Prezentarea oficială a propunerilor privind noile uniforme de oraș și de serviciu a avut loc marți, 27 noiembrie, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național.

La eveniment au participat ministrul apărării naționale, Gabriel Leş, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, secretarul de stat NicolaeNasta, atașați militari, șefii structurilor centrale din MApN, reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Festivitatea a început cu intonarea Imnului național și cu un scurt program prezentat de Drill Team-ul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul. Apoi, pe ritmurile interpretate de muzica militară a brigăzii, a început prezentarea propunerilor de noi modele pentru uniformele militare. Acestea au fost create pro bono de Alexandru Ciucu. Designerul ne-a declarat că își dorește ca militarii Armatei României să le poarte cu mândrie, pentru că sunt gândite, studiate și create să îi pună în valoare din primul moment în care sunt observate, sunt făcute să fie comode, rezistente și practice.

Noul design a fost creat doar pentru Forțele Terestre și Forțele Aeriene, Forțele Navale păstrându-și actuala uniformă, cu un specific aparte, comun multor armate ale lumii.

Elaborarea modelelor a pornit de la tradiția vestimentară a armatei române și a fost finalizată cu influențe ale uniformelor din cele mai importante armate partenere NATO.

Elementele moderne, preluate și reinterpretate din armatele partenere, vizează forma rotunjită a buzunarelor și culoarea uniformelor franceze, forma și mărimea chipiului englezesc, conceptul pantalonului în contrast cu vestonul, tipic armatei germane moderne, croiala cambrată specifică italienilor și stilul pălăriei militarilor femei din armata americană.

Toate aceste elemente au servit ca inspirație, ca punct de plecare. Alexandru Ciucu a creat un model de uniformă complet restilizată și armonizată într-un stil propriu, care îi conferă un aer original, elegant și integru.

Prin croială și prin materialul utilizat, propunerile privind noua uniformă au urmărit să îmbunătățească toate caracteristicile referitoare la aspect, durabilitate și confort, ne-a precizat generalul de brigadă Constantin Negrea, șeful Direcției Logistice din Statul
Major al Apărării.

Astfel, au fost aduse mai multe elemente de noutate, unul fiind acela că gradele nu mai sunt diferențiate cromatic în funcție de armă. Ele au un fond maro închis pentru Forțele Terestre și bleu pentru Forțele Aeriene.

Pentru Forțele Terestre, culoarea propusă este bej, iar pentru Forțele Aeriene, albastru închis. Țesătura este un amestec de 40% lână merinos cu 60% cordură. Aceasta din urmă este o fibră sintetică, de înaltă tehnologie, creată pentru a oferi o rezistență mai mare la acțiunea factorilor mecanici – frecare, rupere – și a celor de natură chimică – stabilitate superioară a culorii la expunere solară sau la contactul cu diverși detergenți sau compuși chimici.

După prezentarea oficială a propunerilor de uniforme, ministrul Leș le-a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea proiectului, iar generalul Ciucă i-a acordat designerului Alexandru Ciucu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

Anul viitor va urma testarea operațională a uniformelor, pe eșantioane de personal militar reprezentative pentru categoriile de forțe implicate, apoi se va lua decizia finală privind aspectul și materialul ce va fi folosit. Se intenționează ca trecerea efectivă la echiparea Armatei României cu noi uniforme de oraș și de serviciu să înceapă în anul 2020.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

5 comentarii

 • Frumos! Părerea mea de civil contează mai puțin,important este ca militarii să se simtă bine şi să le facă plăcere cum arată în ele. Având militari în familie de 3 generații doar un lucru aş menționa. Sper ca procentul de sintetic din stofe să nu permită formarea de scame prin frecare şi încărcare electrostatică. Nu sunt estetice iar cadrele trebuie să aibă o prestanță în ținută.

 • Cred ca la uniforma de aviatie, la vestoane, sa se aleaga intre epoleti pe umeri sau trese pe maneci. Si una si alta e redundanta ca si la actuala uniforma a aviatiei militare. In marina militara, arma cu o traditie mai indelungata, nu se regaseste aceasta redundanta.

 • TRIST!… NIMIC SPECTACULOS CARE SĂ JUSTIFICE ÎNLOCUIREA ACTUALEI ȚINUTE (nu cred că manechinele sunt de vină).
  Mai bine ne inspiram din onoarea francezilor, tactul englezilor, rigurozitatea germanilor și pragmatismul americanilor (scuze, cu asta ați început, ați pus stelele pe beretă).
  Nu haina îl face pe OM … să fim serioși!
  Ce ne mai place show-ul!

 • O prostie
  Se renunta la culorile de arma, la fondul traditional, se schimba numele din division in battalion se salute cu mina usor intoarsa ca la ianchei
  Uniforme culoarea bej…..tot ca la ianchei dar in anii 40…
  Frunze de stejar in loc de petlite, si cit mai multe la cozoroc
  epoleti + galoane la mineci
  uniforme grotesti pe masura situatiei generale
  Ca in bacul din vremea RSR: The future of Romania

 • Citez din alt articol: „Începând cu anul 1948, uniformele românești ale ofițerilor tereștri sau de aviație au suferit o schimbare de proporții, ce poate fi considerată chiar o involuție a sistemului uniformologic românesc.”
  Renuntand total la traditia uniformei noastre, create de un om fara cea mai mica urma de cultura in acest domeniu, retraim anul 1948.

Lasă un comentariu