Proliferarea utilizării dronelor poate conduce într-un viitor apropiat la un val de atacuri cibernetice asupra acestora, avertizează experţii.

Un raport al laboratorului McAfee de la Intel Security anticipează că hackerii urmează să se concentreze şi asupra atacării dronelor utilizate pentru transport de materiale sau colete sau chiar asupra altor tipuri de drone.

Anul trecut, în cadrul unei conferinţe dedicate acestui subiect, a fost făcută o demonstraţie prin care cercetătorii au arătat cât de uşor se poate prelua controlul unei drone de jucărie. Situaţia devine mai serioasă dacă o asemenea acţiune este îndreptată asupra dronelor utilizate în alte scopuri.

Sistemele electronice ale dronelor trebuie să fie securizate prin programe speciale.

Specialiştii spun că se aşteaptă ca seturi de instrumente şi instrucţiuni despre cum se poate prelua controlul asupra unei drone să apară pe dark web în 2017 şi apoi ameninţarea va deveni mult mai acută.

Îngrijorările cresc atunci când vine vorba despre atacarea dronelor de supraveghere sau chiar a celor echipate cu armament, utilizate în domeniul apărării.

Despre autor

Silvia Mircea

Silvia Mircea este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de interes: analiză militară şi relaţii internaţionale.

Lasă un comentariu