Sâmbătă, 26 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, Baza 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Şerbanescu, alături de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bacău și Asociația Culturală Artă-Tradiții-Patrimoniu Fără Frontiere Bacău, cu sprijinul Consiliului Judeţean Băcău, a organizat a doua ediție a concursului de alergare Valea Budului Trail.

Participanții au putut să-şi aleagă una din cursele: cros pe distanţa de zece kilometri, semimaraton 21 de kilometri şi maraton.

Traseul de alergare este împădurit în totalitate și s-a desfășurat pe poteci și drumuri forestiere din pădurea ce domină satul Valea Budului, comuna Mărgineni, situat la o distanţă de nouă kilometri de municipiul Bacău, pe comunicația către Moineşti.

Foto: Mirela Vîță

Activitatea a început la primele ore ale dimineţii cu distribuirea de kit-uri către participanţi, completare/predare a declaraţiilor pe proprie răspundere şi validarea şi introducerea concurenţilor în zona de start.

Ceața s-a ridicat repede și soarele a început să cucerească pădurea. Peste 600 de competitori s-au aliniat la start. Și nu doar din Bacău sau împrejurimi, ci din toată țară. Un număr dublu față de anul trecut.

După ce s-au stabilit ultimele detalii și s-a efecutat încălzirea, s-a dat startul, rând pe rând, la probele de maraton,
semimaraton şi cros.Pentru cei care au dorit să vadă şi altceva sau doar să-i sprijine pe competitori, militarii băcăuani au pregătit nişte surprize.

Astfel, s-au organizat un exerciţiu tactic şi o expoziţie statică de tehnică militară de la unitățile din garnizoana Bacău. De asemenea, Clubul sportiv Şoimii a prezentat mişcări de arte marţiale.

Programul artistic a fost susținut de Marcel și Mihaela Bălan, Virgil Gospodaru, Muzica Militară a Bazei 95 Aeriană și alți artişti locali. De asemenea, cei prezenţi la Valea Budului au gustat tradiţionala fasole cu ciolan pregătită exemplar de bucătarii Bazei 95 Aeriană.

Peste toate, Valea Budului Trail a fost o competiție frumoasă, foarte bine organizată, cu multă voie bună și fairplay. Armata, prin Baza 95 Aeriană și celelalte unități din Bacău, a reușit să fie încă o dată lângă comunitate.

Este o continuare firească a ceea ce a început anul trecut, a declarat unul dintre organizatori, locotenent-colonelul Adrian Iordache, de la Baza 95 Aeriană. A venit ca o cerere a multora care sunt astăzi prezenţi aici, iubitori de mişcare în aer liber.

Este singura competiţie din judeţul Bacău ce are acest specific, se aleargă numai în teren împădurit. Ne-am dorit să fie militari şi civili la un loc. Am încercat să arătăm şi altă faţă a noastră.

Diferenţele de nivel la alergare nu sunt mari, cam 500 de metri, la cros, spre 1.000, la semimaraton, şi peste 1.500, la maraton. Părerea participanţilor este că a fost un concurs frumos. Ne-a ajutat mult vremea. Au participat toate unităţile militare din garnizoană.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu