Arma condeiului

Nu vă mai jucați cu drepturile salariale ale militarilor!

„Cum să spui că nu sunt bani pentru salarii la armată? Aflu acum că mai e un alt om foarte deștept care spune că s-ar putea și la Ministerul de Interne să nu fie. Atrag atenția la toată lumea să nu se joace cu așa ceva, la modul cel mai serios”.

Declarația îi aparține premierului MihaiTudose, în urma vâlvei care a condus la demisia ministrului apărării naționale, și m-am bucurat auzind aceste cuvinte.

Pentru că este inadmisibil să pretinzi că sunt bani pentru înzestrarea armatei, pentru proiecte ample care trebuie îndeplinite, acoperind ani în care nu s-a făcut mai nimic în această privință, și să te întorci către militari, scuzându-te, spunând că nu le poți da nici măcar drepturile salariale lunare, invocând articole de lege și capitole bugetare care îi interesează prea puțin pe aceia care se instruiesc continuu pentru a fi capabili să apere țara atunci când li se va cere.

„Pe vremea când eram ministru – scrie pe pagina sa de Facebook Ioan Mircea Pașcu – a fost o discuție în guvern în care armata a fost luată ușor în derâdere – cam cum se pare că se întâmplă și acum, prin ministerele care țin pâinea și cuțitul în mână.

Atunci am fost nevoit să intervin și să reamintesc colegilor de cabinet că, spre deosebire de ministerele pe care le conduceau ei, în armată se mai și murea!

Zâmbetele superioare au dispărut, inclusiv de pe fața premierului, și s-a lăsat o liniște grea. De atunci încolo, nimeni nu și-a mai permis – cel puțin în prezența mea – să persifleze armata română! Sper să nu se întâmple nici acum, când militarii români au nevoie de sprijinul societății, nu de acuze și tratament discriminatoriu!”

Ceea ce spune fostul ministru al apărării naționale din Guvernul Adrian Năstase arată că există o obișnuință de a trata armata într-o manieră nepotrivită – ca să fiu elegant – de unele „ministere care țin pâinea și cuțitul în mână”, dar și că reprezentarea corectă în Executiv a militarilor ar trebui să fie apanajul ferm și decisiv al ministrului apărării naționale.

Statutul cadrelor militare are precizări clare cu privire la comportamentul militarilor. Adesea, disciplina și celebra formulă „Am înțeles!” (de care unii au abuzat până la a deveni preș în fața decidenților militari și politici, comportându-se, abia în rezervă fiind, ca vajnici luptători pentru drepturile și demnitatea militarilor!) sunt socotite drept ceea ce nu sunt.

Acceptarea oricărei situații, indiferent de ceea ce presupune ea, nu poate fi împinsă dincolo de unele limite, marcate de o linie roșie pe care nimeni nu are voie să o treacă. Mai ales atunci când produce umilirea unui corp profesional care nu poate fi vocal în piața publică și care așteaptă, firesc, să îi fie recunoscute eforturile, statutul și consecințele dramatice, uneori în timp de pace – am văzut în repetate rânduri acest lucru! – ale îndeplinirii Jurământului militar.

Da, armata are nevoie de sprijinul societății, de înțelegerea și comportamentul adecvat al celor care iau decizii în privința ei, fiindcă umilințele repetate nu au cum să dezvolte ceea ce cu toții ne străduim să construim: o armată puternică, eficientă, un partener de nădejde pentru Alianța Nord-Atlantică.

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

20 comentarii

 • Dar ne putem juca cu drepturile altor salariați, atât din sectorul public, cât și din cel privat? Acolo e totul în regulă când e vreo problemă? Nimeni nu zice că anumite domenii sunt importante (Educație, Sănătate, Armată/Ordine Publică), dar unii prea se dau importanți deși stau pe un scaun toată ziua. Nu mă refer aici la soldații și ofițerii care au plecat pe teatrele de luptă, indiferent că au plecat pentru bani sau nu. Mă refer la nesimțiții care ies la pensie la 45 de ani și mulți alții. Constituția e o chestie cu care te ștergi la cur în România. Egalitatea oamenilor în fața legii e doar o lozincă.

  • Unii civili, care nu cunosc fenomenul militar, se leaga de posibilitatea trecerii in rezerva, cu drept de pensie, a unor militari (parasutisti, scafandrii, cei cu activitati deosebit de periculoase), cu reducerea varstei standard de pensionare, nu mai mult de 13 ani. Ma intreb, oare pe dansii cine i-a oprit sa se faca mineri si sa aiba si dansii aceste privilegii de pensionare? Plus ca nu mai trebuie sa fie apoi rezervisti.

  • Sesizarea-notificare : Către președintele României, comandant al Forțelor Armate și președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Având în vedere faptul că la acest moment, legislația internă românească – în speță Secțiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare (aplicată ad-litteram și gradaților/soldaților profesioniști prin efectele Art. 25 din Legea nr. 384/2006), încalcă în mod extrem de grav, drepturile și libertățile fundamentale și constituționale ale militarilor români (cadre militare și soldați/gradați profesioniști), atât pe timpul perioadei de activitate, cât și pe timpul perioadelor de reactivare a personalului militar deja pensionat (în situații de război/mobilizare/campanie),

   În contextul în care legislația internă românească cuprinde discriminări inadmisbile între cetățeni, privind obligațiile militare – discriminări reflectate prin impunerea către personalul militar deja pensionat, a obligației de a efectua prin reactivare, serviciul militar în situații de război/mobilizare/campanie – bărbați și femei, până la împlinirea vârstei de 63 ani. În timp ce alți cetățeni cu vârste mult mai tinere sau identice – bărbați și femei, beneficiază de un regim legislativ privilegiat, majoritatea cetățenilor neavând obligații pentru îndeplinirea nici unei forme a serviciului militar – în aceleași situații de război/mobilizare/campanie,

   Pe fondul în care încălcările și restricționările de drepturi și libertăți fundamentale, precum și discriminările mai sus menționate, nu sunt compensate prin actuala legislație internă românească, cu absolut nimic rezonabil. Cu mențiunea că în trecut, a existat o compensare legislativă cu rol de echilibru, concretizată printr-o lege specială de salarizare și printr-un regim special de pensionare pentru militarii români. În prezent, nemaiexistând compensare prin lege specială de salarizare. În ceea ce privește compensarea printr-un regim special de pensionare, aceasta a fost viciată profund prin efectele Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015, și în mod atât de radical prin efectele O.U.G. nr. 59/2017 (adoptată de către guvernul în exercițiu), încât din pensiile militare stabilite prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, nu a mai rămas decât titulatura. Pe lângă alte situații cum ar fi legiferarea instituirii de întârzieri care totalizează 8-10 luni, în achitarea la zi a pensiilor recalculate către militari, prin efectele Art. 67 din Legea nr. 6 a bugetului de stat pe anul 2017.

   Urmare a celor menționate, vă solicit să interveniți cu fermitate, în vederea asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale în egală măsură pentru toți cetățenii români – inclusiv pentru militarii români, precum și în ceea ce privește eliminarea discriminărilor din legislație care vizează impunerea unor obligații militare, personalului militar deja pensionat. Precizez că în sensul celor menționate anterior, este necesară abrogarea din legislația actuală, în regim de urgență:

   – a întregii Secțiuni 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare – intitulată „Interzicerea sau restrângerea unor drepturi și libertăți” sursa http://r-26500.blogspot.ro/search?updated-max=2017-08-31T19:26:00%2B03:00&max-results=7

  • Vreti NATO doar declarativ? Toate obligatiile asumate prin aderare trebuie respectate!.PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE NATO
   Turcia
   – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
   – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
   – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
   Italia
   – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
   – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
   – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
   Belgia
   – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
   – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
   – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
   Franţa
   – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
   – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
   – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
   Germania
   – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
   – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
   – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
   Marea Britanie
   – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
   – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
   – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
   – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
   [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
   Olanda
   – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
   [Nota: Aici exista o inadvertenta. Rezulta ca in fapt, exista o legislatie separata fata de civili. In caz contrar, am ajunge la concluzia ca la toti olandezii pensia se calculeaza pe baza ultimului salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu, ceea ce nu poate fi real. Dupa cum stau lucrurile ar rezulta ca in Olanda militarii au de departe cele mai mari pensii fata de alti cetateni. In conditiile in care un colonel olandez are o solda lunara cuprinsa intre 8 000 si 10 000 de euro].
   Polonia
   – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
   – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
   – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
   S.U.A.
   – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
   – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
   – pensia medie fost în anul 2008 de 4.632 USD/lună.

  • Sesizarea-notificare nr. 1: Către Guvernul României
   „Sesizare privind existența unor grave încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale militarilor români”
   G U V E R N U L U I R O M Â N I E I
   ,,Legislația internă românească cuprinde discriminări inadmisbile între cetățeni, privind obligațiile militare – discriminări reflectate prin impunerea către personalul militar deja pensionat, a obligației de a efectua prin reactivare, serviciul militar în situații de război/mobilizare/campanie -bărbați și femei, până la împlinirea vârstei de 63 ani. În timp ce alți cetățeni cu vârste mult mai tinere sau identice – bărbați și femei, beneficiază de un regim legislativ privilegiat, majoritatea cetățenilor neavând obligații pentru îndeplinirea nici unei forme a serviciului militar – în aceleași situații de război/mobilizare/campanie.’’ SURSA: http://r-26500.blogspot.ro/2017/08/sesizarea-notificare-nr-1-catre.html?spref=fb

  • Sunteti intr-o grava eroare. Armata Romaniei nu inseamna DOAR efectivele din teatrele de operatii, cei mai multi militari se instruiesc in tara si participa la alte exercitii multinationale. Cei care „stau pe scaun”, in cel mai bun caz, ar putea fi ofiteri de stat major, dar ei sunt „creierul” desfasurarii armatei de operatii, iar numarul lor este redus. Eu am 47 de ani si nu pot iesi la pensie. Asadar, aveti o imagine grav deformata asupra armatei. Va invit la un curs de specializare!

 • Să stăm strâmb și să judecăm drept.
  1. Cam așa cu demisia ministrului. OARE numai el este vinovat? Secretari de stat ceva? Consilieri? Departamentul financiar? CHIAR toți au avut actele/documentele financiare la zi și DOAR ministrul nu a aprobat. Nu zic că mai trebuie sânge dar dacă se mai repetă problema ce facem?
  2. MINGE LA FILEU: banii de haine pe anul acesta, reținuți pentru a primi o ținută care nu mai apare.

 • Politicienii se joaca cu focul! In ultimii ani, Armata –marea muta- si rezerva sa au fost folosite in jocuri politicianiste. Grav, iar NATO ar trebui sa se autosesizeze.

 • In baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de soldă şi pensie brută, calculată lunar în euro:
  Nr.crt.
  Gradul militar Arme terestre (euro) UM speciale (Av,Ma,Tc,Aa) (euro) Observaţii
  1. Sld – MAC 1.750 – 2.450 +25 – 45 %
  în fct. de vechime 1.750 – 2.450 +25 – 45 % în fct. de vechime
  2. Sg. Maj. – Plt. Adj 2.450 – 3.450 +22 – 38% în fct. de vechime 2.450 – 3.450 +22 – 38% în fct. de vechime
  3. 03 MM Cl IV- MM Principal 2.750 – 3.750 +28 – 38% în fct. de vechime 2.750 – 3.750 +28 – 38% în fct. de vechime
  4. Slt – Căpitan 3.650 – 4.950 +24 – 48% în fct. de vechime 3.650 – 4.950 +24 – 48% în fct. de vechime
  5. Mr – Col 5.050 – 7.750 +24 – 48% în fct. de vechime 5.050 – 7.750 +24 – 48% în fct. de vechime
  6. Gen1*- Gen 4* 7.550 – 11.750 +15 – 25% în fct. de vechime 7.550 – 11.750 +15 – 25% în fct. de vechime
  7. PMC Gr. 1 – PMC Gr. 6 2.250 – 3.750 + 20 – 35% în fct. de vechime 2.250 – 3.750 + 20 – 35% în fct. de vechime
  La aceste valori se adaugă sporul de vechime, sporul de funcţie, sporul de risc în teatrele de operaţiuni, gradaţii, ordine, medalii, indemnizaţia de instalare, indemnizaţia de re-inserţie în economia civilă, norma de hrană de campanie, banii pentru uniformă şi furnituri, alocaţii pentru copii şi pentru soţiile fără serviciu, costuri cu chiria, transportul, comunicatiile, etc. Vechimea în serviciul militar activ, se stabileşte în funcţie de grade astfel:
   corpul generalilor – max. 40 de ani,
   ofiţeri superiori – max. 35 de ani,
   ofiţeri inferiori – max. 30 de ani,
   subofiţeri şi maiştri militari – 35 de ani,
   soldaţi şi gradaţi – max. 25 de ani,
   personal civil conform codului muncii.
  Ministrul Apărării Naţionale poate acorda dispensă de la 1-5 ani, pentru depăşirea duratei de serviciu în cazuri motivate, pentru generali şi ofiţeri superiori, iar pentru celelalte categorii de cadre militare, comandanţii de mari unităţi sau unităţi independente, în funcţie de necesarul de încadrare pe stat. Aceleaşi plafoane de calcul se aplica şi militarilor concentraţi sau detaşaţi la alte instituţii publice din domeniul ordinii publice, siguranţei, protecţiei şi escortei demnitari, misiuni diplomatice, etc.
  Pentru cadrele decedate în misiuni de lupta, familiilor li se acordă un ajutor egal cu 150 de solde lunare brute, pentru invalizi şi clasaţi inapt pace şi război, ca urmare a unor accidente sau răniri în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor de serviciu în slujba patriei, militarii primesc un ajutor egal cu 125 de solde lunare, la care se adaugă o pensie de invaliditate egala cu solda de grad şi funcţie a colegilor din activitate.
  Pensia de urmaş pentru văduve şi orfani este de 0,5 X ultima soldă ridicată.
  Pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului. Guvernul României, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Apărării Naţionale, vor lua toate măsurile organizatorice, pentru plata obligaţiilor de plată faţă de personalul din sistemul de apărare, şi pentru rezervişti, între 1-5 a lunii, pentru luna următoare. Plafonul cheltuielilor legate de plata soldelor, salariilor şi pensiilor militarilor activi şi în rezervă, se va asigura de ANAF, din Bugetul de Stat, şi va fi inclus în toate negocierile cu organismele financiare internaţionale. Plata se va face în moneda naţională, calculată conform ratei de schimb valutar a BNR, iar garanţii respectării obligaţiilor asumate de Romania, pe această linie cu NATO, este Preşedintele României PRIMUL MINISTRU şi Parlamentul. La soluţionarea unor eventuale contestaţii sau acţiuni în justiţie, Ministrul de Justiţie va lua măsuri să comunice extrasele din convenţiile internaţionale desecretizate în parte, privind obligaţiile de plată ale statului faţă de persoanele care au lucrat sau lucrează în structurile sistemului de apărare naţională, tuturor preşedinţilor de instanţe competente.
  ` Pentru cadrele active şi în rezervă, cărora li s-au plătit un nivel inferior acordurilor internaţionale la nivel NATO, incepand de la integrarea Romanei in NATO, Direcţia Financiar Contabilă a MApN, în termen de 60 de zile, va calcula şi vira sumele cuvenite militarilor, fără alte formalităţi, cu respectarea şi a altor hotărâri judecătoreşti conexe investite cu titlu executoriu.
  Acest accord bilateral cu FMI si Banca Mondiala a fost discutat in prealabil şi negociat cu toate organizaţiile neguvernamentale ale militarilor în rezervă, veterani, invalizi, văduve şi orfani, fiind parte a Pactului Social de Stabilitate dintre societatea civilă şi militarii de carieră sau apărătorii patriei. Personalul din ataşatură, diplomaţie, producţie specială, magistratura militara, servicii de informaţii militare şi de protecţie, contraspionaj, din învăţământul militar, etc. vor primi şi alte sporuri, ce se vor stabili prin reglementări speciale.
  Armele navale si aeriene, tancurile si rachetistii ce deservesc unitatile de scuturi antisatelit, mai primesc sporuri de confidentialitate si de risc. SURSA: http://www.monitorfg.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=6428&joscclean=1&comment_id=58948

 • Din pacate, prea multi se joaca cu declaratiile si cu drepturile militarilor, fie ele de natura salariala, fie alte drepturi. Ma asteptam ca Observatorul militar sa ia o atitudine activa si in privinta pensiilor militare ori in ceea ce priveste Legea nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor, unde militarii sunt incadrati pe o grila de la 1 la 4,35 (din 12 clase de salarizare). Asa, intr-un colt de pagina (cu comentarii asa zis subtile…din partea autorilor) sau printr-o caricatura a lui CRIV, nu se „face primavara”. Domnule Sperlea, sunteti colonel ACTIV, de ce nu luati atitudine in saptamanalul pe care il conduceti foarte pompos (vezi CV)? Vreau sa va vad nu vorbind pe la colturi de ziar sau de redactie ori pe Facebook, ci aratati ca aveti…sange! Asta daca sunteti militar si nu „executati orbeste” ordinele…
  .

  • Dar unde ați vrea să-l vedeți pe redactorul-șef luând atitudine? Ziarul vi se pare că nu e o platformă publică? Atunci de ce vreți să luăm „atitudine activă” în legătură cu pensiile militare? De fapt, ce doriți?

   • Domnul redactor sef s-a obisnuit sa ia „atitudine activa” numai atunci cand cineva nu mai este in functie. Sunt exemple nenumarate, ca dupa razboi sa „isi arate muschii”. La fel si ceilalti condeieri militari, care scriu in pagina de opinii. Ii critica pe altii ca nu iau atitudine? Domnia sa si colegii militari (ofiteri) sunt in activitate, sa spuna ce au de spus acum. Despre asta era vorba. In rest, doar parabole si „soparle” aruncate intr-un colt de ziar…

  • Îmi e greu să înțeleg ceea ce vă nemulțumește. CV-ul meu? Este munca mea de o viață. Vi se pare pompos, vă privește. Habar nu am cine sunteți și de ce vi se pare pompos. E și mai greu de priceput cum ai putea vorbi „pe la colțuri de ziar” (ori scrii, ori nu scrii!) și de câte primăveri aveți nevoie pentru a fi mulțumit de ceea ce scriu (între noi fie vorba, nu-mi propun în vreun fel să vă mulțumesc, să arăt că „am sânge” sau să fiu subtil, ci scriu ceea ce cred, chiar dacă dvs., în mod evident, citiți selectiv. Fiindcă despre pensiile militarilor am scris. Și eu, și colegii mei!

 • Este foarte ciudat ca in acest articol nu sunt trecute si sumele pe care le primesc militarii nostri luna de luna si daca plătesc ca si noi CAS CASS si impozit.
  Aveti ceva de ascuns?
  Stiu ca militarii nostri au cele mai mari salarii din UE si SUA raportate la salariul minim pe economie

 • Aici e vorba de niste calcule pentru cei iesiti la pensie inainte de anul2005.la aproape toti li s-a calculat in minus cu pina la 2-3000 lei>Formula de calcul este ucigatoare.Nu doresc altceva decit sa va aplecati si asupra acestor oameni,caci va va veni rindul tuturor.NIMIC SI NIMENI NU E VESNIC SI NEMURITOR.Nu cunoasteti pentru ca nu va zis nimeni de aceste inadvertente.Au zis doar atat,ca celor ce l-i sa calculat in ,minus raman cele aflate in plata ,conform deciziei CCR..Dar de ce sa fim la mina justitiei ?Uitati-va la principiul 2 al legii 223/2015 si vedeti,cit de neconstitutionala este aceasta hotarire de guvern ,luata de doamna din BANIE.

 • Când și cum se poate achiziționa o imprimante într-o unitate militară, dar un calculator bun , sunt dintr-o u.m. din B-dul Ghencea, aștept răspuns
  Cu stima

 • Pentru mine ,ca subofiter al armatei romane (in rez.)ar mai fi o problema.Este un subiect serios si vad ca de 2 9 de ani,nimeni nu ii acorda importanta cuvenita.Este o tema serioasa .Cu riscul sa-mi atrag antipatia multor persoane care au fost”revolutionari”,si in prezent se bucura de f.multe avantaje ,ca daca noi militarii nu am fi fost de partea lor,astazi ar fi fost o amintire.Multi dintre cei care in prezent lovesc in noi ARMATA IN REZERVA din ziua de azi,(prin legi si n’spe zeci de ordonante de urgenta),in 1989 erau niste zerouri.FARA NOI ,MILITARII ACTIVI DE ATUNCI,REVOLUTIA AR FI RAMAS O AMINTIRE.Nu mi-am dorit avantaje materiale niciodata,in plus fata de acelea pe care statul mi le datoreaza .Cand le-am permis coloanelor de manifestanti sa treaca de unitatea noastra,ptr.a se intalni cu alte cateva mii,Ceausescu inca nu era prins.Daca acesta ramanea la putere ,eram pusi la zid si executati.Soarta a vrut sa fie prins la Targoviste.Militarii nu au cerut nimic in plus niciodata.Nu au voie.Macar o medalie ,o insigna ,o hartie prin care sa ni se recunoasca participarea la revolutie ,in semn de multumire…NIMIC! Face parte din atributiile noastre de serviciu .Am fost la servici.Oportunistii s-au umplut de avantaje.Sunt mii .Cei care au trecut printr-un razboi parmondial au 400 de lei pensie de veteran si mai sunt cateva sute in tara.In ce hal am ajuns?! Adevaratele valori sunt date deoparte.AR TRBUI SA SE MAI VORBEASCA SI DESPRE MILITARII LINSATI LA REVOLUTIR.AM MAI SPUS-O:MULTI DIN CEI CARE NE PUPAU MANA IN1989 ,ASTAZI ,CAND S-AU VAZUT SUS ,NE SCUIPA.CHIAR ASA AM AJUNS?S-AU FOLOSIT DE NOI .

Lasă un comentariu