Zeci de elicoptere şi avioane militare au brăzdat cerul Capitalei, cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române și a Forțelor Aeriene. Demonstraţii de zbor, aeronave deschise pentru toţi curioşii şi poveşti din teatrele de operaţii.

Copiii au privit cu uimire showul aviatic, cu gândul că într-o zi vor urca şi ei la manşă. Piloţii avioanelor de luptă i-au încântat pe spectatori cu lupinguri sau ranversări executate cu precizie.

Foto: Petrică Mihalache

Pe durata ceremoniei au evoluat aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, şase elicoptere tip EC-135 şi Mi-17, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii şi cinci aeronave tip Extra 300, aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

Foto: Alex Bălănescu

La Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, la care au participat ministrul apărării naționale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, în cadrul căreia s-au depus coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

În timpul ceremoniei a fost intonat imnul naţional şi au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor aerului. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de Ziua Aviaţiei.

Foto: Alex Bălănescu

În această zi, aflată sub patronajul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, transmitem recunoștința și admirația noastră tuturor celor care au îmbrățișat nobila profesie de aviator în slujba Aripilor Românești. Această structură performantă a sistemului național de securitate îndeplinește misiuni complexe pentru protejarea suveranității spațiului aerian al României, asigurarea transporturilor aeriene și cooperarea cu statele aliate în cadrul misiunilor de menținere a păcii, precum și participarea la înlăturarea urmărilor calamităților naturale sau în cazul unor situații de urgență.

Foto: Mirela Viță

Sărbătorită la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene îl celebrează astfel pe ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului.

Aviaţia militară română a luat naştere în 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei, zburând la 17 iunie 1910. Un an mai târziu au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912 s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.

Foto: Alex Bălănescu

Forţele Aeriene înseamnă alegerea unui mod de viaţă. Înseamnă să nu fii supus unui program obişnuit, înseamnă să-ţi desfăşori activitatea din vârf de munte până la malul mării. A fost şi un moment de readucere aminte a faptelor piloţilor care au luptat în Al Doilea Război Mondial, împreună cu ultimul protagonist al acelor evenimente, Ion Dobran, general de flotilă aeriană, a transmis generalul-maior Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.

Foto: Mirela Viță

Forțele Aeriene Române sunt reprezentate în Baza Aeriană din Kandahar de Echipa de Consilieri Mentenanță Forțe Aeriene și de Detașamentul Protecția Forței Consilieri Mentenanță Forțe Aeriene.

La 20 iulie, militarii din cadrul Forțelor Aeriene Române dislocați în Kandahar (Afganistan) le-au urat Cer Senin! tuturor iubitorilor de aviație.

Foto: Dan Vereș

Paraşutiştii buzoieni au făcut senzaţie vineri, 19 iulie, deasupra mulţimii adunate în jurul rondului de la ieşirea spre Râmnicu Sărat.

Profesioniştii Centrului de instrucţie pentru paraşutism şi-au arătat îndemânarea, aterizând la punct fix, chiar în faţa avionului L39 Albatros, amplasat în giratoriu, în aplauzele sutelor de spectatori.

Demonstraţia paraşutiştilor a fost imortalizată cu minicamere instalate pe căştile a trei instructori, care au fiecare peste 2.000 de salturi la activ. Este vorba despre Răzvan Modruj, Costel Simion Ţigănuş şi Dacian Ciorgovean. Alţi şapte camarazi ai celor trei paraşutişti au aterizat pe câmpul din apropierea şoselei de centură.

Foto: Alex Bălănescu

Baza 95 Aeriană Bacău a sărbătorit vineri, 19 iulie, Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, printr-o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane, în memoria eroilor aviatori.

Ziua Forțelor Aeriene a fost celebrată la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu, la 19 și 20 iulie, printr-o serie de manifestări, iar cei mai apreciați militari au fost înaintați în grad, au primit recompense și diplome de merit. Colonelul Eugen-Viorel Bitan, comandantul centrului, a acordat nouă diplome de merit pentru ofițeri, subofițeri și personal contractual civil.

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu