Cel mai mare exerciţiu multinaţional NATO din acest an, NOBLE JUMP 2017, se desfășoară în perioada 26 mai-16 iunie. În cadrul acestuia se testează capabilitățile Forțelor de Reacție Rapidă (VJTF) NATO prin alertarea și dislocarea lor pe flancul de Sud-Est al Alianței, în România.

La exercițiul condus de Comandamentul Forțelor Întrunite din Napoli (JFCNP) participă aproximativ 5.000 de militari, cu circa 500 de mijloace tehnice, din Albania, Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, România și Statele Unite ale Americii.

Început din țările unde se aflau trupele staționate, NOBLE JUMP 2017 a continuat cu dislocarea forțelor și mijloacelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României.

Echipele de sniperi spaniole, îmbunătățind pozițiile de supraveghere și lovire.

Cele mai multe contingente au sosit în România pe linie aeriană, iar echipamentul greu a ajuns pe căi maritime și terestre, destinația finală fiind Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica, din Cincu.

Următoarea fază a fost cea de integrare a forţelor, în care au avut loc exerciţii de instruire la nivel companie și batalion a forţelor din cadrul VJTF, precum și în comun cu trupele românești.

În premieră, forţele Brigăzii Multinaţionale de la Craiova sunt, de asemenea, prezente pentru a sprijini aceste activităţi de instruire.

Luni, 12 iunie, în poligonul din Cincu, au avut loc exerciţii cu trageri de luptă, în care militarii din cele zece ţări participante au demonstrat că, datorită tehnicilor și procedurilor comune, pot executa misiuni umăr lângă umăr în cel mai scurt timp.

IAR-330 Puma românesc se ridică după încheirea misiunii.
Foto: Miks Uzans

NOBLE JUMP 2017  este cel mai mare exerciţiu ce s-a desfășurat până acum în România și care, de asemenea, presupune implicarea semnificativă a naţiunii-gazdă, nu numai în acordarea sprijinului, dar și în comanda și controlul forţelor care se dislocă.

Totodată, coordonarea cu celelalte instituţii ale statului este complexă și privește nu doar deplasarea, ci și securitatea activităţilor și a participanţilor.

În planificarea și desfășurarea exerciţiului sunt implicate și structurile multinaţionale de pe teritoriul României, respectiv Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) și Forţa de Integrare NATO (NATO Force Integration Unit – NFIU).

Infanteriști polonezi, într-o patrulă înaintată, se îndreaptă către un obiectiv.
Foto: locotenent Kylee Ashton

Referindu-se la exercițiu, amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO anul acesta, a declarat că NOBLE JUMP 2017 este un exerciţiu NATO important, care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianţei.

Apreciez susţinerea autorităţilor ţărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, și strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoștinţele și experienţa noastră se situează la cel mai înalt nivel.

La rândul său, șeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, a afirmat că exerciţiul este extrem de important, doarece demonstrează capacitatea și viteza de reacţie a Alianţei pentru a preveni ameninţările cu care ne confruntăm în acest moment.

În același timp, demonstrăm capacitate, voinţă și determinare de a executa o operaţie de sprijin a naţiunii-gazdă, în care desfășurăm o operaţie tipic militară întrunită, dar în același timp și interinstituţională.

Marinarii olandezi se îmbarcă la bordul unui Chinook american pentru un atac.
Foto: caporal Jasper Verolme

Scopul exerciţiului este de a arăta capabilităţile NATO de a reacţiona în timp scurt la orice fel de criză și de a-și disloca forţele cu nivel ridicat de răspuns oriunde este necesar pentru a-și sprijini aliaţii, în cazul unei situaţii de criză.

Acesta reprezintă o bună ocazie de a colecta observații și propuneri de la participanți și de a le transforma în lecții învățate, astfel încât procedurile interne să fie îmbunătățite și dislocarea forțelor NATO să se desfășoare cât mai rapid.

Forțele speciale norvegiene au participat la exercițiu.
Foto: Miks Uzans

Ziua Distinșilor Vizitatori a exerciţiului multinaţional NOBLE JUMP 2017 are loc miercuri, 14 iunie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica, din Cincu. Cu acest prilej, va avea loc un exerciţiu tactic cu trageri de luptă, cu muniţie reală, la care vor participa militari ai trupelor aliate ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) și va fi organizată o expoziţie statică de armament și tehnică militară.

 

Locotenent Marius Mocanu și Sergent Cristian Lenga

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu