În seara zilei de 10 ianuarie, la Ateneul Român din București, România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru un mandat de șase luni. Lansarea oficială a adus la București o serie de nume sonore din leadearshipul european.

Printre vorbitori s-a aflat polonezul Donald Tusk, președinte al Consiliului UE, care a susținut un discurs emoționant, în limba română. Tusk a făcut trimitere la proverbe românești și a citat din Mircea Eliade și Andrei Pleșu. Donald Tusk a enumerat o serie de mari artiști români cum ar fi George Enescu, Nichita Stănescu, Emil Cioran, Eugene Ionesco, Tristan Tzara etc.

Oficialul european a evocat și nume sonore de sportivi români recunoscuți pe mapamond, precum Nadia Comăneci sau Simona Halep. Cheia de boltă a cuvântării rostite de Tusk a fost legată de marea performanță realizată de echipa de fotbal Steaua București, în 1986, când „militarii” au cucerit Cupa Campionilor Europeni, la Sevilla, după victoria la loviturile de departajare cu FC Barcelona.

Fac apel la români să apere libertatea, integritatea, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși! Vă asigur de tot sprijinul meu, a spus Tusk. Fac apel la români să apere fundamentele civilizației noastre europene, a mai spus președintele Consiliului UE.

Momentul a fost aplaudat îndelung, ceea ce reprezintă încă o dovadă a veleităților diplomatice pe care le interpretează sportul, în societatea actuală. România a preluat de la Guvernul Austriei mandatul de jumătate de an la președinția Consiliului Uniunii Europene, aceasta fiind, în egală măsură, un drept și o obligație a unei țări membre a Uniunii Europene.

Cristian Frisk

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu