Pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, la detașamentul de MiG-21 LanceR al Bazei 86 Aeriene, zborul este ceva normal. Ziua și noaptea, piloții, personalul tehnic și toți oamenii implicați pentru un zbor în siguranță se antrenează pentru a apăra cerul României.

Foto: Eugen Mihai

Când ajungi între aviatori, fie ei piloți, tehnici, controlori de trafic aerian, oameni care asigură zborul și simți mirosul de gaz de avion în nări lucrurile se schimbă. Dacă îi privești cum se antrenează, conform standardelor NATO, după reguli bine definite, să apere cerul țării, atunci poți spune că dormi noaptea liniștit.

Cineva, acolo, pe aerodrom, departe de cei dragi, este la datorie 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Pentru un cer senin!

Foto: Lucian Irimia

Acolo este visul tinerilor învățăcei în ale zborului, să execute Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană.

Am fost alături de militarii detașamentului de MiG-21 LanceR al Bazei 86 Aeriene, detașați pe Aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Foto: Eugen Mihai

M-am întâlnit cu piloți operaționali, cu unii aflați aproape de această clasificare, dar și cu tineri ce zburaseră pentru prima dată un avion MiG-21 LanceR, în simplă comandă. Apoi i-am urmărit pe tehnici cum pregăteau avioanele pentru zbor. Am observat privirea lor când acestea decolau. Cum așteptau aterizările lor. O luau iar de la capăt pentru revitalizări și… iar zbor!

Foto: Lucian Irimia

Am văzut o echipă profesionistă, o familie unită de o mare dragoste, zborul!

Tineri și militari cu experiență, unii cu emoții, alții stăpâni pe sine, dar toți hotărâți să apere cerul țării. De această dată, i-am privit mai mult pe cei aflați la început de drum.

Au învățat mult până să fie la zbor, fie ei piloți sau tehnici, dar conștienți că trebuie calitate în ceea ce fac. Sunt standarde, ei le ating și este necesar să se mențină acolo. Au un nume de dus mai departe: Baza 86 Aeriană Borcea!

Foto: Eugen Mihai

Vântul s-a întețit, a devenit tăios. Antrenamentele continuă, unii în ture de pistă, pentru zbor în formație, alții pentru tragerile ce urmează. Răspunsul aviatorilor pentru anul acesta este: instruire!

Foto: Lucian Irimia

Noi, cei ce păzim granița aeriană a României ne instruim din plin ziua și noaptea. Piloții operaționali execută diferite antrenamente, conform standardelor NATO, și își păstrează clasificările naționale. De asemenea, avem și o serie de tineri locotenenți, ieșiți la simplă comandă.

Investim în tineri, în viitorul nostru. Ei răspund așteptărilor noastre, zboară și se instruiesc așa cum trebuie. Îi așteptăm cât mai repede în familia piloților operaționali. Ei sunt conștienți că nu facem rabat de la calitate, așa că muncesc intens să atingă standardele stabilite, a declarat comandantul Grupului 86 Operațional și al detașamentului de MiG-21 LanceR detașat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, comandor Dan Motanu’ Moise.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu