În încheierea manifestărilor desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, a avut loc parada costumelor de instrucţie purtate de militarii români de-a lungul timpului. La eveniment au participat ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şefi de direcţii centrale şi din SMG, ataşaţi militari din ambasadele acreditate la Bucureşti, militari răniţi în teatrele de operaţii, precum şi alţi invitaţi. Maestrul Gheorghe Zamfir şi colonelul Ovidiu Purdea-Someş au încântat asistenţa prin momentele artistice interpretate. Ţinutele folosite de militarii români, începând cu anul 1860, precum şi modelele pentru noile uniforme de instrucţie au fost prezentate de cadre militare din Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul. După ce a transmis tuturor militarilor felicitări cu ocazia Zilei Armatei, ministrul apărării naţionale a subliniat faptul că armata română este purtătoarea, prin excelenţă, a celor mai importante tradiţii şi valori pentru istoria noastră. Nu există moment important în devenirea statului modern în care să fi fost posibile realizările pe care le cunoaştem fără eroismul, fără faptele de arme ale comandanţilor şi militarilor români. Referitor la noile uniforme, Mihnea Motoc a menţionat că acestea reprezintă un element de modernitate atât din punct de vedere al concepţiei, cât şi ca tehnologie.

După Unirea Principatelor, odată cu unificarea armatelor, o atenţie deosebită s-a acordat uniformelor militare. În anul 1895, când problema echipării armatei s-a pus cu mai mare acuitate, a fost emis primul Regulament de descriere şi port a uniformelor militare. Mult mai târziu, în 1951, printr-un nou regulament, s-au stabilit norme de echipare distinctive pentru fiecare categorie de armă, respectiv de uscat, de marină şi de aviaţie. În timp, uniformele şi-au schimbat atât culoarea, cât şi croiala. În 1996, intra în dotarea militarilor din Forţele Terestre primul costum de instrucţie realizat în culori tip mozaic, 100% bumbac. Câţiva ani mai târziu, în 2000 şi 2002, intră în dotarea efectivelor participante la misiuni internaţionale în zone deşertice ţinuta ripstop – în culori bej şi kaki-deşert. La activităţile de instruire în ţară şi la misiuni internaţionale în zone temperate, militarii sunt echipaţi în ţinuta imprimată mozaic de pădure, în culorile verde, kaki, maro, negru. Aceste uniforme sunt şi astăzi în dotarea militarilor.

Pentru anul 2017 au fost create modele de ţinute combat pe care militarii urmează să le poarte la activităţile de instruire şi în misiuni internaţionale. Prin linia de croială şi materialul de bază utilizat, costumul combat îşi propune să îmbunătăţească toate caracteristicile referitoare la aspect, durabilitate şi confort ale modelelor precedente. Materialul folosit este ţesătura ripstop vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori, specific fiecărei categorii de forţe ale armatei. Compoziţia este 50% bumbac şi 50% poliamidă cu fire ripstop din 100% poliamidă tip cordura. Materialul asigură o rezistenţă coloristică bună la spălări repetate, are caracteristici fizico-mecanice superioare, ceea ce conduce la o rezistenţă în purtare, şi împiedică dezvoltarea bacteriilor prin tratamente finale antimicrobiene. Croiala urmăreşte corpul, fără a-i limita mişcările, are un sistem de ajustare în talie atât la jachetă, cât şi la pantalon, iar zonele cu solicitări maxime sunt dublate.

Capela este realizată din acelaşi material de bază din care este confecţionat costumul, în mozaic de culori specific categoriilor de forţe ale armatei, şi are înălţimea bordurii diminuată faţă de şapca de instrucţie din ţinuta anterioară.

Centura combat se realizează în culorile neagră, pentru Forţele Aeriene şi Navale, şi kaki, pentru Forţele Terestre.

Tricoul combat este realizat din tricot de bumbac cu proprietăţi superioare în ceea ce priveşte respirabilitatea, viteza de uscare şi evaporare a apei. Se realizează în mai multe variante: la baza gâtului, fără epoleţi, cu mânecă scurtă sau lungă, pentru a se purta pe sub veston sau cu puloverul polar combat, în culorile: bej, pentru Forţele Terestre; kaki, pentru Forţele Aeriene; bleu, pentru Forţele Navale; cu guler tip cămaşă, cu platcă din ţesătură, cu epoleţi, cu mânecă scurtă sau mânecă lungă, pentru a se purta fără veston, în culorile: bej cu platcă şi epoleţi din ţesătură imprimată cu mozaic de cinci culori, specific Forţelor Terestre; kaki cu platcă şi epoleţi din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori, specific Forţelor Aeriene; bleu cu platcă şi epoleţi din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori, specific Forţelor Navale.

Puloverul polar este un articol confecţionat din tricot fleece de poliester 100% şi prezintă aplicaţii din ţesătură specială în zonele cu solicitări la frecare. În anumite situaţii, poate înlocui vestonul combat. Se realizează în culorile kaki, pentru Forţele Terestre, bleumarin, pentru Forţele Aeriene, şi negru, pentru Forţele Navale.

Fesul se poartă pe timpul sezonului rece şi se realizează din acelaşi material şi în aceleaşi culori ca puloverul combat.

Scurta combat permite un grad mare de mobilitate, asigură condiţiile de antidetecţie multispectrală în domeniile vizibil şi infraroşu, conferă protecţie împotriva  frigului şi intemperiilor. Se încheie în faţă cu fermoar şi bandă velcro şi este prevăzută cu epoleţi şi glugă. Se realizează din material textil, în două straturi, vopsit şi imprimat în mozaic de culori, specific fiecărei categorii de forţe ale armatei.

Vesta multifuncţională cu buzunare modulare este un produs destinat transportului muniţiei şi materialelor militare în timpul misiunilor. Se confecţionează într-o singură mărime, având posibilitatea de ajustare în părţile laterale şi pe umeri, în faţă închiderea este cu fermoar. Prezintă chingi transversale ce permit fixarea şi repoziţionarea celor nouă buzunare. Buzunarele au dimensiuni şi forme diferite, cu destinaţie stabilită, iar poziţionarea lor este aleasă în funcţie de opţiunea purtătorului şi de specificul misiunii. Se realizează în culoarea neagră cu buzunare din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori, specifică Forţelor Aeriene şi Navale, şi kaki cu buzunare din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori, specifică Forţelor Terestre.

Casca de protecţie asigură protecţia capului împotriva fragmentelor cinetice, şocurilor mecanice şi temperaturilor ridicate. Este realizată din kevlar şi, la interior, se poate ajusta cu ajutorul chingilor la dimensiunea capului.

Ochelarii de protecţie balistică protejează ochii şi faţa purtătorului împotriva undelor de şoc şi a fragmentelor cinetice. Produsul este detaşabil şi se montează uşor pe casca de protecţie, prin intermediul unui dispozitiv de plastic.

Vesta antiglonţ cu două plăci ceramice protejează partea ventrală a corpului, respectiv gâtul, toracele, umerii, abdomenul, şoldul şi zona pelviană, inclusiv lateralele. Este prevăzută cu mâneci de protecţie detaşabile şi este realizată din ţesături aramidice din kevlar, iar la exterior este protejată de o ţesătură tip Nomex antifoc şi antistatic. Are o greutate de 6,2 kg.

Genunchierele şi cotierele sunt accesorii pentru protecţie în zona genunchilor şi coatelor, sunt realizate din materiale care rezistă la şocuri mecanice, tăieturi şi se realizează în culoarea neagră, pentru Forţele Aeriene şi Navale, şi kaki, pentru Forţele Terestre.

Imprimeul mozaic al ţinutei combat pentru Forţele Terestre este format din culorile maro închis, maro deschis, verde, verde oliv şi bej deschis. Croiala urmăreşte corpul fără a-i limita mişcările. Vestonul este croit cu piepţii tăiaţi în talie, închiderea realizându-se cu fermoar şi bandă velcro. Spatele este realizat din trei bucăţi şi prezintă falduri de lejeritate în dreptul omoplaţilor. Ajustarea taliei se realizează cu şiret montat pe interiorul spatelui. Piepţii şi mânecile au buzunare montate oblic. Pantalonul se poartă introdus în bocanci, este format drept, cu posibilitatea ajustării cu şiret a părţii inferioare. Pe feţe şi spate are buzunare cu deschidere oblică, buzunare cu burduf şi clapă. Zona genunchilor şi cea a şezutului este dublată. În talie este prevăzut cu sistem de ajustare cu elastic.

Pentru militarii din Forţele Aeriene, costumul prezintă aceeaşi linie de confecţionare ca acela de la Forţele Terestre. Diferă doar mozaicul de culori realizat din albastru ultramarin, albastru aviaţie, bleu şi verde.

Ţinuta combat pentru militarii din Forţele Navale este realizată din mozaic în culorile albastru ultramarin, bleumarin, bleu, albastru şi negru şi, faţă de Forţele Terestre, are elemente constructive diferite la pantalon. Acesta are format drept şi se poartă peste gheată, nu prezintă buzunare laterale cu burduf sau dubluri în zona genunchilor şi spatelui.

 

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

1 comentariu

Lasă un comentariu