S-au centralizat datele din chestionarele completate cu ocazia expozițiilor itinerante cu propunerile de noi uniforme militare. Despre acestea, dar și despre ceea ce urmează a se întreprinde la nivelul SMAp, am discutat cu șeful Direcției logistice, general de brigadă ing. dr. Constantin Negrea.

Date înscrise în chestionare privind propunerile de modele pentru uniforma de oraș și serviciu a Forțelor Terestre (FT) și a Forțelor Aeriene (FA): l 63,7% FT și 72,75% FA au apreciat croiala/designul; l 60,2% FT și 71% FA au afirmat că le-ar plăcea să poarte noua uniformă; l 52,29% FT preferă păstrarea culorii kaki și 77,8% FA au opinat în favoarea culorii propuse; l 67,7% FT și 72,45 FA au apreciat pantalonul; l 61,5% FT și 66,83 FA au apreciat fusta; l 59,8-69,6% FT și 71,27-78% FA au apreciat celelalte articole de echipament;  l 33,3% FT și 17,5% FA au menționat propuneri de modificare a unor elemente de design.

După prezentarea oficială, în noiembrie anul trecut, a noilor modele de uniforme militare de oraș și serviciu au urmat expozițiile itinerante care s-au încheiat la începutul lunii martie. A fost o ocazie pentru cadrele militare care le-au vizitat să-și exprime părerea cu privire la design și culoare.

Expozițiile au fost vizitate de cadre militare și soldați/gradați profesioniști din Statul Major al Apărării, din unități subordonate Statului Major al Forțelor Terestre și Statului Major al Forțelor Aeriene. Dintre aceștia, 23.689 și-au exprimat opiniile prin intermediul chestionarelor, ne-a declarat generalul de brigadă ing. Constantin Negrea.

După centralizarea datelor înscrise în chestionare, au rezultat mai multe propuneri și opțiuni. Păstrarea culorii kaki pentru Forțele Terestre, a buzunarelor de formă clasică de la veston și schimbarea stofei cu una de calitate superioară a reprezentat doar câteva opțiuni.

Procente mai mici, între 39 și 40% din respondenți, au optat pentru menținerea uniformei actuale, renunțarea la vipușca maro din jurul buzunarelor, menținerea culorii benzii la șapcă/pălărie, a paspoalului pentru embleme, a suportului cu însemne de grad și a celui pentru petlițe, precum și ca materialul pentru parpalac să fie impermeabil și elementele de design de la mâneci să fie schimbate.

Inițiativa de consultare a militarilor în privința modelului de uniformă a constituit o premieră în Armata României, iar rezultatele chestionarului confirmă dorința personalului militar de a se realiza o schimbare în configurația generală a uniformelor. Analiza acestora indică o preferință certă pentru croiala noii uniforme, dar certifică, totodată, și un anume grad de conservatorism, specific armatei, pentru păstrarea tradițiilor, identificate prin menținerea culorilor armelor și specialităților militare, a buzunarelor, a vipuștii sau a formei clasice a pantalonilor. Este necesară finalizarea proiectului, prin înglobarea tuturor elementelor rezultate și crearea unui prototip care să confere o imagine de specificitate, mândrie militară, modernism îmbinat cu tradiționalism, rigoare, dar și frumusețe.

General de brigadă ing. dr. Constantin Negrea

Din analiza propunerilor prezentate și prin luarea în considerare a unor aspecte cu valoare de tradiție istorică a uniformelor militare au rezultat mai multe elemente de interes privind designul/croiala, stilistica componentelor/accesoriilor și estetica articolelor de echipament din compunerea uniformei, ne-a precizat șeful Direcției logistice.

Astfel, culoarea, kaki pentru FT și albastru închis pentru FA, este considerată reprezentativă pentru cele două categorii de forțe, iar vipușca și buzunarele în linii și unghiuri drepte reprezintă elemente tradiționale, pentru păstrarea cărora militarii optează.

Având în vedere toate acestea, au fost identificate două propuneri de noi modele de veston. Acestea se diferențiază prin revere. O variantă este cu revere ascuțite, cu unghiul ascuțit aliniat la stânga și la dreapta la nivelul marginii gulerului vestonului, iar a doua, cu revere drepte, având croiala proiectului expus în cadrul expozițiilor itinerante.

Toate celelalte elemente de design sunt comune: la un rând de nasturi, ușor cambrat, cu două buzunare cu clape, dispuse la partea superioară, pe piept, pe partea stângă și pe partea dreaptă;  marginea inferioară a clapelor buzunarelor are formă triunghiulară, cu vârful sub nasturele de închidere; câte patru nasturi, de dimensiunea celor de la clape, pe manșetă; pe partea inferioară, pe stânga și pe dreapta, se dispun, simetric față de linia de închidere a nasturilor, două clape cu nasture, cu forma similară cu a clapelor de la buzunarele dispuse la partea superioară.

S-a optat pentru înlăturarea buzunarelor de la partea inferioară în scopul de a se elimina posibilitatea de păstrare, inestetică, a unor obiecte personale, precum telefon sau portofel.

Pentru ofițeri, vipușca va fi în culoarea armelor și specialităților militare, dispusă pe cantul vestonului și pe marginea reverului, până la începutul gulerului. La generali, vipușca continuă și pe guler, iar la subofițeri, nu se atașează. Pentru soldați și gradați profesioniști, vestonul păstrează două clape superioare și două inferioare, similar celui utilizat în prezent.

Cele două prototipuri de variante pentru veston vor fi realizate de structura specializată a Comandamentului logistic întrunit și vor fi prezentate în colegiul MApN, pentru selectarea variantei finale și validarea introducerii în producție a modelului care va parcurge ulterior etapa testării operaționale.

Generalul de brigadă ing. Negrea consideră că se va putea trece la noua uniformă începând cu anul 2021. Ne-a precizat, de asemenea, că varianta cu veston va fi doar la uniforma de oraș, ce se va purta cu diverse ocazii, festivități, ceremonialuri. Uniforma de serviciu va fi, pentru Forțele Terestre, cu pantalon/fustă maro închis, cămașă, cămașă-bluză, bluzon, pulover sau geacă.

 

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

5 comentarii

 • „revere ascuțite, cu unghiul ascuțit aliniat la stânga și la dreapta la nivelul marginii gulerului vestonului” — renuntati la varianta asta de rever… reverele ascutite sunt foarte urate. Pastrati reverele de la noua uniforma propusa de domnul designer, cele cu revere drepte.

  „forma clasica a pantalonilor”, nu prea inteleg daca se refera la cei de la uniforma actuala. Modelul de pantalon propus de domnul Ciucu e mai frumos, sper sa-l pastreze.

  In rest, felicitari si asteptam cu nerabdare sa vedem noua uniforma. Anul 2021 e cam tarziu, pacat ca dureaza atat de mult. Sper sa ne arate modelul nou de uniforma mai repede de 2021, si anume cat mai curand. Succes!

  • Si dumneata presupun ca esti un admirator al lui Ciucu, potentatul unor anume superiori de la Bucuresti. Daca nu chiar el.

 • @Ics
  :)) Fiti pe pace, nu sunt domnul Ciucu si nici „un admirator al lui Ciucu”, nici n-am auzit de domnul Ciucu pana acum. Am aflat de dansul doar cu ocazia prezentarii noilor uniforme. Dar de mult timp am dorit ca uniformele astea urate si neelegante (asta e parerea mea despre uniforma actuala, sa-mi fie cu iertare) sa fie schimbate cu unele mai elegante, e important pentru imaginea nu numai a armatei romane, dar si pentru imaginea tarii si a romanilor in general, pentru ca armata participa la evenimente internationale si „ne vede lumea”, ca sa zic asa, si noi ne prezentam cu o uniforma inestetica si in care se vede saracia… Ma uitam la alte armate din zona noastra, toti si-au schimbat uniformele cu unele mai estetice (Macedonia, Albania, Serbia, Ungaria, poate doar bulgarii nu a schimbat-o inca). Mie imi place propunerea noului veston pe care o prezinta domnul general Constantin Negrea (in afara de reverele ascutite), imi place ca va fi culoarea kaki in loc de culoarea aceea deschisa propusa de domnul Ciucu), in general imi place noua tinuta descrisa aici. Desigur, sa vedem si ce material se va folosi (sper ca unul mai bun) si cat de bine vor fi croite etc. Dar felicitari pentru initiativa si sper ca nu vor fi „accidente” cum s-a intamplat cu tinuta de lupta („combat”).

 • Poate pe unii nu-i intereseaza cum se imbraca, e treaba lor in viata civila, dar daca reprezinti tara, armata, o institutie, etc. trebuie sa ai o imagine frumoasa, sa nu arati ca un „rupt in fund” (iertati-mi expresia). De exemplu, cand fotbalistii nostri se prezentau in anii ’80 la meciuri internationale cu un echipament mult inferior ca aspect si calitate decat al adversarilor lor si ne vedea toata lumea … pai, ne era cam rusine, nu? De ce sa arati ca un sarac, cu uniforme de calitate inferioara si putin estetice? Altii isi permit sa aiba uniforme mai frumoase si de calitate (inclusiv tinuta de oras, care e importanta) – si ma refer la vecinii nostri si la alte state foste comuniste din Balcani care nu sunt mai bogate ca noi, gen Macedonia, Albania, asa ca nu banii ar fi problema. Trebuie investit nitel si in imagine, in aspect – in general se stie asta, in Occident, mai ales.

 • E parerea dumitale. Si sunt convins ca statisticile oferite de domnul general sunt cumva false. De cele mai multe ori parerea celor multi e de forma, deciziile sunt luate deja. Cand firmele de casa ale generalilor si coloneilor de la Bucuresti trebuie sa suga niste bani, se fac actiuni de genul „schimbarea uniformelor”. Ce au tinutele actuale? Sunt cat se poate de ok. Acest Ciucu a mai incercat o data faza cu uniformele, nu prea i-a iesit, dar e tinut in spate de cineva, dupa cum se vede si se incearca bagarea pe gatul militarilor a kitschurilor alea pe care el le numeste uniforme militare.

Lasă un comentariu