Giles Milton, Când Hitler a luat cocaină și Lenin și-a pierdut creierul. Din culisele istoriei, traducere din limba engleză de Alina Popescu, București, Editura Corint Books, 2019.

Volumul semnat de scriitorul britanic, specialist în istorie narativă, Giles Milton – cunoscut cititorilor din țara noastră datorită lucrării sale, traduse în limba română, William Samuraiul. Aventurierul care a deschis porțile Japoniei (Editura Humanitas, 2010) – împletește, în chintesențe accesibile și surprinzător de tonice, crâmpeie de viață, unele ieșite din comun, de la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea.

Sunt scene memorabile, cele mai multe desprinse din tumultul Primului Război Mondial, marea conflagrație de la începutul veacului trecut, care a pulverizat Europa și nu numai, ale căror personaje – multe dintre ele necunoscute celei mai însemnate părți a publicului din țara noastră – trăiesc sub imperiul unor aventuri cu adevărat senzaționale.

Așadar, pregătiți-vă să faceți cunoștință cu englezoaica Dorothy Lawrence, singura femeie (recunoscută) care, în 1914, a ajuns în linia întâi, pe Frontul de Vest, în timpul Marelui Război, cu Hiroo Onada, singuraticul soldat japonez care, în 1974, credea că luptă în continuare în Al Doilea Război Mondial, cu bucătarul de pe Titanic care, amețit cu whisky, a supraviețuit în apele reci ca gheața ale Oceanului Atlantic, când cei mai mulți au pierit, cu Albert Pierrepoint, cel mai important călău din Marea Britanie, apreciat pentru eficiența sa și metodele inovatoare, fiind capabil să spânzure doi oameni în același timp, cu omul care a scăpat ca prin minune cu viață după explozia bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, dar și cu Agatha Christie, marea scriitoare britanică de romane polițiste, care a dispărut misterios, vreme de 11 zile, în 1926.

Altoite pe tulpina viguroasă a poveștilor cu personaje celebre – Hitler (cel care și-a pus capăt zilelor, hotărârea sa de a se sinucide fiind întărită de șocanta veste primită la 29 aprilie 1945, când i s-a spus că Mussolini și amanta acestuia fuseseră executați de partizanii italieni), Lenin (căruia, imediat după deces, oamenii de știință sovietici i-au deschis cutia craniană, îndepărtându-i cu grijă creierul ca să-l poată studia la microscop și să afle natura exactă a geniului său; abia în 1993, dr.

Oleg Antonov, unul dintre cei mai buni specialiști ai Institutului Creierului, avea să releve faptul că amintitul organ al conducătorului Revoluției bolșevice nu se deosebea cu nimic de cel al altor oameni), Rasputin (eminența cenușie a ultimului țar al Rusiei, personaj malefic, asupra morții căruia plutește și astăzi o enigmă greu de deslușit) ori Joshua Norton (cel care, în 1859,  s-a proclamat împărat al SUA, cu intenția declarată de a reface stabilitatea și integritatea unui stat care, în opinia lui, mergea către pierzanie) –, iată, astfel de istorioare, mai mult sau mai puțin știute, fac, de fapt, deliciul lecturii.

Scrise într-un stil cu accente de umor englezesc de un incontestabil maestru al narațiunii istorice, așa cum este Giles Milton, scurtele, dar incitantele povestiri – populate copios de o galerie întreagă de spioni, escroci, aventurieri sau sclavi – prezintă câteva ciudățenii ale istoriei, care, deși par a ține de domeniul ficțiunii, sunt cât se poate de reale.

Relatările scriitorului, multe concretizate în semne de întrebare sortite să suscite curiozitatea cititorilor, nasc, la rândul lor, mirări dintre cele mai relevante. Invitându-i pe cititori să le descopere în paginile acestei cărți, menționăm că n-ar fi inutil să reflectăm, la sfârșit, dacă omul zilelor noastre este mai bun decât omul de acum un veac.

• Colonel (r) dr. ing. Alexandru Mihalcea

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu