În urmă cu 100 de ani, în prima conflagrație mondială, 330.000 de militari români au căzut la datorie în numele Patriei. Mulți dintre ei au fost înmormântați în locurile unde și-au dat ultima suflare și își dorm somnul de veci departe, nu în pământul României.

Pe teritoriul Republicii Federale Germania sunt înhumați peste 2500 de eroi ai Primului Război Mondial, iar 168 dintre aceștia odihnesc în Cimitirul Central Auf Der Hocheimer Hhe, din orașul Worms. În memoria lor a fost ridicat un monument, realizat cu finanțarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și cu sprijinul tehnic al Direcției Domenii și Infrastructuri a Ministerului Apărării Naționale.

Foto: Eugen Mihai

Numele celor 168 de eroi, scrise pe soclul monumentului, au fost rostite în cadrul unei ceremonii emoționante, militară și religioasă, la care a participat Nicolae Nasta, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, Michael Kissel, primarul localității Worms, precum și reprezentanți ai comunității române din Germania.

Momentul acesta a fost extraordinar și mi-a plăcut că toată lumea a vorbit românește, a declarat cu lacrimi în ochi Nicolae Cojocaru, unul dintre românii stabiliți în Germania care s-au implicat sufletește în realizarea acestui proiect. Dacă mâine mor, nu-mi pare rău, pentru că am reușit să fac ceva pentru acești eroi. Dacă Dumnezeu ne ajută, o să ridicăm un monument și la Mannheim. Deja planurile sunt făcute, a adăugat acesta.

Foto: Eugen Mihai

Pentru implicarea în realizarea acestui proiect și pentru sprijinul oferit, secretarul de stat Nicolae Nasta a acordat emblema de onoare a Armatei României primarului orașului Worms, Michael Kissel, și reprezentanților comunității române, Nicolae Cojocaru și Ovidiu Roșca.

Prin această ceremonie și prin angajamentul statului român, ne simțim foarte onorați și obligația noastră este să veghem ca acest monument de amintire și prețuire, această cruce din piatră, să fie întotdeauna îngrijită și păzită, a transmis Michael Kissel, primarul orașului Worms.

Profund impresionat, șeful de proiect din cadrul Centrului de Studii și Proiectare Construcții Militare, colonelul inginer Constantin Coșofreț, a mărturisit:

Istoria este o permanentă coordonată perfect definită de traiectoria timpului. Ancorat în trecut, am zămislit în idei și mesaje o clipă a triubutului plătit de eroii români, ridicând în proiecție panoramică simbolul creștinesc al Crucii. Monumentul – creat din granit visconte white, de patru metri înălțime – edifică în expresie vie trecutul istoric al eroilor români și glorifică, prin mândrie națională, o bucurie a recunoștinței și respectului infinit.

Foto: Eugen Mihai

De altfel, acest mesaj de profund respect pentru eroii neamului a fost transmis de toți cei prezenți.

Realizarea proiectului din Cimitirul Worms a reprezentat o premieră pentru mine și am constatat – cu bucurie – că în spatele acestei construcții au existat eforturi deosebite depuse de către colegii mei care, de altfel, au dăruit suflet și timp din viața lor.

Acum, monumentul este atât un simbol creștin pentru eroii români căzuți la datorie, cât și un portativ al timpului, la care sunt adăugate, după 100 de ani, mesajele noastre către generațiile viitoare privind cinstirea eroilor, a spus colonelul Dragoș Vasile, directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Pentru mine este o mare onoare să pot fi astăzi aici, în plin Centenar. Ministerul Apărării Naționale împreună cu Oficiul Național pentru Cultul Eroilor au reușit să ridice acest minunat monument în cinstea eroilor neamului și am să fac tot posibilul, tot ce-mi stă în putință, pentru a ridica mai multe monumente în cimitirele pe care le avem în afara țării, dar și în țară, a declarat secretarul de stat Nicolae Nasta.

Eroii noștri își dorm acum liniștiți somnul de veci sub Crucea ridicată în memoria lor. Monumentul reprezintă cu certitudine sacrificiul suprem al celor care au luptat sub Drapel acum 100 de ani.

Toți cei care au contribuit la realizarea acestui proiect s-au implicat cu tot sufletul. Pentru ei – oficiali, militari sau români plecați departe de țară – ridicarea acestei Cruci a reprezentat o datorie de onoare. De acum – o datorie împlinită.

Emilia Beciu, Mioara Balosin

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu