Peste 1.100 de soldați profesioniști au depus, sâmbătă, 11 ianuarie, Jurământul militar, în cadrul unor ceremonii organizate la batalioanele de instrucție și în mai multe centre de perfecționare din toate categoriile de forțe din țară.

La Centrul de Perfecţionare-Apărare CBRN Muscel din Câmpulung, 32 de soldaţi gradați profesionişti au rostit Jurământul militar, prin care aceștia se angajează să slujească, cu devotament şi spirit de sacrificiu, ţara şi valorile ei democratice. Soldații profesioniști parcurg programul de instruire, în perioada  noiembrie 2019 – martie 2020. Vorbind despre actul unic al angajării solemne şi responsabile a tinerilor militari, colonelul Ovidiu Nicolae Stănescu, comandantul centrului CBRN Muscel, a subliniat importanţa acestui moment în viaţa fiecăruia și a rolului pe care militarii îl vor avea în viitor.

Mi-am ales cariera militară pentru că visam la ea de mic. Am fost încurajat și de rudele apropiate, care sunt angajate în sistemul militar. Am făcut tot posibilul să-mi îndeplinesc visul, a declarat, la sfârșitul ceremoniei, soldatul Florin Ivan.

FĂGĂRAȘ.

La Predeal, 21 de soldați profesioniști au jurat să apere Patria, la Centrul de Perfecționare Vânători de Munte, iar la Centrul de Perfecționare Infanterie, din Făgăraș, evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie desfășurată pe platoul din fața Monumentului Eroilor. Soldații profesioniști aflați la instruire, seria noiembrie 2019, au rostit legământul de credință față de țară. Militarilor le-au fost aproape rudele, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Dorin Blaiu, militari în activitate, în rezervă sau în retragere, veterani de război, precum și reprezentanți ai administrației publice locale.

CARACAL.

La Caracal, soldații profesioniști proaspăt recrutați ai Batalionului 1 Instrucție Olt au depus Jurământul militar. La ceremonie, alături de cadrele militare și rudele recruților, au participat colonelul Vasile Ene, directorul Statului Major al Forțelor Terestre, și prefectul județului Olt, Florin Constantin Homorean.

TÂRGUL CĂRBUNEȘTI.

Centrul 105 Comunicații și Tehnologia Informației din Târgu Cărbunești a fost gazda ceremoniei de depunere a Jurământului militar de soldații profesioniști aflați la Programul de instruire inițială.
72 de băieți și 17 fete au rostit jurământul de credință față de țară, în prezența reprezentantului Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, a oficialităților locale și a invitaților. După ceremonia solemnă, a urmat prezentarea facilităților de instruire a militarilor, vizitarea sălii de tradiții militare și a spațiilor de cazare. La final, s-a făcut prezentarea tehnicii de comunicații și informatică din dotarea unității.

BACĂU.

La Bacău, Batalionul 53 Comando Smaranda Brăescu a organizat depunerea Jurământului Militar în Parcul Unirii – 1 Decembrie 1918. Au participat autorităţi locale, cetăţeni ai municipiului Bacău şi reprezentanţi ai mass-media.

La Școala de Aplicație a Forțelor Navale Viceamiral Constantin Bălescu, din Mangalia, 111 soldați profesioniști au rostit legământul de credință față de țară. La ceremonie au luat parte reprezentanți ai conducerii Forțelor Navale române, comandanți de mari unități și unități, membri ai asociațiilor profesionale de marină, cadre militare în rezervă și în retragere, părinți, rude și prieteni.

MANGALIA.

Și Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană Ioan Vodă din Sibiu a găzduit o ceremonie de depunere a Jurământului militar. Legământul cu țara a fost strigat în cor de 172 de soldați.

SIBIU.

La Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic (BAIFPA), de la Boboc, 88 de soldați profesioniști, din care șapte fete, seria noiembrie 2019 au depus Jurământul militar. Aceștia au încheiat primul modul de pregătire militară de bază și urmează să se specializeze în armele poliție militară, rachete și artilerie antiaeriană. La ceremonie au participat, alături de conducerea BAIFPA și a Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene Aurel Vlaicu, cadrele militare ale unității, elevi ai Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Forțele Aeriene Traian Vuia și familiile militarilor.

BUZĂU.

Cei 44 de soldați profesioniști din Centrul de Perfecționare ISR, Parașutiști și JTAC General-maior Grigore Baștan, de la Buzău, participanți în cadrul Programului de instruire inițială – Modulul instruirii individuale pentru soldați profesioniști fără stagiul militar satisfăcut – au depus jurământul de credință față de țară, în cadrul unei ceremonii organizate pe platoul central al unității. La eveniment, pe lângă rudele și prietenii militarilor au participat oficialități publice locale, cadre militare din garnizoană, militari în rezervă sau retragere.

• Colonel Corneliu Pavel, locotenent-colonel Marius Sava, căpitan Laura Crețu, plutonier-adjutant Ion-Nicolae Popescu, Cătălina Popescu, Liviu Anghel

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu