În perioada 21 august-1 septembrie, au avut loc patru zboruri de transport echipamente, materiale și personal din eșalonul înaintat al Detașamentului Carpathian Pumas din Forțele Aeriene române, care va participa la misiunea MINUSMA, sub egida ONU. Zborurile pe traiectul Mihail Kogălniceanu-Gao, Mali, au fost executate cu aeronave CC-177 (C-17A) asigurate de Forțele Aeriene Regale ale Canadei (RCAF).

Planificarea acestor operații a început încă din primăvară, astfel încât, cu personal minim, dar cu efort nemăsurat, materialele logistice, vehiculele și bagajele militarilor din detașament să ajungă în teatrul de operații intacte.

Materialele transportate au trecut printr-o fază de pregătire și triere, ceea ce facilitează încărcarea-descărcarea aeronavei și siguranța transportului. Militarii responsabili, ajutați de echipamentul corespunzător, au pregătit din timp marfa, scurtând astfel timpul de staționare al aeronavei la sol. Pe parcursul procesului de încărcare, aceștia au utilizat un K-loader 25K al Forțelor Aeriene române, un K-loader 44K al partenerilor canadieni și două motostivuitoare pentru a transfera încărcătura în aeronavă.

De-a lungul acestui proces, militarii au întreprins diferite acțiuni pentru a îmbarca toate materialele în aeronavele CC-177 Globemaster. Astfel, pentru transportul oricăror vehicule pe roți, s-au luat măsuri speciale de siguranță, drept pentru care toate datele tehnice s-au colectat și s-au pus la dispoziția transportatorului cu mai multe zile înainte de efectuarea cursei.

Pentru transportul materialelor paletizate s-au folosit plase de fixare, corzi pentru tensiune maximă de 2.200 kg și dispozitive de strângere pentru ambalarea corespunzătoare și centrată a încărcăturii care urma să fie așezată pe palet. Materialele periculoase au fost ambalate, respectiv etichetate în cutii speciale în concordanță cu reglementările internaționale de transport a bunurior periculoase.

Transportarea de echipamente cu aeronave C-17 a presupus trecerea încărcăturii prin mai multe zone. Responsabilii de paletizare și coordonare a mișcării au muncit ore bune pentru a calcula greutatea materialelor, dispunerea lor în paleți, containere și, mai apoi, în compartimentul aeronavelor CC-177.

Câștigul de experiență este fără egal, afirmă maistrul militar clasa a III-a, Dan Lazăr, membru al echipei de paletizare a detașamentului Carpathian Pumas. Astfel, în cele patru zboruri, am reușit expedierea a 100 de tone cargo, un record greu de egalat pentru orice detașament militar român, dislocate într-un teatru de operații. Fiecare zbor a avut particularitățile sale, însă efortul a fost răsplătit prin succesul dislocării materialelor planificate, fără întârziere. Sprijinul partenerilor canadieni este neprețuit întrucât, pe lângă furnizarea acestor aeronave de transport, au oferit ajutor nemijlocit cu militari specialiști în paletizare și transport cargo. Pe această cale, în numele colegilor detașamentului, mulțumim partenerilor canadieni pentru sprijinul și profesionalismul de care au dat dovadă.

• Plutonier-major Samir N. Șeicamet

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu