Miercuri, 16 noiembrie, o echipă de specialişti ai Centrului de Testare-Evaluare şi Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente, din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), a prezentat un nou proiect de cercetare: Ţinută de luptă multiprotectoare.

Rodul unei munci de aproximativ cinci ani, noua ţinută, denumită ROCAM-FOS, va intra în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale începând cu anul 2017. Produsul este destinat camuflării militarului în zona temperat-continentală, în general, şi în zona României, în special, în domeniile spectrale vizibil şi infraroşu apropiat.

Noua ţinută – formată din veston, bluză tactică, pantalon şi capelă – dispune de protecţii pentru coate şi genunchi, multiple posibilităţi de ajustare şi inserţii de material elastic pentru o ergonomie crescută. De asemenea, oferă protecţie directă şi indirectă fiind ignifugă, hidrofobă, oleofobă şi este tratată împotriva insectelor.

Noutăţile acestei ţinute de camuflaj multiprotectoare, faţă de varianta precedentă, sunt de îmbunătăţire a caracterului de ergonomie, prin utilizarea de material elastic în zonele care necesită o flexare a genunchilor, de protecţie fizică pentru genunchi, coate, a spus maiorul Daniel Ţurcanu, şeful Secţiei de cercetare ştiinţifică pentru sisteme de armament şi tehnologii de protecţie indirectă a forţelor.

Formele şi culorile noului model au fost determinate în mod obiectiv, din peste 2.000 de imagini reprezentative teritoriului României, folosind tehnici avansate. De asemenea, dimensiunea pixelului este condiţionată de distanţele de observare.

Pentru un camuflaj eficient, cercetătorii au realizat un soft care, în baza unui algoritm automatizat, extrage culori şi forme după imagini preluate din teren. Acesta poate fi programat să genereze modele de camuflaj în funcţie de specificul zonei de operaţii.

Modelul de camuflaj a fost generat folosind o bază de date cu imagini din teren, pe care s-a aplicat un anumit algoritm. Se pot obţine astfel modele de camuflaj mult mai eficiente decât cele clasice. De asemenea, camuflajul este eficient începând de la distanţa de 150 de metri, a completat maiorul Cornel Toderică, şeful Laboratorului de tehnologii pentru protecţia indirectă a forţelor.

Pentru ca această ţinută să fie cât mai eficientă, testarea ei s-a făcut în mai multe etape.

După ce s-au extras culorile predominante şi formele, a rezultat modelul de camuflaj pentru zonele respective.

A urmat o evaluare prin fotosimulare, s-a utilizat modelul pe imagini care s-au prezentat unor specialişti pentru a le analiza şi a le verifica eficienţa.

Următoarea etapă a fost imprimarea modelului pe materialul textil, iar în final, verificarea eficienţei în teren.

Acest model de ţinută întruneşte trei calităţi: protecţie directă împotriva şocurilor mecanice în zone sensibile, protecţie indirectă prin camuflaj eficient şi ergonomie. Ţinuta oferă mobilitate în orice condiţii de luptă, indiferent de poziţia sau mişcarea militarului.

Cercetătorii au modificat şi poziţionarea buzunarelor, pentru ca, în luptă, militarul să aibă acces la toate facilităţile ţinutei. Acestea au fost prevăzute cu canale prin care apa să se scurgă, în cazul misiunilor când militarul trebuie să intre în apă.

De asemenea, alte elemente elastice au fost introduse şi în spatele pantalonului, în zona taliei. De menţionat este şi faptul că gradele au fost mutate pe piept, astfel încât vesta antiglonţ să nu creeze vreun disconfort.

Modelul prezentat conţine cinci culori. În funcţie de cerinţele beneficiarului şi de zona geografică, se pot folosi imprimeuri cu un număr mai mic sau mai mare de culori. Uniforma este realizată din ţesătură Ripstop care are la bază bumbac şi poliamidă.

Chiar dacă ţinuta este programată să intre în serviciu începând cu anul 2017, pentru parada de Ziua Naţională a României, un pluton din militari ai Forţelor pentru Operaţii Speciale va defila în noua ţinută de luptă.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

1 comentariu

Lasă un comentariu