ș. Mircea este și simbolul Marinei noastre și asta înseamnă mult mai mult decât un simplu obiect care plutește pe mare.

Sunt bucuros de echipajul pe care l-am găsit aici, atât de drăguț, amabil și profesionist, foarte încântat de ceea ce face. Mi-a plăcut cum vorbesc marinarii despre meseria lor, ceea ce pentru mine înseamnă foarte mult, pentru că un om care trăiește momentul cu plăcere are și rezultate deosebite în viața lui profesională.

Așadar N.Ș. Mircea este o minune, sunt încântat că românii au așa ceva; aici, la Barcelona, escala navei a făcut o vâlvă deosebită, iar toți catalanii cu care am discutat vorbeau la superlativ despre sosirea navei românești.

Pentru mine, ca român, rămâne o bucurie și o mândrie că avem și acest simbol „plutitor”, pentru că eu sunt din Maramureș, unde avem munții cu care ne mândrim, sculpturile și bisericile din lemn, cultura noastră de munte, dar văd că și marea este la înălțime. N.Ș. Mircea este superbă!

În cea de-a doua zi a escalei au avut loc vizite protocolare la autoritățile militare locale, la comandantul zonei navale Barcelona, comandorul Jose Luis Baron Tourino, un prânz oficial la bord și o recepție oferită de ambasada României la Madrid și de Excelența Sa, Gabriela Dancău, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Spaniei.

Ambasadorul României s-a aflat la bord pe parcursul întregii zile, a vizitat nava de la prova la pupa și a stat de vorbă cu foarte mulți dintre cadeți, precum și membrii echipajului.

În Spania există trei consulate generale ale României, la Barcelona, Sevilla și Bilbao, plus secția consulară de la ambasada din Madrid, precum și patru consulate la Almeria, Zaragoza, Ciudad Real și Castellon de la Plana.

Se estimează că peste un milion și jumătate de români trăiesc în Spania. Foarte mulți dintre ei vor putea admira N.Ș. Mircea, deoarece pentru prima dată într-un marș de instrucție, au fost planificate escale într-o singură țară, la Barcelona, Almeria, între 25 și 26 mai, și Cadiz, unde vom staționa între 28 și 31 mai.

Excelența Sa, Gabriela Dancău, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Spaniei, ne-a declarat:

Pentru mine este impresionant să iau contact cu cei 80 de ani de istorie ai N.Ș. Mircea. Îmi dau seama câte zeci de generații au trecut pe această punte și s-au desăvârșit ca marinari la bordul acestei nave, așa că mă încearcă o emoție profundă și sunt convinsă că fiecare român care o să urce la bordul navei pe timpul celor trei escale din Spania, o să simtă același lucru.

Cu siguranță putem spune că este o vizită națională pentru că este o navă sub pavilion românesc, este teritoriu românesc și absolut tot ce se întâmplă aici este rezultatul profesionalismului Forțelor Navale Române.

În același timp, este o dovadă vie a faptului că spiritul lui Mircea este la fel de puternic, fiind transmis din generație în generație și sunt convinsă că fiecare cadet care este instruit aici o să ducă mai departe cu el acest spirit numit Mircea.

Cred că cel mai important lucru este să conștientizăm cu toții că această navă reprezintă 80 de ani de istorie românească, de istorie a Marinei Române.

Echipajului îi doresc tot binele din lume și să aibă cât mai multe succese și realizări cu această navă; ea este foarte importantă pentru noi și reprezintă un adevărat ambasador onorific al României pe mările și oceanele lumii.

Recepția a fost una de succes, în timpul căreia au ținut scurte discursuri Gabriela Dancău, Manuel Pleșca și comandorul Mircea Târhoacă, comandantul navei.

S-a cântat românește, corul cadeților a interpretat o serie de cântece marinărești, au fost și alte momente muzicale interpretate cu talent de unii membri ai echipajului.

De asemenea, comandantul navei a primit din partea ambasadoarei Dancău o plachetă în amintirea acestei escale și a celor 80 de ani de existență a navei.

Au participat comandanții și reprezentanții autorităților militare și civile din Barcelona, precum și reprezentanții diplomatici ai consulatelor din orașul catalan.

Printre aceștia, am remarcat prezența consulului general al Ucrainei, Oksana Dramaretskaia, al consulului onorific al Albaniei, Jose Maria Clamet, care au purtat discuții cu cadeții din propriile țari ambarcați pentru acest marș de instrucție.

Pe timpul escalei nu au lipsit activitățile specifice, cum ar fi: ambarcare de alimente, scufundări ale scafandrilor de bord pentru inspecția operei vii a navei, mici lucrări de reparații și întreținere a navei; cu toate acestea, turiștii au putut să admire, până târziu în noapte, pavoazul electric aprins pe navă.

Aici, la Barcelona, am sărbătorit și noi ziua Constanței, și chiar am arborat pavilionul tomitan și i-am felicitat și pe cei care-și serbau ziua numelui, nu mai puțin de trei la număr: scafandrul Constantin Androniciuc, studentul-caporal Constantin Ursea și eleva Elena Florentina Apetrei.

În dimineața zilei de joi, 23 mai, am părăsit Barcelona în sunetul sirenei și al strigătelor de ura ale cadeților care reverberau pe cheul de pe care ne saluta, așa cum a făcut-o și la sosire, consulul general al României în Barcelona, Manuel Pleșca.

A urmat o etapă scurtă de marș, mai puțin de trei zile, și escala tehnică din Almeria, pentru ca echipajul să-și exercite dreptul constituțional de vot la alegerile europarlamentare, la sediul consulatului României din oraș.

  • Bogdan Dinu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu