Militarii Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale din Constanța înfruntă, fără teamă, orice obstacol atunci când vine vorba de acțiuni greu de îndeplinit. Sunt capabili să desfășoare, oricând și oriunde, misiuni în apă, aer și uscat, indiferent de vitregia condițiilor meteo.

Cu siguranță, cei mai mulţi dintre voi ați auzit, citit sau vizionat filme și documentare despre Navy SEALs, una dintre cele mai bune forţe de operații speciale din întreaga lume, ai cărei militari au devenit cei mai periculoși adversari pentru toți inamicii Statelor Unite ale Americii.

Cu imaginea acestora în minte i-am întâlnit, pentru prima oară, pe operatorii Forțelor Navale pentru Operații Speciale. Cel mai des îi văzusem în demonstrativele de pe mare de Ziua Marinei, când, sub soarele arzător de august, aceștia acționau cu rapiditate și precizie, țintuiți de ochii admirativi ai sutelor de privitori de la țărm.

Cred că sunt cam singurele momente când devin, cât de cât, vizibili. Altfel, se cunosc destul de puține despre ei și asta e ceva normal, întrucât identitatea și acțiunile celor din forțele pentru operații speciale trebuie protejate.

Militarii Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale se expun la misiuni de risc maxim, iar pentru asta pregătirea lor include antrenamente privind capacitățile de luptă, alpinism, parașutism, supraviețuire, cercetare.

Foto: Cătălina Țăruș

I-am cunoscut la ceas de seară, pe la jumătatea lui martie, în portul militar din Constanța, când puneau la cale ultimele detalii ale unei misiuni. Purtau cagule, ranițe, armamentul din dotare, iar pe căștile de protecție aveau montate camere night vision (pentru vederea pe timp de noapte), pentru că, într-adevăr, se anunța o noapte încărcată. Iar ca totul să fie și mai dificil, ploaia și vântul aveau să devină aliați pentru militari, pe durata întregii misiuni.

Condițiile meteo din această seară nu sunt deloc favorabile confortului nostru fizic, dar sunt favorabile misiunii, pentru că aceasta este vremea perfectă în care se fac astfel de operații, pentru a nu fi detectați de inamic. Sunt condiții meteo în care inamicul se așteaptă cel mai puțin să fie lovit, îmi povestește comandantul grupei, concentrat pe ceea ce urmează să desfășoare.

Aveau să se deplaseze printr-un marș, din apropiere de Constanța până la poligonul de trageri din Mangalia, pe o distanță de aproximativ 30 km.

Recunosc că, am încercat, la un moment dat, să merg în urma lor, pentru a-i surprinde cu camera foto, însă întunericul învăluia câmpurile pe care ei erau împrăștiați și ne-au rugat, atât pe mine, cât și pe colegul meu, care voia să-i filmeze, să nu-i luminăm nici măcar cu lanterna telefonului, pentru a nu le bruia activitatea.

Chiar dacă cel mai confortabil se simt în apă, militarii Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale sunt la fel de pricepuți și pe uscat.

Faptul că suntem marinari ne reprezintă, e un lucru esențial și cred că avem un atu în plus față de ceilalți operatori de Forțe pentru Operații Speciale, prin faptul că putem executa operații maritime la limite extreme.

Dimineața, pe la ora 4, după marșul îndelungat pe câmpurile Mangaliei, s-au poziționat câte doi, în zone diferite, în grupuri de observare. Atenția lor era atințită asupra unei case părăsite, unde se presupunea că a fost capturat un lider. Așteptau momentul propice pentru a putea acționa.

Foto: Cătălina Țăruș

Mi-a luat ceva timp să-i dibuiesc prin locurile unde erau camuflați, iar ploaia care nu voia sub nicio formă să se oprească, îmi îngreuna acest lucru.

Acești militari sunt extrem de bine pregătiți, iar activitatea lor se bazează pe două concepte forte: adaptabilitatea și lucrul în echipă. Referitor la aceste aspecte, unul dintre operatori îmi spunea:

Echipa este primordială, iar antrenamentele dure, ca și cel din această noapte, întăresc nemijlocit coeziunea grupului, ne ajută să ne cunoaștem punctele forte și slabe, astfel încât să alcătuim un tot unitar care să nu dea greș niciodată.

Odată ce zorii dimineții au început să mijească, militarii au atacat locul de observare, reușind să ducă la bun sfârșit misiunea. Însă nu totul s-a terminat aici. Au urmat lungi sedințe de trageri de luptă cu muniție reală.

În această noapte am desfășurat, împreună cu detașamentul pe care-l conduc, un exercițiu de luptă care simulează o misiune specifică Forțelor pentru Operații Speciale, o infiltrare în spatele liniilor inamice pe timp de noapte, finalizată cu asalt la obiectiv pentru capturarea unui lider insurgent important, relatează comandantul grupei.

Dacă aș putea da timpul înapoi, aș lua-o de la capăt. Nu mă văd făcând altceva la momentul acesta.

Asta mi-au spus toți operatorii cu care am reușit să stau de vorbă. Şi că nu au niciun regret că au ales acest drum, chiar dacă sunt nevoiți să facă multe sacrificii: Operatorii Forțelor pentru Operații Speciale sacrifică multe din viața lor, din păcate, de multe ori în detrimetrul familiei. Astfel că, familia cea mai importantă a multora dintre noi este echipa.

Cu sacrificii sau fără, acești militari sunt primii care răspund provocărilor dificile atât în țară, cât și în teatrele de operații și care acționează mereu acolo unde este nevoie de ei.

Am o experiență de aproape patru ani în Forțele pentru Operații Speciale, iar mai mult de jumătate din această perioadă am petrecut-o prin pregătire și antrenament. În cealaltă jumătate, am executat misiuni specifice. Tot timpul avem ceva nou de învățat, mereu tehnicile de luptă și procedurile evoluează și trebuie să le aducem la zi, să ne documentăm în permanență, să studiem și să exersăm, astfel încât să nu fim nicio dată depășiți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Având deviza Norocul este tot timpul cu cei curajoși!, militarii din Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale sunt specializați în lupta sub apă, amplasează mine și explozibili în cele mai diverse condiții, sar cu parașuta, se orientează în orice mediu (aerian, terestru, maritim) și pot supraviețui, în condiții de izolare, în toate tipurile de mediu înconjurător.

Despre autor

Ţăruş Cătălina

Lasă un comentariu