Academia Navală Mircea cel Bătrân a încheiat seria manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul marinei române a Navei-Școală Mircea printr-un simpozion și o ieșire pe mare cu bătrânul velier. Aceste activități, dedicate Ambasadorului Onorific în Serviciul României, au stat sub semnul amintirilor și al artei.

Luni, 11 noiembrie, în Aula Magna Viceamiral Petre Bărbuneanu a Academiei Navale Mircea cel Bătrân a avut loc o inedită lecție de istorie, la care au asistat studenți, elevi de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale Amiral Ion Murgescu și de la Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza.

Cu acest prilej, foști comandanți și foști membri ai echipajelor au depănat amintiri, împărtășindu-și din experiența acumulată de-a rândul zecilor de ani petrecuți la bordul bătrânului velier. Reprezentanții tinerei generații i-au felicitat și le-au apreciat, la unison, meritele de a le fi lăsat moștenire una dintre foarte puținele nave-școală existente în prezent la nivel internațional, o veritabilă catedrală a neamului de pe mare, așa cum a fost numită de contraamiralul de flotilă (ret) Niculae Ștefan.

Prezent la eveniment, comandorul Iosif Bencze a transmis mesajul șefului Statului Major al Forțelor Navale. Viceamiralul Alexandru Mîrșu și contraamiralul de flotilă Mihai Panait, comandant al Flotei, au adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care au slujit la bordul Navei-Școală Mircea, dar și Academiei Navale Mircea cel Bătrân care, la 17 noiembrie, a împlinit 147 de ani de activitate. Comandorul Octavian Tărăbuță, comandant/rector al academiei, a reînviat, în inimile tuturor celor prezenți, spiritul Mircea.

Rolul de moderator a revenit comandorului Gabriel Moise, fost comandat al bătrânului, dar prețiosului velier, iar cele mai proaspete aventuri ale navei pe mările lumii au fost aduse în atenția publicului de actualul comandant al navei, comandor Mircea Târhoacă.

Frumoasele și ineditele întâmplări petrecute în decursul timpului la bordul Navei-Școală Mircea, povestite acum de cei care le-au trăit, au fost completate de imagini. În holul aulei, a fost amenajată o expoziție de pictură, conținând tablouri care surprind nava în diferite momente ale existenței sale.

Lucrările au fost puse la dispoziție de Muzeul Național de Marină și de pictorul Alexandru Ghinea, care, la un moment dat, a fost și el parte a echipajului. De altfel, pictorul a făcut cadou unul dintre tablourile sale comandantului navei și, prin acesta, întregului echipaj.

Simpozionul de luni a fost urmat marți, 12 noiembrie, de o ieșire pe mare la bordul bătrânului Mircea. S-au îmbarcat, deopotrivă, studenți militari și civili de la Academia Navală Mircea cel Bătrân, elevi de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale Amiral Ion Murgescu și de la Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza, unii dintre ei fiind în premieră la bord. Astfel, colegilor mai experimentați le-a revenit sarcina de a le face cunoștință nou-veniților cu nava și cu poveștile ei.

Și cum, de data aceasta, ieșirea în largul Mării Negre a stat sub semnul artei, pe parcursul scurtului voiaj a avut loc prezentarea unor creații literare, precum lucrarea Călător pe Planeta Albastră, a jurnalistului Victor Teodoru, sau Cu Mircea pe drumul lui Columb, semnată de comandor (r) Ion Damaschin.

La 80 de ani, Mircea a raportat Misiune îndeplinită! și se pregătește acum să facă față celei mai importante provocări: un voiaj în jurul lumii. Programată pentru perioada 2021-2022, misiunea va reprezenta, cu siguranță, o nouă etapă atât în istoria navei-școală, la bordul căreia s-au format până acum peste 70 de generații de ofițeri, cât și o reconfirmare a valorii școlii românești de marină, reprezentată cu mândrie și responsabilitate de Academia Navală Mircea cel Bătrân.

• Locotenent Adina Bocai

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu