Locuitorii municipiului Buzău se bucură, de aproape un an, de cea mai mare expoziție foto cu tematică istorică, în aer liber, din România. Calea Eroilor reprezintă, pentru toți cei care trec prin zonă, un loc de promenadă, dar și o lecție de istorie.

Dacă pleci din București către Moldova sau dacă vii dinspre Ardeal, în drumul tău spre mare, lasă mașina într-o parcare și fă o scurtă plimbare pe jos, pe Calea Eroilor din Buzău.

Foto: Eugen Mihai

Te vor însoți privirile dârze ale militarilor din Războiul de Independență, imagini memorabile din Primul și Al Doilea Război Mondial, vei vedea chipurile militarilor eroi căzuți în teatrele de operații, dar și scene desprinse din anii comunismului, surprinse în fotografii.

Cel mai mare bulevard al orașului Buzău – Bulevardul Unirii – are, din luna mai a anului trecut, o porțiune redenumită oficial Calea Eroilor.

Realizarea României Mari,  la 1 Decembrie 1918, prin reunirea tuturor provinciilor locuite de români, nu a fost doar un vis de secole al întregii naţiuni române, ci şi un moment culminant al unui întreg efort politic, diplomatic şi militar desfăşurat de o întreagă generaţie de excepţie, în condiţii extrem de dificile generate de o conflagraţie mondială cu care Europa şi întreaga lume nu se mai confruntase până la acel moment.

Acest lucru nu trebuie uitat niciodată şi noi, armata, trebuie să fim promotorii valorilor naţionale, apărătorii realizărilor înaintaşilor noştri.

– General-maior Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica

General-maior Gheorghita Vlad.

Gardul Batalionului 47 Comunicații și Informatică a fost refăcut în totalitate și îmbrăcat în panouri cu fotografii ce ilustrează momente importante din istoria României, de la Războiul de Independență până în prezent.

Colegul meu, fotoreporterul Eugen Mihai, a fost mândru să-și recunoască o parte din lucrări în fotografiile expuse însă, din păcate, niciuna nu poartă semnătura autorului.

Modernizarea gardului și transformarea lui într-o expoziție de fotografie face parte dintr-un proiect mai amplu, de modernizare a municipiului Buzău, realizat de autoritățile locale.

Proiectul a inclus și renovarea în întregime a Cimitirului Eroilor – cel mai mare de acest gen din țară, aflat vizavi de expoziție, a explicat colonelul Liviu Corciu, consilier juridic șef al Diviziei 2 Infanterie Getica, și unul dintre aceia care s-au implicat activ în realizarea proiectului.

Colonel Liviu Corciu.
Foto: Eugen Mihai

Alături de el, locotenent-colonelul Ionel Bratu, comandantul Comenduirii Granizoanei Buzău, și plutonierul-major Claudiu Diacănu, subofițer de stat major în aceeași unitate, povestesc cum s-a ajuns de la idee la punerea ei în practică, desfășurarea de forțe de la inaugurarea Căii Eroilor și cum se bucură, astăzi, locuitorii orașului, de întreaga zonă.

Toate evenimentele planificate a se desfășura cu ocazia Zilei Eroilor în municipiul Buzău au început la sfârșitul anului 2017, când reprezentanți ai administrației publice locale, împreună cu comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Gheorghiță Vlad, au lansat această idee și au stabilit data de 17 mai 2018 pentru finalizarea proiectului, spune locotenent-colonelul Bratu.

Foto: Eugen Mihai

Întregul proiect a făcut parte din activitățile dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri însă, din cauza perioadei de iarnă, timpul de lucru efectiv a fost maximum două luni.

Lucrările pentru Calea Eroilor au fost realizate într-un ritm alert, cu asfaltări pe timp de noapte, la lumina reflectoarelor și, spre lauda oamenilor de acolo, a fost un moment de cooperare între toți cei implicați. Cimitirul Eroilor era deja în reabilitare, deoarece cupola domului era deteriorată și riscam accidente de câte ori am fi organizat ceremonii, adaugă colonelul Liviu Corciu.

Cezar Bratu, Denis Diacănu și Costin Corciu onorând memoria eroilor din Cimitirul Militar Buzău

Proiectul a fost gândit astfel încât buzoienii care se plimbă pe Calea Eroilor să-i poată onora pe eroii aflați în cimitirul de vizavi, întreaga zonă intrând în programul de modernizare a orașului. S-a asfaltat, s-a refăcut trotuarul, a fost construită o pistă de biciclete și s-a modernizat iluminatul public astfel că, indiferent la ce oră treci pe acolo, zona arată modern și primitor.

Anul trecut, la 16 mai, a avut loc cea mai mare retragere cu torțe organizată vreodată în România, la care au participat peste 400 de militari români și o delegație străină formată din 120 de militari din țările beligerante din Primul Război Mondial (Italia, Republica Moldova, Germania, Bulgaria, Austria, Marea Britanie, Turcia).

Defilarea a pornit din fața primăriei, apoi pe Bulevardul Unirii, axa municipiului, destinația finală fiind Calea Eroilor, unde toate luminile erau stinse. Acesta a fost momentul inaugurării.

Plutonierul-major Claudiu Diacănu si fiul său, Denis.

Opt elevi de la  Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza au rostit, în timpul ceremoniei, numele a 500 de eroi, de toate naționalitățile, care sunt îngropați în Cimitirul Eroilor.

A fost o perioadă aglomerată, mai ales în preajma inaugurării, au fost seri în care am rămas să dorm la birou, pentru ca totul să fie gata, își amintește plutonierul-major Diacănu, însă adaugă că a fost și o perioadă frumoasă, dat fiind faptul că totul a ieșit impecabil la final.

Tot cu sprijinul autorităților locale, comandantul diviziei a gândit să realizăm ținute de epocă, practic ținuta Regimentului 48 (a cărui cazarmă se află chiar lângă Cimitirul Eroilor) care a luptat în Primul Război Mondial. A fost un ansamblu de evenimente, am avut vizite la obiectivele turistice cu militarii străini, am organizat pentru ei o seară culturală, în care le-am prezentat din tradițiile țării noastre, își amintește locotenent-colonelul Bratu.

Fiecare din cei trei militari cu care am stat de vorbă are câte un fiu, băieții fiind în clasele primare și între cei mici s-a legat o prietenie.

Ideea cu cei trei băieți, fiii noștri, îmbrăcați în uniforme, a fost gândită pentru a deschide o poartă către tânăra generație și, într-un proiect de viitor, discutat la nivelul garnizoanei, să atragem tinerii către activități de historical reenactment (reconstituiri istorice) – la noi sunt doar câteva asociații care fac așa ceva, care se înscriu într-un curent din ce în ce mai cunoscut la nivel mondial, de aducere în scenă, în contemporaneitate, a unor momente istorice, precizează colonelul Liviu Corciu, care adaugă că buzoienii sunt încântați de întregul proiect.

Foto: Eugen Mihai

Lumea se plimbă în zonă, cred că expoziția și-a atins scopul. Am surprins generații care făceau schimb de informații în fața acelor panouri, bunici care le explicau nepoților cum era traiul pe vremea lui Ceaușescu, în fața fotografiilor, tați care le povestesc fiilor despre perioada când au făcut armata.

Sunt lecții de istorie și a devenit o zonă de promenadă pentru buzoieni, în lunile de primăvară locul arată și mai frumos datorită copacilor înfloriți. Există și o pistă de biciclete, s-a făcut un circuit, iar oamenii aleg să-și petreacă timpul liber acolo. 

 

 

 

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu