Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consuma­torilor (ANPC) a efectuat, de-a lungul anului în curs, mai multe controale la mari lanţuri de retail, descoperind nereguli grave. Dacă, în anii din urmă, ANPC nu făcea public numele comercianţilor care nu respectau normele igienico-sanitare, autoritatea menţionează, în prezent, în comunicate, şi numele societăţilor prinse în offside.

Ceea ce este consemnat mai jos este rezultatul unor controale efectuate doar în primele două luni ale toamnei. Am ales să prezentăm doar cazurile în care au fost implicate marile rețele de retail, pentru că impactul asupra consumatorului este unul de luat în seamă.

La începutul lunii septembrie, ANPC a oprit de la comercializare peste 22 de tone de peşte şi produse din peşte, în urma unor controale făcute la operatori economici din judeţul Constanţa şi din regiunea Bucureşti-Ilfov. Astfel, s-a descoperit că o parte din peştele congelat era vândut cu gheaţă suplimentară în ambalaj, iar condiţiile de depozitare erau neconforme cu regulile ingienico-sanitare standard. Totodată, inspectorii au găsit produse cu data de valabilitate expirată, multe dintre acestea având ambalajul deteriorat.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, în cadrul acţiunii de control au fost sancţionaţi următorii operatori economici, prezenţi în mai multe locaţii din judeţul Constanţa: Auchan România, Fisher Group, Telecamir.com, Miricos SRL, Selgros Cash&Carry, Metro Cash&Carry, Carrefour, Kaufland România, fiind retrasă de la comercializare o cantitate de 20 de tone de peşte şi produse din peşte, cu o valoare totală de 643.186 de lei.

În regiunea Bucureşti-Ilfov au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 460.000 de lei, 22,733 de kilograme de peşte fiind oprite definitiv de la comercializare, alte 4.410 de kilograme având interdicţie temporară de vânzare.

Printre abaterile constatate s-au aflat comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate, având gheaţă suplimentară în ambalaj, produse cu aspect de bloc compact, comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate cu acumulare cantitativă de gheaţă şi arsuri de congelare, peşte şi produse din peşte congelate în ambalaje depreciate, comercializarea de peşteşi produse din peşte care prezentau decolorări, miros specific, suprafaţă acoperită cu mucus şi modificări organoleptice, comercializarea de produse cu data durabilităţii minimale depăşită, depozitarea fără a se respecta condiţiile de temperatură menţionate pe eticheta produsului şi/sau fără existenţa stratului de fulgi de gheaţă protectoare.

La începutul lunii octombrie, inspectorii ANPC au dat amenzi în valoare de 170.000 de lei, în urma controalelor efectuate la unităţile de alimentaţie publică din centrul comercial Sun Plaza. Inspectorii au găsit aici produse expirate, constatând încălcarea normelor de igienă în spaţiile în care era pregătită mâncarea. A fost retrasă definitiv de la comercializare şi din circuitul consumului uman cantitatea de 490,195 de kg de produse alimentare, în valoare de 15.511 de lei. Activitatea a şapte operatori economici a fost oprită temporar, până la remedierea abaterilor constatate.

La finalul lunii octombrie, inspectorii ANPC au descins în mai multe magazine ale lanţului Carrefour, constatându-se mai multe abateri de la regulile igienico-sanitare. Abaterile au fost atât de grave, încât s-a propus închiderea temporară pentru şase luni a două magazine, amenzile aplicate fiind în cuantum de 301.000 de lei. Au fost vizate de controalele ANPC numeroase centre Carrefour în Bucureşti și în țară.

Printre deficienţele constatate s-au numărat următoarele: carne de mânzat expirată, peşte depozitat în condiţii necorespunzătoare, inducerea în eroare a consumatorului privind prospeţimea peştelui, calitate necorespunzătoare a unor pulpe de curcan congelate, nerespectarea temperaturii mâncării calde, alimente care nu aveau documente din care să reiasă data de fabricaţie. În unele cazuri, inspectorii ANPC nu au putut stabili ziua preparării unor produse alimentare, cantitatea de mâncare gătită descoperită fiind mai mare decât ceea ce reieşea din evidenţele zilnice.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu