Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Nicolae Nasta, a participat, în zilele de 13 şi 14 mai, alături de miniştri ai apărării şi de externe din statele membre ale UE, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE) şi la lucrările Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA) în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care s-au desfăşurat la Bruxelles.

Miniştrii afacerilor externe şi cei ai apărării din statele membre ale UE au avut o întâlnire cu omologii din ţările componente ale Grupării G5 Sahel şi cu oficiali ai acestei organizaţii, în cadrul căreia au fost abordate subiecte legate de situaţia de securitate din zonă.

În cele două zile de discuții, au fost prezentate aspectele principale ale cooperării dintre UE și NATO, mai ales în domeniul combaterii amenințărilor de tip hibrid, și stadiul acțiunilor comune ale celor două organizații desfășurate în baza Declarației comune UE-NATO, adoptată în iulie 2018.

Un alt subiect pe ordinea de zi a fost procesul Cooperării Structurate Permanente (PESCO), miniștrii apărării adoptând Recomandarea Consiliului privind evaluarea progreselor în îndeplinirea angajamentelor PESCO.

În cadrul lucrărilor Comitetului Director al EDA, a fost prezentat modul de implementare a inițiativelor în domeniul apărării și au fost discutate, printre altele, aspecte legate de bugetul general pentru 2019 și 2020.

De asemenea, marți, 14 mai, miniștrii apărării au semnat, în marja reuniunii CAE, Acordul pentru Programul EDA Optimising Cross Border Movement Permission in Europe.

  • www.mapn.ro

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu