Cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte   Dragoslavele, împreună cu Asociația Veteranilor de Război filiala Câmpulung Muscel și primăria comunei Lerești, l-au vizitat pe Simăn Paraschiv, veteran al celui de Al Doilea Război Mondial.

Există oameni pe care îi priveşti şi le citeşti pe chipuri istoria. Există oameni care încă au puterea să povestească acele evenimente care au marcat ţara noastră, de la cele mai frumoase până la cele mai tragice.

Paraschiv Simăn s-a născut la 5 octombrie 1918, cu două luni înainte de Marea Unire. Acum are aproape 101 ani și i-a primit cu brațele deschise pe militari.

Soldatul de atunci, locotenent-colonelul de astăzi, Paraschiv Simăn a avut o viaţă complexă când vine vorba despre război, despre luptele duse pe fronturile din Rusia, Cehoslovacia, Ungaria și Polonia. Stagiul militar al acestuia a avut loc fix în anul 1939, din păcate, când a izbucnit Al Doilea Război Mondial. El a fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană.

Norocul a făcut să nu fie chiar în mijlocul luptelor, însă a fost şofer pe un camion Henshel.

Eram şofer pe maşina de opt tone. Mult pentru mine. Nu mergeam decât la deplasări mici. Acolo unde eram eu, erau puţini care ştiau bine mecanica. De aceea, am rămas până la încheierea războiului. În atâţia ani de armată, am avut 14 zile de concediu şi asta la început. Atunci când am aflat că am intrat în război, nu mi-a fost teamă, pentru că ştiam ce este de făcut, povesteşte Simăn.

După această perioadă, nea Chivu, aşa cum îi spun apropiaţii, s-a reîntors pe plaiurile natale. Pentru noi, cei de astăzi, prin faptele sale, este și va rămâne, un exemplu demn de urmat și ne obligă și mai mult să răspundem prezent atunci când datoria ne-o cere.

Și veteranii din județul Cluj au avut parte de vizite din partea locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie Gemina, general de brigadă Nicolae Tonu, și a prefectului Ioan Aurel Cherecheș.

Au fost întâlniri de suflet, în care s-au rememorat întâmplări de pe front, un prilej de a reamintire a faptului că dragostea de neam și țară este una dintre cele mai mari virtuți.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu